Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?

Sayı: 26 30 Nisan 2021
  • Ahmet Saylık
  • Cahit Hiçyılmaz
PDF İndir
TR EN

Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?

Öz

Eğitimin niteliğinin artması nitelikli öğretmen sayısının artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Nitelikli öğretmen sayısının arttırılmasının bir yolu lisansüstü eğitimdir. Öğretmenlerin lisansüstü eğitime devam etmelerinin okuldaki işleyişe nasıl yansıdığı, olumlu/olumsuz taraflarının ne olduğu gibi konuların okul yönetici görüşleri bağlamında incelenmesi önemlidir. Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin öğretmenlerin lisansüstü eğitim alma süreçlerinin okula yansımalarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma, nitel bir araştırma olup durum çalışması olarak incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 30 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan yapılandırılmş görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre okul yöneticileri, lisansüstü eğitim almakta olan öğretmenlere karşı olumlu görüş belirtmişlerdir. Ayrıca, öğretmenlerin lisansüstü eğitim sürecinde yasal izinler konusunda sorun yaşadıkları ve yürürlükte olan kanun hükümlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, H. (2002). 21.Yüzyıla girerken Milli Eğitim Bakanlığı’nda eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi ve geliştirilmesinde yeni yaklaşımlar, 21. Yüzyıl Eğitim Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Sempozyumu, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 179-193
  2. Akay Tahmaz, E., (2019). Lisansüstü eğitim alan öğretmenlere ilişkin yönetici tutumları (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  3. Aküzüm, C. (2016). Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin eğitim yönetimi programı bağlamında lisansüstü eğitime bakış açılarının incelenmesi. Ekev Akademi Dergisi, 67, 85-108.
  4. Alabaş, R., Kamer, S. T., & Polat, Ü. (2012). Öğretmenlerin kariyer gelişimlerinde lisansüstü eğitim: Tercih sebepleri ve süreçte karşılaştıkları sorunlar. E- Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 3(4), 89-107.
  5. Atay, K. (2001). İlköğretim okulu müdürlerinin genel ve iş tutum ve davranışları, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 28, 471-482.
  6. Alhas, A. (2003). Lisansüstü eğitim yapmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin lisansüstü eğitime bakış açıları (Ankara İli Örneği), (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  7. Aydın, Y. (2016). Örgütsel sessizliğin okul yönetiminde kayırmacılık ve öğretmenlerin öz yeterlik algısı ile ilişkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 22(2), 165-192.
  8. Aytaç, T. (1999). Okul merkezli yönetim. Eğitim ve Bilim, 23, 69-75.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Saylık Bu kişi benim

Cahit Hiçyılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
Saylık, A., & Hiçyılmaz, C. (2021). Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor? Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26, 634-657. https://izlik.org/JA24NY87YF
AMA
1.Saylık A, Hiçyılmaz C. Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor? SOSBİLDER. 2021;(26):634-657. https://izlik.org/JA24NY87YF
Chicago
Saylık, Ahmet, ve Cahit Hiçyılmaz. 2021. “Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 26: 634-57. https://izlik.org/JA24NY87YF.
EndNote
Saylık A, Hiçyılmaz C (01 Nisan 2021) Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor? Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26 634–657.
IEEE
[1]A. Saylık ve C. Hiçyılmaz, “Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?”, SOSBİLDER, sy 26, ss. 634–657, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24NY87YF
ISNAD
Saylık, Ahmet - Hiçyılmaz, Cahit. “Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 26 (01 Nisan 2021): 634-657. https://izlik.org/JA24NY87YF.
JAMA
1.Saylık A, Hiçyılmaz C. Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor? SOSBİLDER. 2021;:634–657.
MLA
Saylık, Ahmet, ve Cahit Hiçyılmaz. “Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor?”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 26, Nisan 2021, ss. 634-57, https://izlik.org/JA24NY87YF.
Vancouver
1.Ahmet Saylık, Cahit Hiçyılmaz. Lisansüstü Eğitime Devam Eden Öğretmenlerin Okullarda Oluşturduğu Durum: Okul Yöneticileri Ne Düşünüyor? SOSBİLDER [Internet]. 01 Nisan 2021;(26):634-57. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24NY87YF