Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

“EMPERYALİST BİR YÜREĞİN VAR SENİN”: TURAN OFLAZOĞLU'NUN “DÖRTBAŞIMÂMUR ŞAHİN ÇAKIRPENÇE” ADLI ESERİNE SEMBOLİK BİR BAKIŞ

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 29 - 45, 30.04.2023

Öz

Güçlü bir tiyatro kültürüne sahip olan, eserlerinde genellikle tarihi konuları işleyen ve bunların yanında konusunu köyden alan ve sembolik yapıda olan oyunlarıyla da karşımıza çıkan Türk tiyatrosunun usta kalemi Turan OFLAZOĞLU, ‘’Dörtbaşımâmur Şahin Çakırpençe’’ ile epik tiyatro türünde başarılı bir eser ortaya koymuştur. OFLAZOĞLU’nun bu eseri toplam 2 perdeden oluşmaktadır. Eserin kişi kadrosunda şahin, Mazlum, Hicran, Nalan, Canan ve Suzan yer almaktadır. Olay akışı içerisinde “Adem’in sesi” ve mazlumlar takımı da kişi kadrosuna eşlik etmektedir. İnsanoğlunun güçlü ve güçsüz olmak üzere iki zıt karakterinin “emperyalizm’’ eleştirisiyle vurgulanıp, mazlumu, zalimi ve zalime teslim olanları gözler önüne seren eserde farklı yorumlara elverişli bir kurgu görülmektedir. Yazarın ifadesiyle eserin olay akışında yer alan karakterler ve oluşturulan diyaloglarla “avlı-avcılı” dünya ortaya konulmuştur. Eser içerisinde yer alan kişilerin isimleri, karakteristik özellikleri ve söylemleri farklı bakış açılarıyla incelendiğinde yeni ve özgün yorumlar oluşturabilecek niteliktedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdulkerim Çiftci

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çiftci, A. (2023). “EMPERYALİST BİR YÜREĞİN VAR SENİN”: TURAN OFLAZOĞLU’NUN “DÖRTBAŞIMÂMUR ŞAHİN ÇAKIRPENÇE” ADLI ESERİNE SEMBOLİK BİR BAKIŞ. İnsan Hakları Eğitim Ve Kültür Araştırmaları Dergisi (İEKD), 1(1), 29-45.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

30832