SERUM PROKALSİTONİN DÜZEYİNİN AKCİĞER TÜBERKÜLOZUNUN TANISI VE TEDAVİ CEVABININ DEĞERLENDİRİLMESİNDEKİ ROLÜ

Cilt: 30 Sayı: 1 1 Mayıs 2016
  • Rukiye Gülnihal Gezginç Raz
  • Burcu Arpinar Yiğitbaş
  • Sibel Yurt
  • Barış Şeker
  • Celal Satıcı
  • Filiz Koşar
  • Remisa Gelişgen
PDF İndir
TR EN

SERUM PROKALSİTONİN DÜZEYİNİN AKCİĞER TÜBERKÜLOZUNUN TANISI VE TEDAVİ CEVABININ DEĞERLENDİRİLMESİNDEKİ ROLÜ

Öz

Giriş: Prokalsitonin (PCT) seviyeleri sağlıklı insanlarda ölçülemeyecek kadar düşük seviyelerde iken, enfeksiyonlar sırasında yükselmektedir. Nonspesifik bakteriyel enfeksiyonlarda daha fazla yükseldiği tespit edilmiş olup tüberküloz (TB) hastalarında da PCT düzeyinin artmış olduğu saptanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplum kökenli pnömoni (TKP) hastaları ile TB hastalarında tedavi öncesi ve tüberküloz hastalarında tedavi sonrası PCT seviyeleri ölçülerek karşılaştırılmıştır. Çalışmaya 19-82 yaş aralığında aktif akciğer TB tanısı alan HIV (-) 27 hasta ve klinik, radyolojik, laboratuvar bulguları ile pnömoni tanısı olan 31 hasta olmak üzere toplam 58 olgu dahil edildi. Bulgular: TB'de PCT seviyesinin tedaviyle anlamlı derecede düşüş gösterdiği, PCT' deki bu düşüşün yaştan ve cinsiyetten bağımsız olduğu, pnömoni gibi akut akciğer enfeksiyonlarında saptanan PCT düzeyinin TB gibi kronik akciğer enfeksiyonlarındaki PCT düzeyine göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Sonuç: TB hastalarında serum PCT seviyesinin tek başına tanı koymada yetersiz olduğu, tüberküloz tedavisi ile PCT seviyesinde anlamlı düşüş olduğu ve tedaviye cevabın değerlendirilmesinde yardımcı bir takip kriteri olabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1 Ghillani PP, Motte P, Troalen F, Troalen F, Jullienne A, Gardet P, Le Chevalier T, Rougier P, Schlumberger M, Bohuon C, Bellet D. İdentification and measurement of calcitonin precursors in serum of patients with malignant diseases. Cancer Res 1989; 49: 6845-51.
  2. 2 Assicot M, Gendrel D, Carsin H, Raymond J, Guilbaud J, Bohuon C. High serum procalcitonin concentrations in patients with sepsis and infection. Lancet 1993; 341: 515-8.
  3. 3 Whicher J, Bienvenu J, Monneret G. Procalcitonin as an acute phase marker. Ann Clin Biochem 2001; 38: 483-93.
  4. 4 Meier M, Tschaikowsky K, Schnabel S, Schmidt J, Katalinic AL, Schüttler J. Procalcitonininfluence of temperature, storage, anticoagulation and arterial or venous asservation of blood samples on procalcitonin concentrations. Eur J Clin Chem Clin Biochem 1997; 35(8): 597-601.100
  5. 5 Altındiş M, Özdemir M. Bir bakteri infeksiyon belirleyicisi: Prokalsitonin. İnfeksiyon Dergisi 2003; 17(2): 251-7.
  6. 6 Gendrel D, Bohuon C. Procalcitonin as a marker of bacterial infection. Pediatr Infect Dis J 2000; 19: 679-88.
  7. 7 Nijsten MW, Olinga P. Procalcitonin behaves as a fast responding acute phase protein in vivo and in vitro. Crit Care Med 2000; 28: 586-8.
  8. 8 Meier M. Procalcitonin: A new, innovative infection parameter. In: Michael Meier (ed). Biochemical and clinical aspects. 23 tables, 3rd rev and expanded edition. Stuttgart, New York, Thieme, 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Rukiye Gülnihal Gezginç Raz Bu kişi benim

Burcu Arpinar Yiğitbaş Bu kişi benim

Sibel Yurt Bu kişi benim

Barış Şeker Bu kişi benim

Celal Satıcı Bu kişi benim

Filiz Koşar Bu kişi benim

Remisa Gelişgen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2016

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gezginç Raz, R. G., Yiğitbaş, B. A., Yurt, S., Şeker, B., Satıcı, C., Koşar, F., & Gelişgen, R. (2016). SERUM PROKALSİTONİN DÜZEYİNİN AKCİĞER TÜBERKÜLOZUNUN TANISI VE TEDAVİ CEVABININ DEĞERLENDİRİLMESİNDEKİ ROLÜ. İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi, 30(1), 7-14. https://izlik.org/JA22PA59SH