Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız

Sayı: 10 1 Ekim 2017
  • Ali İpek
PDF İndir
TR EN

Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız

Öz

Ararat bölgesi, dönemin adıyla Ermeniye’nin önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Bölge, Doğu-Batı ve Kuzey yönlerden kervan akışına yol vermesi, Artaşat (Artaxata) ve Aruc gibi ticaret merkezleri ve bol miktarda ticarî ürünlerinin başta İslâm dünyası ve Bizans memleketine ihracıyla da, zenginliğini zirveye taşıyordu. Kırmız böceğinden (Kermes/Cochineal) elde edilen kırmızı boya ile boyanan eşya ve giysiler ise, bölgenin en değerli ticarî ürününü oluşturuyordu. Ermeniye’nin ilk başkenti de olan Artaşat, Kırmız yetiştiriciliği ile şöhret bulmuş, bununla övünen halk ise, hiçbir yerde böyle bir becerinin bulunmadığını, bunun kendilerine has olduğunu iddia ediyorlardı. Kırmız, bahar günlerinde Ağrı dağının eteklerinde bir tür bitkiler üzerinde görülen bir böcekti. Bol miktarda bulunduğundan bahsedilen Kırmız, bölge halkı tarafından toplanarak, farklı yöntemlerle kendisinden kırmızı boya elde ediliyordu. Solmaması ve devamlı canlı kalması nedeniyle, bununla boyanan yün dokumalar, ipek giysiler, kilimler, yastıklar, yatak çarşafları, kalpaklar âdeta paha biçilmez bir değer kazanıyordu. İslâm dünyası ve Bizans ülkesinde yüksek fiyatlarla alıcı bulan bu ürünler, Ararat bölgesi ve Ermeniye’nin tamamında zenginleşmenin ve çok yönlü gelişmelerin önünü açıyordu.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2017

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
İpek, A. (2017). Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10, 17-28. https://izlik.org/JA56HR26SC
AMA
1.İpek A. Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız. ifder. 2017;(10):17-28. https://izlik.org/JA56HR26SC
Chicago
İpek, Ali. 2017. “Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 10: 17-28. https://izlik.org/JA56HR26SC.
EndNote
İpek A (01 Ekim 2017) Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10 17–28.
IEEE
[1]A. İpek, “Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız”, ifder, sy 10, ss. 17–28, Eki. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56HR26SC
ISNAD
İpek, Ali. “Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 10 (01 Ekim 2017): 17-28. https://izlik.org/JA56HR26SC.
JAMA
1.İpek A. Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız. ifder. 2017;:17–28.
MLA
İpek, Ali. “Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 10, Ekim 2017, ss. 17-28, https://izlik.org/JA56HR26SC.
Vancouver
1.Ali İpek. Ortaçağda Ararat Bölgesinin En Değerli Ürünü: Kırmız. ifder [Internet]. 01 Ekim 2017;(10):17-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56HR26SC