Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Altın Oran Teorisinin Ekonomik Teoriler Açısından Analizi

Yıl 2022, Sayı: 31, 406 - 418, 29.10.2022
https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1131574

Öz

Ekonomik kaynaklar ile doğal denge arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Nitekim doğa yasaları, doğadaki canlı ve cansız varlıkların davranış ve hareketlerine yön veren bir süreç olarak temel belirleyici bir rol oynamaktadır. Adam Smith'e göre ekonominin işleyişi ve genel denge durumunun oluşması tamamen "görünmez el" olarak adlandırılan rasyonel insan davranışı sayesinde gerçekleşir. Demek ki doğa insanları kendi çıkarlarını gözeterek toplumsal çıkarlara hizmet etmeye yönlendiren bir içgüdüyle donatmıştır. Smith'in bu yaklaşımı Keynes tarafından da kabul edilmektedir. Keynes'e göre bireyler tüketim ve diğer ekonomik kararları “spiritus animalis” yaklaşımı çerçevesinde tıpkı göçmen kuşlar gibi içgüdülerine göre hareket ederek en doğru kararı vermeye çalışırlar. Smith ve Keynes'in bu yaklaşımları, matematikte altın oran ve buna dayalı Fibonacci yaklaşımlarının ekonomik göstergeler arasındaki ilişkiler açısından da değerlendirilebileceğini göstermektedir. Bu çalışmada altın oranı ile makroekonomik göstergeler arasında karşılıklı ve uyumlu bir ilişki olduğu tezi çerçevesinde bir analiz yapılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede altın oran teorisi makro ekonomik bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Böylece ekonomi disiplininin diğer disiplinlerle nasıl bir mantıksal ilişki içinde olduğu gösterilmiştir.

Kaynakça

  • Markowsky, G. (1992). Misconceptions about the golden ratio. The College Mathematics Journal, 23(1), 2-19.
  • Prokopakis, E. P., Vlastos, I. M., Picavet, V. A., Nolst Trenite, G., Thomas, R., Cingi, C., & Hellings, P. W. (2013). The golden ratio in facial symmetry. Rhinology, 51(1), 18-21.

Analysis of the Golden Ratio Theory in Terms of Economic Theories

Yıl 2022, Sayı: 31, 406 - 418, 29.10.2022
https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1131574

Öz

There is a direct relationship between the economic resources and the natural balance. Indeed, the laws of nature play a fundamental determining role as a process that directs the behavior and movements of living and non-living beings in nature. According to Adam Smith, the functioning of the economy and the formation of the general state of equilibrium occur entirely thanks to the rational human behavior called the "invisible hand". It means nature has equipped people with an instinct that directs them to serve the social interest while considering their own concerns. This approach of Smith is also accepted by Keynes. According to Keynes, while individuals make consumption and other economic decisions with the “spiritus animalis”, they try to make the best decision by acting according to their instincts, just like migratory birds. These approaches of Smith and Keynes show that the golden ratio in mathematics and the Fibonacci approaches based on it can also be evaluated in terms of the relations between economic indicators. In this study, an analysis has been tried to be made within the framework of the thesis that there is a mutual and harmonious relationship between macroeconomic indicators and the golden ratio of a country.In this context, the golden ratio theory has been evaluated from a macroeconomic perspective. Thus, it has been shown how the discipline of economics is in a logical relationship with other disciplines

Kaynakça

  • Markowsky, G. (1992). Misconceptions about the golden ratio. The College Mathematics Journal, 23(1), 2-19.
  • Prokopakis, E. P., Vlastos, I. M., Picavet, V. A., Nolst Trenite, G., Thomas, R., Cingi, C., & Hellings, P. W. (2013). The golden ratio in facial symmetry. Rhinology, 51(1), 18-21.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Alpago 0000-0001-7695-2794

Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Alpago, H. (2022). Analysis of the Golden Ratio Theory in Terms of Economic Theories. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(31), 406-418. https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1131574