Araştırma Makalesi

Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı

Sayı: 38 30 Ekim 2021
PDF İndir
TR EN

Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı

Öz

Yaradılışı itibarıyla topluluk halinde yaşamaya ihtiyaç duyan insanoğlu, bu ihtiyacının bir gereği olarak tarih boyunca birlikte yaşamayı kolaylaştıracak çeşitli oluşumlar vücuda getirmiştir. Söz konusu oluşumların zirvesini hiç şüphesiz devlet teşkilatı temsil etmektedir. Devletleşmenin istenilen düzeyde gerçekleşebilmesi için devletin idârî ve kazâî yapısı, bu çerçevede devlet başkanının belirlenme yöntemi ve hangi kritere göre belirleneceği önem arz etmektedir. Bu sebeple sahâbe döneminden itibaren bahsi geçen konular Müslüman ilim adamlarının gündemini meşgul etmiştir. Bunun neticesinde Ahkâm-ı sultâniyye literatürü ortaya çıkmış; yürütme ve yargıyla ilgili hususlar ve genel anlamda devlet işleyişi bu literatüre konu olmuştur. Hicrî beşinci asır, mezkûr eserlerin tedvin faaliyetlerinin yoğunlaştığı dönem olması açısından önemli bir yere sahiptir. Nitekim alandaki çalışmalara temel kaynak teşkil eden bazı kitaplar da bu dönemde kaleme alınmış, zikri geçen bu kavram, alanla ilgili yazılan bazı eserlere isim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aynı yüzyılda yaşamış olan Mâverdî (ö. 450/1058) ve Ebû Ya‘lâ’nın (ö. 458/1066) el-Ahkâmü’s-Sultâniyye isimli eserleri buna örnek teşkil etmektedir. Bu iki eser arasında gerek yöntem, gerekse içerik açısından büyük bir benzerlik söz konusudur. Bu sebeple iki eserden birinin diğerinden ya da her ikisinin ortak başka bir eserden etkilendiği dile getirilmektedir. Bu çalışmada her iki eser tetkik edilerek aralarındaki orijinallik tartışmasında bir sonuca varılmaya çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ahkâm-ı Sultâniyye, Devlet, Mâverdî, Ebû Ya‘lâ, Orijinal

Kaynakça

  1. Adalıoğlu, Hasan Hüseyin, “Siyâsetnâme”, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul: 2009, XXXVIII, 306- 308.
  2. Akpınar, Cemil, “İbn Cemâa, Bedreddin”, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul: 1999, XIX, 388-392.
  3. Akyüz, Vecdi, İslâm Kamu Hukukunda “el-Ahkâmu’s-Sultâniyye Literatürü”, Makalat, 1 (1999), 295- 304.
  4. Apaydın, H. Yunus, “İbn Kayyim el-Cevziyye”, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul: 1999, XX, 123- 127.
  5. Avcı, Casim, “Nasîhatü’l-Mülûk”, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul: 2006, XXXII, 411.
  6. Cüveynî, İmâmü’l-Haremeyn Ebü’l-Meâlî Rüknüddîn Abdülmelik b. Abdullah b. Yûsuf, Gıyâsü’l -ümem fî iltiyâsi’z-zulem, thk. Abdülazim Mahmud ed-Dîb, Beyrut/Cidde: Dârü’l-Minhâc, 2014.
  7. Çolak, Abdullah, “Mâverdî ve el-Ahkâmu’s-sultaniyyesi”, İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 1 (2016), 173-214.
  8. Ebû Fâris, Muhammed Abdülkâdir, el-Kâdî Ebû Ya‘lâ el-Ferrâ ve kitâbuhû el-Ahkâmü’s-sultâniyye, Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1403/1983.
  9. Ebû Ya‘lâ, Muhammed b. el-Hüseyn b. Muhammed b. Halef b. el-Ferrâ, el-Ahkâmü’s-sultâniyye, thk. Muhammed Hâmid el-Fıkî, Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1971.
  10. Ebû Yûsuf, Ya’kub b. İbrahim, Kitâbü’l-harâc, Kahire: el-Mektebetü’l-Ezheriyye li’t-Türâs, ts.

Kaynak Göster

APA
Solmaz, Y. (2021). Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, 38, 365-386. https://izlik.org/JA34JZ78BW
AMA
1.Solmaz Y. Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2021;(38):365-386. https://izlik.org/JA34JZ78BW
Chicago
Solmaz, Yahya. 2021. “Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sy 38: 365-86. https://izlik.org/JA34JZ78BW.
EndNote
Solmaz Y (01 Ekim 2021) Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 38 365–386.
IEEE
[1]Y. Solmaz, “Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sy 38, ss. 365–386, Eki. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JZ78BW
ISNAD
Solmaz, Yahya. “Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 38 (01 Ekim 2021): 365-386. https://izlik.org/JA34JZ78BW.
JAMA
1.Solmaz Y. Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2021;:365–386.
MLA
Solmaz, Yahya. “Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sy 38, Ekim 2021, ss. 365-86, https://izlik.org/JA34JZ78BW.
Vancouver
1.Yahya Solmaz. Ahkâm-ı Sultâniyye Literatürü ve Bu Literatürün Öne Çıkan İki Eseri Arasında Orijinallik Sorunsalı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2021;(38):365-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JZ78BW