Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma

Sayı: 20 1 Ekim 2019
  • Ayşe Nevin Sert
PDF İndir
TR EN

Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma

Öz

Kültür turizminin önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Kültür turizm pazarında ürün ve hizmet sağlayıcıların, planlamacıların ve ilgili paydaşların, kültür turistlerini özelliklerine göre gruplandırarak ihtiyaçlarını en iyi şeklide karşılamaya ve edinecekleri deneyimden memnun kalmalarını sağalmaya çalışmaları oldukça önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı kültür turizmine katılan yerli turistlerin motivasyonlarını belirlemek, deneyimlerinin derinliğine ve ilgi düzeylerine göre gruplara ayırarak motivasyon farklılıklarını incelemektir. Çalışma Kapadokya’ya paket turla gelen yerli turistlere yönelik yapılmıştır. 389 kişi ile yüz yüze anket yöntemi ile yapılan araştırmada “amaçlı derin deneyimli”, “gezen yüzeysel deneyimli”, “sıradan yüzeysel deneyimli”, “kazara yüzeysel deneyimli”, “rastlantısal derin deneyimli” kültür turisti olmak üzere beş tipoloji belirlenmiştir. Destinasyon yöneticilerinin, seyahat acentelerinin ve diğer paydaşların farklı gruplardaki kültür turistlerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altunel, M. C., & Kahraman, N. (2012). Kültür Turisti Tipolojilerinin Belirlenmesi: İstanbul Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergi- si, 23(1), 7-18.
  2. Castañeda, J. A., Vena-Oya, J., Rodríguez-Molina, M. Á., & Martínez- Suárez, R. (2019). Analysis of domestic cultural tourism spend by segment in the city of Granada: An observational data approach. Tourism Management Perspectives, 29(1), 18-30.
  3. Chen, H., & Rahman, I. (2018). Cultural tourism: An analysis of en- gagement, cultural contact, memorable tourism experience and destination loyalty. Tourism Management Perspectives, 26(1), 153- 163.
  4. Chiang, C. C., Wang, M. Y., Lee, C. F., & Chen, Y. C. (2015). Assessing travel motivations of cultural tourists: A factor-cluster segmenta- tion analysis. Journal of Information and Optimization Sciences, 36(3), 269-282.
  5. Correia, A., Kozak, M., & Ferradeira, J. (2013). From tourist motiva- tions to tourist satisfaction. International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, 7(4), 411-424.
  6. Croes, R., & Semrad, K. J. (2012). Cultural Tourism as an Endogenous Growth Strategy. Travel and Tourism Research Association: Ad- vancing Tourism Research Globally 18. International Conference.
  7. Dann, G. M. (1977). Anomie, ego-enhancement and tourism. Annals of Tourism Research, 4(4), 184-194.
  8. Foo, L., & Rossetto, A. (1998). Cultural Tourism in Australia: Characteris- tics and Motivations. BTR Occasional Paper no.27. Canberra: Bu- reau of Tourism Research.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ayşe Nevin Sert Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA
Sert, A. N. (2019). Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20, 531-556. https://izlik.org/JA44ZK27ZJ
AMA
1.Sert AN. Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. SOSBİLDER. 2019;(20):531-556. https://izlik.org/JA44ZK27ZJ
Chicago
Sert, Ayşe Nevin. 2019. “Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 20: 531-56. https://izlik.org/JA44ZK27ZJ.
EndNote
Sert AN (01 Ekim 2019) Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 531–556.
IEEE
[1]A. N. Sert, “Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma”, SOSBİLDER, sy 20, ss. 531–556, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZK27ZJ
ISNAD
Sert, Ayşe Nevin. “Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 20 (01 Ekim 2019): 531-556. https://izlik.org/JA44ZK27ZJ.
JAMA
1.Sert AN. Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. SOSBİLDER. 2019;:531–556.
MLA
Sert, Ayşe Nevin. “Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 20, Ekim 2019, ss. 531-56, https://izlik.org/JA44ZK27ZJ.
Vancouver
1.Ayşe Nevin Sert. Kültür Turistlerinin Seyahat Motivasyonları ve Turist Tipolojisine Göre Karşılaştırılması: Kapadokya Bölgesinde Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma. SOSBİLDER [Internet]. 01 Ekim 2019;(20):531-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZK27ZJ