Derleme

BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI

Sayı: 2 11 Eylül 2023
PDF İndir
TR EN

BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI

Öz

Bir üretim sürecinde planlama yapmak her dönem için zor olsa da günümüzde belirsizlik unsurlarının artması ile daha dikkatli çalışılması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu araştırma, üretim planlamasında belirsizlikleri ele alan ve nicel yöntemler kullanarak belirsizliklerin bulunduğu üretim sürecini optimize eden çalışmaları inceleyen bir derleme çalışması olarak oluşturulmuştur. Dönem olarak 2010-2017 yılları arasında yayımlanan 26 çalışma incelenmiştir. Araştırmada Web of Science veri tabanında taranan öncü dergilerde yayınlanan çalışmalar baz alınmıştır. Çalışmalar; üretim planlamada ele alınan konu ve alt konular, belirsizlik yaratan unsurlar ve belirsizliklerin çözümü için kullanılan nicel yöntemler dikkate alınarak tasnif edilmiştir. Bu çalışma konu ile ilgili çalışan araştırmacılara kaynak oluşturması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Al-e-Hashem, S. M., Malekly, H., ve Aryanezhad , M. (2011). A multi-objective robust optimization model for multi-product multi-site aggregate production planning in a supply chain under uncertainty. Int. J. Production Economics, 28-42.
  2. Alemany, M., Grillo, H., Ortiz, A., ve Fuertes-Miquel, V. (2015). A fuzzy model for shortage planning under uncertainty due to lack of homogeneity in planned production lots. Applied Mathematical Modelling, 4463–4481.
  3. Avraamidou, S., ve Pistikopoulos, E. (2017). A Multiparametric Mixed-integer Bi-level Optimization Strategy for Supply Chain Planning Under Demand Uncertainty. IFAC PapersOnLine, 10178-10183.
  4. Chatterjee, S., Sethi, M., ve Asad, M. (2016). Production phase and ultimate pit limit design under commodity price uncertainty. EuropeanJournalofOperationalResearch, 658-667.
  5. Chatzikontidou, A., Longinidis, P., Tsiakis, P., ve Georgiadis, M. (2017). Flexible supply chain network design under uncertainty. Chemical Engineering Research and Design, 290-305.
  6. Chen, Z., ve Sarker, B. (2015). Aggregate production planning with learning effect and uncertain demand: A case based study. Journal of Modelling in Management, 296-324.
  7. Dias, L. S., ve Ierapetritou, M. (2016). Integration of scheduling and control underuncertainties: Review and challenges. Chemical Engineering Research and Design, 98-113.
  8. Ejikeme-Ugwu, E., Liu, S., ve Wang, M. (2011). Integrated Refinery Planning Under Product Demand Uncertainty. 21st European Symposium on Computer Aided Process Engineering (s. 950-954). Elsevier.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Derleme

Erken Görünüm Tarihi

11 Eylül 2023

Yayımlanma Tarihi

11 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2023

Kabul Tarihi

11 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Meydan, B. (2023). BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi, 2, 15-30. https://izlik.org/JA96NM88JP
AMA
1.Meydan B. BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. igad. 2023;(2):15-30. https://izlik.org/JA96NM88JP
Chicago
Meydan, Bilge. 2023. “BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi, sy 2: 15-30. https://izlik.org/JA96NM88JP.
EndNote
Meydan B (01 Eylül 2023) BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi 2 15–30.
IEEE
[1]B. Meydan, “BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”, igad, sy 2, ss. 15–30, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96NM88JP
ISNAD
Meydan, Bilge. “BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi. 2 (01 Eylül 2023): 15-30. https://izlik.org/JA96NM88JP.
JAMA
1.Meydan B. BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. igad. 2023;:15–30.
MLA
Meydan, Bilge. “BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi, sy 2, Eylül 2023, ss. 15-30, https://izlik.org/JA96NM88JP.
Vancouver
1.Bilge Meydan. BELİRSİZLİK ALTINDA ÜRETİM PLANLAMADA NİCEL YÖNTEMLERİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. igad [Internet]. 01 Eylül 2023;(2):15-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96NM88JP