TR
EN
Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi
Öz
Sosyal medya sahip olduğu özellikler nedeniyle her geçen gün yeni gelişmelere neden olmaktadır. Son olarak geleneksel medya kanallarındaki kurgusal karakterler ile kurulan parasosyal etkileşimin sosyal medya fenomenleri ile de benzer ilişkilerin kuruluyor olması ile yeni bir araştırma alanına konu olmuştur. Marka ve firmalar tarafından yoğun biçimde pazarlama iletişim çalışmalarında yararlanılan sosyal medya fenomenleri takipçileri ile kurulan parasosyal etkileşimler nedeniyle takipçileri üzerinde ki etkilerini daha da arttırmaktadırlar. Bu araştırma ile tüketicilerin sosyal medya fenomenleri ile kurdukları parasosyal etkileşimin online satın alma davranışlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda sosyal medya ünlülerini takip eden 234 sosyal medya kullanıcısından elde edilen verilerin analizi için açıklayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ANOVA ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda parasosyal etkileşimin online alışveriş davranışlarından avantaj boyutu üzerinde anlamlı bir etkisi bulunurken, dezavantaj boyutu üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Ayrıca gelir ve meslek gruplarına göre online alışveriş tutumunun farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arda, S. (2006). Predictors of Parasocial İnteraction with the Favorite and the Least Desirable Characters Portrayed in Tv Serials. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
- Armağan, E. ve Doğaner, M. (2018). Fenomen Pazarlaması: Youtube Güzellik Vloggerları Üzerine Bir Araştırma. 1st International Congress of Political, Economicand Financial Analysis - 2018 (PEFA’18), April 26-28, 2018, Nazilli, Aydın, Turkey.
- Auter, P. J. ve Palmgreen, P. (2000). Development and validation of a parasocial interaction measure: Theaudience-person a interaction scale. Communication Research Reports, 77(1), 79-89.
- Ballantine, P. W. ve Martin, B. A. S. (2005). Forming Parasocial Relationships in Online Communities. Advances in Consumer Research, 32, 197-201.
- Cha, H. S., You, S., Gang, K. W. ve Park, M. (2018). The value and risk of curated shopping: Online consumer’s choice. International Journal of Business and Information, 13(3), 321-348.
- Chen, C. P. (2016). Forming digital self and parasocial relationships on YouTube. Journal of Consumer Culture, 16(1), 232–254.
- Chung, S. ve Cho, H. (2017). Fostering parasocial relationships with celebrities on social media: Implications for celebrity endorsement. Psychologyand Marketing, 34(4), 481-495.
- Cohen, J. (1999). Favorite characters of teenage viewers of Israeli serials.J. Broadcast. Electron. Media 43, 327–345. doi: 10.1080/08838159909364495
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
29 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 25
APA
Gümüş, N., Karaca, Ş., & Onurlubaş, E. (2021). Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25, 752-773. https://izlik.org/JA25NJ33SJ
AMA
1.Gümüş N, Karaca Ş, Onurlubaş E. Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi. SOSBİLDER. 2021;(25):752-773. https://izlik.org/JA25NJ33SJ
Chicago
Gümüş, Niyazi, Şükran Karaca, ve Ebru Onurlubaş. 2021. “Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 25: 752-73. https://izlik.org/JA25NJ33SJ.
EndNote
Gümüş N, Karaca Ş, Onurlubaş E (01 Ocak 2021) Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25 752–773.
IEEE
[1]N. Gümüş, Ş. Karaca, ve E. Onurlubaş, “Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi”, SOSBİLDER, sy 25, ss. 752–773, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25NJ33SJ
ISNAD
Gümüş, Niyazi - Karaca, Şükran - Onurlubaş, Ebru. “Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 25 (01 Ocak 2021): 752-773. https://izlik.org/JA25NJ33SJ.
JAMA
1.Gümüş N, Karaca Ş, Onurlubaş E. Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi. SOSBİLDER. 2021;:752–773.
MLA
Gümüş, Niyazi, vd. “Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 25, Ocak 2021, ss. 752-73, https://izlik.org/JA25NJ33SJ.
Vancouver
1.Niyazi Gümüş, Şükran Karaca, Ebru Onurlubaş. Sosyal Medya Fenomenleri ile Kurulan Parasosyal Etkileşimin Online Tüketici Davranışlarına Etkisi. SOSBİLDER [Internet]. 01 Ocak 2021;(25):752-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25NJ33SJ