TR
EN
Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi
Öz
Hastaneler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması amacıyla misyon ifadelerinde pazarlama bileşenlerine yer vermektedir. Hastanelerin misyon ifadelerinde pazarlama bileşenlerine yer vermesi, rakiplerine karşı avantajlı bir konum kazanmasını ve pazarlama faaliyetleri daha etkin yürütmesine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren kamu ve özel hastanelerin misyon ifadelerinde yer alan pazarlama bileşenlerinin içerik analizi ile değerlendirilmesidir. Hastanelerin kapasite ve büyüklüklerinden kaynaklı farkları azaltabilmek için araştırma örneklemi 200’ün üzerinde yatağa sahip kamu hastaneleri ve 100’ün üzerinde yatağa sahip özel hastaneler ile sınırlandırılmıştır. Belirlenen sınır çerçevesinde ve web sitesine ulaşılamama, grup hastanesi olma ve misyon ifadesinin bulunmaması nedenlerinden dolayı Türkiye’de faaliyet gösteren 242 kamu hastanesi ve 120 özel hastane toplam 362 hastanenin misyon ifadelerine web siteleri üzerinden ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre kamu ve özel hastanelerin misyon ifadelerinde yararlandıkları pazarlama bileşenleri arasında önemli bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir. Hem kamu hem de özel hastanelerin %90’dan fazlası misyon ifadelerinde en fazla üç bileşenden yararlandıkları saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akkılıç, M. E. (2002). Sağlık hizmetlerinin pazarlanması ve Elazığ’daki bazı yataklı tedavi kuruluşlarında bir uygulama. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 203-218.
- Anitsal, I., Anitsal, M. M., & Girard, T. (2013). Retail mission statements: Top 100 global retailers. Academy of Strategic Management Journal, 12(1), 1-20.
- Anitsal, M. M., Anitsal, I., & Girard, T. (2012). The core of retail mission statements: top 100 US retailers. Academy of Strategic Management Journal, 11(1), 351-363.
- Aytekin, A. (2016). Hastaların Hastane Tercihinde Etkili Kriterler ve Hastanelerin MULTIMOORA ile Sıralanması: Eskişehir Örneği. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 4(4), 134-143.
- Bart, C., & Bontis, N. (2003). Distinguishing between the board and management in company mission: Implications for corporate governance. Journal of Intellectual Capital, 4(3), 361-381.
- Bart, C. K. (1997). Sex, lies and mission statements. Business Horizons, 40(6), 9-18.
- Bart, C. K. (2001). Measuring the mission effect in human intellectual capital. Journal of Intellectual Capital, 2(3), 320-330.
- Bart, C. K., & Baetz , M. C. (1998). The relationship between mission statements and firm performance: An exploratory study. Journal of management studies, 35(6), 823-853.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2020
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 21
APA
Demirci, Ş., & Uğurluoğlu, Ö. (2020). Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 471-492. https://izlik.org/JA36EK27KS
AMA
1.Demirci Ş, Uğurluoğlu Ö. Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi. SOSBİLDER. 2020;(21):471-492. https://izlik.org/JA36EK27KS
Chicago
Demirci, Şenol, ve Özgür Uğurluoğlu. 2020. “Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 21: 471-92. https://izlik.org/JA36EK27KS.
EndNote
Demirci Ş, Uğurluoğlu Ö (01 Ocak 2020) Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21 471–492.
IEEE
[1]Ş. Demirci ve Ö. Uğurluoğlu, “Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi”, SOSBİLDER, sy 21, ss. 471–492, Oca. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36EK27KS
ISNAD
Demirci, Şenol - Uğurluoğlu, Özgür. “Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 21 (01 Ocak 2020): 471-492. https://izlik.org/JA36EK27KS.
JAMA
1.Demirci Ş, Uğurluoğlu Ö. Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi. SOSBİLDER. 2020;:471–492.
MLA
Demirci, Şenol, ve Özgür Uğurluoğlu. “Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 21, Ocak 2020, ss. 471-92, https://izlik.org/JA36EK27KS.
Vancouver
1.Şenol Demirci, Özgür Uğurluoğlu. Kamu ve Özel Hastane Misyon İfadelerinin Pazarlama Bileşenleri Açısından İncelenmesi. SOSBİLDER [Internet]. 01 Ocak 2020;(21):471-92. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36EK27KS