Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa

Sayı: 12 1 Temmuz 2017
  • Dinçer Öztürk
PDF İndir
TR EN

Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa

Öz

Tarih sayfasında doğu ile batı bir cephe olarak telakki edilmiştir. Bu algı zihinlerde “medeniyet” kavramı ile inkişaf etmiştir. Bu doğrultuda doğu ve batı arasında medeniyet arayışı daima süregelmiştir. Özellikle modernleşme ve sanayileşme gibi unsurlarla 19. Asrın başlarından itibaren batı sayfası kültürel ve siyasi bir pres olgusu haline gelmiştir. Bu durum toplum nazarında batıyı “modern”, doğuyu “klasik” veya “gelenekçi” olarak adlandırmıştır. Tüm bunların toplumsal bir süreçte gelişmesi edebiyatı da yakından ilgilenme gereksinimine sürüklemiştir. İşte tüm bu algılar içerisinde edebi ve siyasi kimliği doğrultusunda doğu ile batı arasında Ziya Paşa’nın duruşu, akl-ı siyaseti, edebi eserleri ve hicivci üslubu açıklanmaya çalışılacaktır. Ziya Paşa’nın şiirleri doğrultusunda hicivci ve analiz edici söylemlerine yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyüz, Kenan, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri 1860-1923, İn- kılâp Yayınları, İstanbul, 1995.
  2. Bilgegil, Kaya, Harabat Karşısında Namık Kemal, Salkımsöğüt Yayınları, Erzurum.
  3. Bilgegil, Kaya, Ziya Paşa Üzerine Bir Araştırma, Erzurum Atatürk Üni- versitesi Yay. Erzurum 1970.
  4. Bursalı Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı Müellifleri 2, Meral Yayınları, İstanbul.
  5. Enginün, İnci, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat’tan Cumhuriyet’e, Dergah Yayınları, İstanbul, 2010.
  6. Erbay, Erdoğan, Erzurum’un Yüzleri Ziya Paşa, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum 2015
  7. Erbay, Erdoğan, Eskiler ve Yeniler, Aşiyan Yayınları, Erzurum 1997
  8. Ercilasun, Bilge, Servet-i Fünun’da Edebi Tenkit, Akçağ Yayınları, Anka- ra, 2009

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Dinçer Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Öztürk, D. (2017). Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12, 137-154. https://izlik.org/JA22BP98KU
AMA
1.Öztürk D. Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa. SOSBİLDER. 2017;(12):137-154. https://izlik.org/JA22BP98KU
Chicago
Öztürk, Dinçer. 2017. “Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12: 137-54. https://izlik.org/JA22BP98KU.
EndNote
Öztürk D (01 Temmuz 2017) Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 137–154.
IEEE
[1]D. Öztürk, “Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa”, SOSBİLDER, sy 12, ss. 137–154, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22BP98KU
ISNAD
Öztürk, Dinçer. “Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 12 (01 Temmuz 2017): 137-154. https://izlik.org/JA22BP98KU.
JAMA
1.Öztürk D. Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa. SOSBİLDER. 2017;:137–154.
MLA
Öztürk, Dinçer. “Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12, Temmuz 2017, ss. 137-54, https://izlik.org/JA22BP98KU.
Vancouver
1.Dinçer Öztürk. Doğu ile Batı Medeniyeti Arasında Siyasi ve Edebi Duruşuyla Ziya Paşa. SOSBİLDER [Internet]. 01 Temmuz 2017;(12):137-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22BP98KU