TR
EN
Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi
Öz
Bu araştırmanın amacı otel işletmeleri çalışanlarının örgütsel adalet algılarına etki eden etik liderlik davranışını analiz etmek ve değerlendirmektir. Geliştirilen üç araştırma hipotezinin çözümlenmesi için Nevşehir ilinde bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde bir alan araştırması yapılmış ve veriler anket yardımıyla toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, iklimsel etik ve karar vermede etiğin dağıtım adaleti, işlem adaleti ve etkileşim adaletine olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. İletişimsel etiğin dağıtım adaleti ve etkileşim adaletine olan etkisinin, davranışsal etiğin ise sadece etkileşim adaletine olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra iletişimsel etiğin dağıtım adaletine, davranışsal etiğin ise hem dağıtım adaletine hem de işlem adaletine herhangi bir etkisinin olmadığı analizler sonucunda tespit edilmiştir. Bu durum, otel işletmesi çalışanlarının yöneticileri tarafından sergilenen etik liderlik davranışı arttıkça örgütsel adalet algılarının da buna bağlı olarak arttığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, G. (2011). Okul yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel adalet ve motivasyon düzeyleriyle ilişkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, An- kara.
- Adams, JS. (1965). Inequity in social exchange. Advances in Experimental Social Psychology. 2, 267-299.
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sa- karya Yayıncılık.
- Arslantaş, C. (2005). Algılanan adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik görgül bir çalış- ma. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 3(4), 264-281.
- Aykanat, Z. (2014). Psikolojik sözleşmenin ihlali algısına örgütsel adaletin etkisi ve etik liderin aracı değişken olarak rolü: kalkınma ajanslarında uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Erzurum.
- Bies, RJ. (2001). Interactional (in) justice: The sacred and the profane. Advances in Organizational Justice. 89-118.
- Bies, RJ., Moag, JS. (1986). Interactional justice: Communication criteria of fairness. Research on Negotiation in Organizations. 1(1), 43-55.
- Brown, ME., Trevino, LK., Harrison, AD. (2005). Ethical leadership: a social learning perspective for construct development and tes- ting. Organizational Behavior and Human Decision Processes. 97, 117-134.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 14
APA
İnak, A., Özkoç, A. G., & Kırıcı, E. (2018). Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14, 286-309. https://izlik.org/JA73UB57ET
AMA
1.İnak A, Özkoç AG, Kırıcı E. Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi. SOSBİLDER. 2018;(14):286-309. https://izlik.org/JA73UB57ET
Chicago
İnak, Aydın, Azız Gökhan Özkoç, ve Ezgi Kırıcı. 2018. “Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 14: 286-309. https://izlik.org/JA73UB57ET.
EndNote
İnak A, Özkoç AG, Kırıcı E (01 Nisan 2018) Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14 286–309.
IEEE
[1]A. İnak, A. G. Özkoç, ve E. Kırıcı, “Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi”, SOSBİLDER, sy 14, ss. 286–309, Nis. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73UB57ET
ISNAD
İnak, Aydın - Özkoç, Azız Gökhan - Kırıcı, Ezgi. “Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 14 (01 Nisan 2018): 286-309. https://izlik.org/JA73UB57ET.
JAMA
1.İnak A, Özkoç AG, Kırıcı E. Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi. SOSBİLDER. 2018;:286–309.
MLA
İnak, Aydın, vd. “Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 14, Nisan 2018, ss. 286-09, https://izlik.org/JA73UB57ET.
Vancouver
1.Aydın İnak, Azız Gökhan Özkoç, Ezgi Kırıcı. Otel İşletmelerinde Etik Liderlik Davranışının Örgütsel Adalet Üzerine Etkisi. SOSBİLDER [Internet]. 01 Nisan 2018;(14):286-309. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73UB57ET