YAYMA NEGATİF TÜBERKÜLOZ OLGULARINDA TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ SONUÇLARI

Cilt: 18 Sayı: 2 1 Ekim 2004
  • Kadri Çırak
  • Serkan Karaca
  • Sibel Yanıkoğlu
  • Rıfat Özacar
  • Hüseyin Halilçolar
PDF İndir
TR EN

YAYMA NEGATİF TÜBERKÜLOZ OLGULARINDA TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ SONUÇLARI

Öz

Bakteriyolojik v e patolojik tanı olmadan uygun klinik, laboratuar ve radyolojik veriler nedeniyle, olası tanılar dışlandıktan sonra, tüberküloza yönelik medikal tedavi başlanıp yanıt alınması tüberküloz (Tb) tanı yöntemlerinden biridir. Ocak 1997 - Aralık 2000 yılları arasında 872 tüberküloz olgusundan yayma negatif ve tüberküloz tedavisi uygulanan 73 (%8.4) olgu çalışmaya alındı. Tümü erkek olan olgularımızın yaş ortalaması 39.5 (17-74) ve en sık saptanan semptomlar öksürük, kilo kaybı, gece terlemesi, göğüs ağrısı ve hemoptizi idi. Ortalama eritrosit sedimentasyon hızı 60.1 mm/h idi. Tüberkülin deri testi 65 olguda değerlendirildi; 51'inde müspet bulundu. Posteroanterior akciğer radyogramlarında olguların 33'ünde bilateral tutulum 32'sinde bronkojen yayılım, 29'unda konsolidasyon, 22'sinde kavite saptandı. Toraks yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) incelemesi yapılan ellidokuz olgunun 35'inde lezyonlar ın özellikleri ve yaygınlığı açısından akciğer radyogramıa göre daha fazla bulgu saptandı. Ellibeş olguya fiberoptik bronkoskopi uygulandı. Empirik tb tedavisi başlama kararı vermeden önce olgu başına balgam, bronş aspirasyonu, bronkoalveolar yıkama suyu ve postbronkoskopik balgam gibi örneklerde homojenizasyon yöntemiyle asido-rezistan basil (ARB) bakı sayısı ortalama 4.9 (3-7) idi. Tedavi altındaki olguların 62'sinde klinik radyolojik iyileşme, 24'ünde aynı zamanda kültürde ARB olumluluğu da saptandı. Klinik, laboratuar ve radyolojik verilere dayanarak doğru Tb tanısı koyabilme oranımız %85 olarak hesaplandı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. American Thoracic Society. Diagnostic standarts and classification of tuberculosis in adults and children Am J Respir Crit Care Med 2000; 161: 1376-95.
  2. 2. Frank W. Tuberculous pleural effusions Eur Respir Mon, 2002; 22: 219–33.
  3. 3. Akkaynak S. Tüberküloz. Ankara: Ayy›ld›z Matbaas›, 1986.
  4. 4. American Thoracic Society Documents. Treatment of tuberculosis. Am J Respir Crit Care Med 2003; 167: 603-62.
  5. 5. Migliori GB, Raviglione MC, Schoberg T, Davies PDO, Zellweger JP, Grzeuska M, Mihaescu T, Clancy L. Tuberculosis management in Europe. Eur Respir J 1999; 14: 978-92.
  6. 6. WHO/CDS/TB Treatment of tuberculosis. Guidelines for national programmes. Geneva 2003; 313.
  7. 7. Vidinel ‹. Tüberküloz. Vidinel ‹ (Ed) Akci¤er hastal›klar›. ‹zmir: Ege Üniversitesi Matbaas›; 1989: 203-98.
  8. 8. Çobanl› B, Gök›rmak M, Ural Gürkan Ö, Ac›can T, Ayas G. Pulmoner ve plevral tüberkülozda tecrübi tedavi. Tüberküloz ve Toraks 1997; 45: 79-82.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Kadri Çırak Bu kişi benim

Serkan Karaca Bu kişi benim

Sibel Yanıkoğlu Bu kişi benim

Rıfat Özacar Bu kişi benim

Hüseyin Halilçolar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2004

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2004

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2004 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çırak, K., Karaca, S., Yanıkoğlu, S., Özacar, R., & Halilçolar, H. (2004). YAYMA NEGATİF TÜBERKÜLOZ OLGULARINDA TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ SONUÇLARI. İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi, 18(2), 77-81. https://izlik.org/JA59ZM79MC