Yazım Kuralları

Dergiye gönderilecek makaleler, Chicago 16. Edisyon Dipnot-Kaynakça sistemine göre yazılmalıdır. Anılan stile ilişkin el kitabının en son basımı şu şekildedir: The Chicago Manual of Style. 16th ed. Chicago: University of Chicago Press, 2010. Dipnot ve kaynakça gösteriminde, bu kitapçık esas alınmalıdır. Bu atıf sistemi kapsamında bazı temel atıf örnekleri aşağıdaki şekilde yapılır:


Dipnotta Kitap:
Ad Soyad, Eser Adı, Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı, sayfa numarası.
1. Erol Köroğlu, Türk Edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: Propagandadan Milli Kimlik İnşasına, İstanbul: İletişim Yayınları, 2004, s. 35
2. Köroğlu, Türk Edebiyatı, s. 23.
Kaynakçada Kitap:
Soyad, Ad. Eser Adı. Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı.
Köroğlu, Erol. Türk Edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: Propagandadan Milli Kimlik İnşasına. İstanbul: İletişim Yayınları, 2004.


Dipnotta Makale:
1. Köksal Seyhan, “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi”, Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies, 24/2 (2000), s. 240.
2. Seyhan, “Yunus Emre”, s. 242.
Kaynakçada Makale:
Seyhan, Köksal. “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi”. Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies. 24/2 (2000): 231-280.

Öz 300 kelimeden uzun olmamalıdır. Anahtar kelimeler olarak en fazla altı kelime verilmelidir.


Dergiye gönderilen makale dilinin Türkçe olması halinde; başlık, öz ve anahtar kelimelerinin İngilizce tercümesinin makalede bulunması gerekir.


Makalenin dili önem arz etmeksizin dergiye gönderilen makalelerin beraberinde, en az 600 ve en çok 1000 kelimeden oluşan İngilizce genişletilmiş özet (extended summary) gönderilmesi gerekir.


Sayfada kenar boşluğu olarak soldan 4 cm ve diğer üç taraftan 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Sayfa numarası sayfa alt kenarından 0,75 cm’ dedir.


Makale yazımında Times New Roman yazı tipi ve 12 punto kullanılır. Yazı tipi ve yazı boyutu makalenin tamamında tutarlı olmalıdır. Yazı boyutunun metnin geri kalanından farklı olabileceği istisnai yerler; bölüm başlıkları, kısım başlıkları, dipnotlar, son notlar, blok alıntılar, tablolar ve çizelgelerdir. Yazarlar, özel vurgu yapmak ya da yabancı kelimelere işaret etmek için koyu yazı tonlarını, sembolleri ve italik yazı tipini tercih edebilirler.


Satır aralığı olarak 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Tablolar, blok alıntılar, dipnotlar, son notlar, bibliyografyalar ve tablo/resim etiketleri tek satır aralığı olmalıdır. Paragraflar arasında bir satır boş bırakılır. Paragraf başında girinti yapılmaz.


Makalelerde içeriği genişletici, güçlendirici veya ilave nitelikteki bilgiler (içerik dipnotu) kullanılabilir. Dipnot numaraları alıntının hemen sonuna konulur. Alıntı paragrafsa dipnot numarası paragrafın son kelimesinin üzerine, alıntı bir kavram veya isimse, bu defa kavram veya ismin hemen üzerine yazılır.


Tüm içerik (metin, tablo, şekil vs.), kâğıdın sınırı yerine, kenar boşlukları ayarlandıktan sonra iki yana yaslanmalıdır.

Tireleme kullanılacaksa kelimeler satırın sonunda doğru bölünmelidir. Kelimeler bir sayfadan diğerine geçerken bölünemez. Doğru kelime bölmeyi belirlemek için standart bir Türkçe sözlük kullanılır. Her sayfanın başında ve sonunda bir paragrafın en az iki satırı bir arada görünmelidir. Başlıklar ve alt başlıkları, bir paragrafın en az iki satırı takip etmelidir.


Tablo, grafik ve çizelgeler resim formatında eklenemez. Bunlar uygun programlar kullanılarak yazar tarafından oluşturulmalıdır. Makale içerisinde kullanılan tablo, şekil, grafik vb. görsel malzemeler için belirtilen kaynak bilgisi 10 punto büyüklüğünde koyu olmayan yazım şekliyle yazılmalıdır.


Üç satırlık ya da daha az alıntılar metnin içine katılmalı ve çift tırnak içine alınmalıdır. Üç satırı geçen daha uzun alıntılar ise, metinden çıkarılmalı, sağdan ve soldan girintili ve tek satır aralığı ile verilmelidir. Bu alıntılara, blok alıntı da denir. Blok alıntılar için tırnak işareti kullanılmaz. Alıntılar orijinali ile aynı şekilde kullanılmalıdır ve alıntıların kaynağı tam olarak verilmelidir. Bilgisayar kodlarından alınan kısımlar da alıntı olarak değerlendirilebilir.


Dipnotlar sayfanın altında, yarım bir yatay çizgi ile metinden ayrılmış olarak yerleştirilir. Bir sayfadaki farklı dipnotları birbirinden ayırmak için tek satır aralığı kullanılır. Uzun dipnotlar bölünebilir ve diğer sayfanın dipnot kısmında devam edebilir. Bu durumda, bunun bir önceki sayfadaki dipnotun devamı olduğu bütün bir yatay çiziği ile metinden ayrılarak belirtilir. Dipnotlar Arap rakamları kullanılarak art arda numaralandırılmalıdır. Notlar, metinde kullanılan yazı tipi ile yazılmalıdır, ancak yazı boyutu 10 punto olmalıdır.