Araştırma Makalesi

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NDA GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ VİZYONU: SINIRLAMALAR, RİSKLER VE KOLEKTİF GÜVENLİK İMKANI

Cilt: 5 Sayı: 2 30 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NDA GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ VİZYONU: SINIRLAMALAR, RİSKLER VE KOLEKTİF GÜVENLİK İMKANI

Öz

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türkçe konuşan ülkeler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ilk etapta kültürel bir konsey şeklinde ortaya çıkmıştır. Soğuk Savaş sonrasında bölgesel işbirliğinin küresel ilişkileri tamamlayıcı bir unsur olarak etkisinin artmasıyla ivmelenmiştir. Türk devletleri arasındaki işbirliğinin kapsamı ve içeriği zamanla genişlemiştir. Sovyet sonrası coğrafyada Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şanghay İşbirliği Örgütüne paralel olarak Türk dünyasının kurumsallaşmış bir platformu haline gelmiştir. Günümüzde uluslararası ve bölgesel risk ve tehditleri de gündemine alarak işbirliğini kültür ve ekonominin yanı sıra siyasi alanı da kapsayacak şekilde genişletmeye başlamıştır. TDT, güvenlik işbirliğinin önemini Zirve Bildirileri’nin yanı sıra Türk Dünyası 2040 Vizyonu ve TDT 2022-2026 Stratejisi gibi örgütün temel belgelerinde vurgulanmıştı. Kolektif güvenlik, bu güvenlik işbirliği vizyonunun önemli bir veçhesini oluşturmaktadır. Kolektif güvenlik, uluslararası ilişkilerde bir bölge veya uluslararası sistem içindeki devletlerin barış ve güvenliğe yönelik tehditlere yanıt olarak toplu hareket edilmesini içermektedir. Çalışma TDT'nin bölgesel tehditlerle mücadelede ve kolektif güvenliği sağlamak için güvenlik işbirliği alanında ne gibi yaklaşımları benimsediğini incelemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akcay, N. (2022). Does the Organization of Turkic States Worry China and Russia? https://thediplomat.com/2022/11/does-the-organization-of-turkic-states-worry-china-and-russia/ (Erişim Tarihi: 17.05.2025)
  2. Alizada, N. (2025). Bölgeselciliğin Yeni Dinamiği: Türk Devletleri Teşkilatı ve Azerbaycan. MUTAD, Türk Devletleri Teşkilatı (Dünü, Bugünü, Yarını) Özel Sayısı içinde (ss.19-40). İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınevi.
  3. Aydın, M. (2002). Kafkasya ve Orta Asya’yla İlişkiler. Baskın Oran (ed.), Türk Dış Politikası: Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, cilt II, 4.Baskı içinde (ss.366-439). İstanbul: İletişim Yayınları.
  4. Aydın, M. (2020). Kafkasya ve Orta Asya’yla İlişkiler. Baskın Oran (ed.), Türk Dış Politikası: Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, cilt III, 4.Baskı içinde (ss.463-531). İstanbul: İletişim Yayınları.
  5. Bailes, A.J.K. & Cottey, A. (2005). Regional security cooperation in the early 21st century, SIPRI Yearbook 2006: Armaments, Disarmament and International Security, ss.195-223.
  6. Bekmurzaev, N. (2025). Territorial Disputes no Longer Threaten Peace and Stability in Central Asia. https://jamestown.org/program/territorial-disputes-no-longer-threaten-peace-and-stability-in-central-asia/ (Erişim Tarihi: 17.05.2025).
  7. Britannica (n.d.). Collective security. https://www.britannica.com/topic/collective-security (Erişim Tarihi: 10.03.2025)
  8. Buzan, B. & Wæver, O. (2003). Regions and Powers: The Structure of International Security. Cambridge: Cambridge University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

16 Aralık 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

25 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

24 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Canikoğlu, E. (2025). TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NDA GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ VİZYONU: SINIRLAMALAR, RİSKLER VE KOLEKTİF GÜVENLİK İMKANI. İstanbul Esenyurt Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 5(2), 113-127. https://doi.org/10.61349/iesbad.1705968