Araştırma Makalesi

Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği

Sayı: 34 27 Ekim 2023
PDF İndir
EN TR

Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği

Öz

Geçtiğimiz yüzyılda öncelikle Batı’da başlayan yabancı öğrenci hareketliliği, yaşadığımız son dönemlerde daha da artış göstererek, bütün dünyaya yayılan bir olgu haline gelmiştir. Genel olarak eğitim amacıyla gerçekleşen bu hareketliliğinin amacı başta daha iyi bir eğitim imkânı bulmak ve sonrasında daha iyi bir yaşam fırsatı yakalamak olduğu, yapılan çalışmalardan anlaşılmaktadır. Bu anlamda eğitim bütün dünyada rekabetin de bir parçası haline gelmektedir. Gün geçtikçe artan eğitim amaçlı uluslararası göç dalgasına, yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının hızlı bir şekilde artmasıyla birlikte, Türkiye de dâhil olmuştur. Gelecekte bu öğrenci sayılarının daha da artacağı beklenmektedir. Türkiye’de bu süreçte bazı gelişmiş üniversitelerin gerekli ve yeterli hazırlıkları ve imkânları olgunlaşmıştır ama yeni kurulan üniversitelerin bu süreçte daha çok çaba sarf etmeleri gerektiği de açık bir gerçektir. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde çeşitli fakülte, yüksekokul ve enstitülere kayıtlı olarak öğrenim gören yaklaşık 3.500 yabancı uyruklu öğrenci (uluslararası öğrenci) bulunmaktadır. Çalışma, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı bahar yarıyılında, yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarını anlamak üzere tasarlanmış ve uygulanmıştır. Çalışma ile eğitim amaçlı olarak Çankırı’ya gelen yabancı uyruklu öğrencilerin başta uyum olmak üzere çeşitli alanlarda yaşadıkları sorunlar anlaşılmaya çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allaberdiyev, P. (2007). Türk cumhuriyetlerinden Türkiyeye yüksek öğrenim görmeye gelen öğrencilerin uyum düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi.
  2. Biggs, J. (1999). Teaching international students: Teaching for quality learning at university. England: SRHE and Open University Press.
  3. Brannigan, G. G. (1985), The resarch interview. Aleksander Tolor (Ed.), Effective interviewing, Springfield II.: Charles C. Thomas Pub.
  4. Büyüköztürk ve ark., 2008; Gray, 2004; Patton, 2002; Yıldırım ve Şimşek, 2006). Büyüköztürk,
  5. Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri (2. baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık. //// Gray, D. E. (2004). Doing research in the real world. London; Sage Publications.
  6. Çağlar, A. (1999). Türk üniversitelerinde öğrenim gören Türk cumhuriyetleri ve akraba toplulukları öğrencilerinin sorunları. TODAİE Amme İdaresi Dergisi, 32.
  7. Çöllü, F. ve Öztürk, E. (2009). Türk Cumhuriyetleri, Türk ve akraba topluluklarından Türkiye’ye yüksek öğrenim görmek amacıyla gelen öğrencilerin uyum ve iletişim sorunları.
  8. Ercan, L. (2001). Yabancı Uyruklu ve Türk Üniversite Öğrencilerine Ait Sorunların Bazı Değişkenler Açısından İrdelenmesi Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Hacettepe Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi-Hacettepe University Journal Of Education, 21(21).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2023

Kabul Tarihi

4 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Kalaycı, H., & Göç, E. (2023). Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 34, 69-94. https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1245705
AMA
1.Kalaycı H, Göç E. Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği. SOSBİLDER. 2023;(34):69-94. doi:10.54600/igdirsosbilder.1245705
Chicago
Kalaycı, Hakkı, ve Eray Göç. 2023. “Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 34: 69-94. https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1245705.
EndNote
Kalaycı H, Göç E (01 Ekim 2023) Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 34 69–94.
IEEE
[1]H. Kalaycı ve E. Göç, “Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği”, SOSBİLDER, sy 34, ss. 69–94, Eki. 2023, doi: 10.54600/igdirsosbilder.1245705.
ISNAD
Kalaycı, Hakkı - Göç, Eray. “Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 34 (01 Ekim 2023): 69-94. https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1245705.
JAMA
1.Kalaycı H, Göç E. Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği. SOSBİLDER. 2023;:69–94.
MLA
Kalaycı, Hakkı, ve Eray Göç. “Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 34, Ekim 2023, ss. 69-94, doi:10.54600/igdirsosbilder.1245705.
Vancouver
1.Hakkı Kalaycı, Eray Göç. Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunlarına Sosyolojik Bir Bakış: Çankırı Örneği. SOSBİLDER. 01 Ekim 2023;(34):69-94. doi:10.54600/igdirsosbilder.1245705

Cited By