Çin'in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi

Sayı: 12 1 Temmuz 2017
  • Meriç Subaşı Ertekin
PDF İndir
TR EN

Çin'in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi

Öz

Çin’in 1978 yılı sonrası hızlı bir büyüme ve sanayileşme sürecine girmesinin meydana getirdiği enerji ihtiyacı, enerji ve enerji güvenliği konularını ön plana çıkarmıştır. Düşük işgücü maliyetleri ve hükümet desteklerinin teşvik ettiği yerli ve yabancı yatırımların artmasıyla enerji talebi önemli ölçüde artan Çin’in kendi enerji kaynakları ise ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu yüzden, Çin, artan petrol ihtiyacını daha rahat karşılayabilmek için diğer bölge ve ülkeler ile yakın ilişkiler kurma politikası izlemiştir. Bu çerçevede petrol üretimi alanında yeni rezervler sunan Afrika Kıtası ile olan ilişkileri dikkat çekicidir. Bu çalışmada, Çin’in artan enerji talebi ve Afrika ile enerji alanındaki ilişkileri ele alınarak değerlendirilmektedir. Bu amaçla, Çin’in enerji tüketimi ve talebindeki gelişmeler ele alındıktan sonra Afrika ile enerji ithalatı, yatırımları ve politikaları değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Sonuçta, Çin’in Enerji tüketiminin ve talebinin hızla arttığı ve enerji gereksinimini karşılamada ithalat seçeneğinin yanı sıra bu bölgelerdeki enerji kaynakları ve bu kaynakların iletim yolları üzerinde etkili olmak için bölgeye yönelik çok sayıda projenin ve yatırımların geliştirildiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alessi, Christopher ve Beina Xu, “China in Africa”, CFR Backgrounders, April 27, 2015, http://www.cfr.org/china/china-africa/p9557.
  2. Austin, Angelica, Danila Bochkarev ve Willem van der Geest, “Energy Interests and Alliances: China, America and Africa”, Policy Paper 7/2008, EastWest Institute, August 2008.
  3. Besada, Hany, “Assessing China’s Relations with Africa”, Africa Deve- lopment, Vol. 38, No.1 ve 2, 2013, ss. 81-105.
  4. Brookes, Peter and Ji Hye Shin, “China’s Influence in Africa: Implicati- ons for the United States”, Backgrounder, No. 1916, February 22 2006.
  5. Cui, Huanying, “China’s Economic Growth and energy Consump- tion”, International Journal of Energy Economics and Policy, Vol. 6, No. 2, 2016, ss. 349-355. Downs, Erica Strecker, “China’s Energy Rise”, ites.utexas.edu/chinaecon/files/2015/06/Chinas- Rise_Energy.pdf.
  6. Downs, Erica Strecker, “China’s Quest for Energy Security”, Rand Corporation, 2000
  7. EIA, International Energy Statistics, https://www.eia.gov. Enerdata, Global Energy Statistical Yearbook 2016, https://yearbook.enerdata.net/register.html#energy- consumption-data.html. Enerdata, https://www.enerdata.net/system/files/publications/energy- trends-enerdata-2016-publication.pdf.
  8. Ermcht, “Çin’in Afrika Politikaları”, Politics, 4 August 2014, Erişim Tarihi: https://accueiler.wordpress.com/2014/08/04/cin-in-afrika- politikalari/ 02.02.2017,

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Meriç Subaşı Ertekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Ertekin, M. S. (2017). Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12, 189-222. https://izlik.org/JA27LY72NX
AMA
1.Ertekin MS. Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi. SOSBİLDER. 2017;(12):189-222. https://izlik.org/JA27LY72NX
Chicago
Ertekin, Meriç Subaşı. 2017. “Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12: 189-222. https://izlik.org/JA27LY72NX.
EndNote
Ertekin MS (01 Temmuz 2017) Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 189–222.
IEEE
[1]M. S. Ertekin, “Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi”, SOSBİLDER, sy 12, ss. 189–222, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27LY72NX
ISNAD
Ertekin, Meriç Subaşı. “Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 12 (01 Temmuz 2017): 189-222. https://izlik.org/JA27LY72NX.
JAMA
1.Ertekin MS. Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi. SOSBİLDER. 2017;:189–222.
MLA
Ertekin, Meriç Subaşı. “Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12, Temmuz 2017, ss. 189-22, https://izlik.org/JA27LY72NX.
Vancouver
1.Meriç Subaşı Ertekin. Çin’in Büyüyen Enerji Talebinin Karşılanmasında Afrika’nın Önemi. SOSBİLDER [Internet]. 01 Temmuz 2017;(12):189-222. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27LY72NX