Araştırma Makalesi

Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü

Cilt: 6 Sayı: 10 28 Haziran 2019
PDF İndir
TR

Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü

Öz

Bu araştırmada, eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin performansları üzerinde lider desteğinin ve örgütsel adalet algısının kişi-örgüt uyumu aracılığı ile etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma evrenini İzmir İli Selçuk İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan yaklaşık 600 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise basit tesadüfî yöntem ile belirlenen 264 öğretmenden meydana gelmektedir. Yapılan araştırmada anket yönteminden faydalanılmıştır. Anketler ilk ve orta dereceli okullarda görevli yönetici ve öğretmenlere uygulanmıştır. Veriler yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS ve AMOS isimli istatistik programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Bu kapsamda, değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesinde t-testi, ANOVA testi, regresyon, korelasyon, varyans ve doğrulayıcı faktör analizleri ile sobel testi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda lider desteği ve örgütsel adalet algısının kişi-örgüt uyumu aracılığı ile çalışanların iş performansını pozitif ve anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkoç, İ. & Erdoğan, B. Z. (2011). Organizasyon Yapısı ve Liderliğin İş Performansına Etkisi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 79-108.
  2. Akkoç, İ., & Gür Y.2018). Örgütsel Bağlılığın İş Tatminine Etkisinde Kişi-örgüt Uyumunun Aracılık Rolü, (Ed.) F. Çankaya ve S. Kayıkçı, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler’de Akademik Araştırmalar-4 (ss. 301-333), Ankara: Gece Kitaplığı.
  3. Akkoç, İ., Çalışkan, A., & Turunç, Ö. (2012). Örgütlerde Gelişim Kültürü ve Algılanan Örgütsel Desteğin İş Tatmini ve İş Performansına Etkisi: Güvenin Aracılık Rolü. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 19(1), 105-109.
  4. Akkoç, İ., Turunç, Ö., & Çalışkan, A. (2011). Gelişim Kültürü ve Lider Desteğinin Yenilikçi Davranış ve İş Performansına Etkisi: İş-Aile Çatışmasının Aracılık Rolü. "İş, Güç" Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 13(4), 83-114.
  5. Aykut, S. (2007). Örgütsel Adalet, Birey -Örgüt Uyumu İle Çalışanların İşle İlgili Tutumları: Pendik İlçesi Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  6. Baransel, A. (1979). Çağdaş Yönetim Düşüncesinin Evrimi, Klasik ve Neo-Klasik Yönetim ve Örgüt Teorileri. (1. Cilt) İstanbul: Fatih Yayınevi.
  7. Baron, R.M., & Kenny, D.A. (1986). The moderator-mediator variable distinction in social psychological research: Conceptual, strategic, and statistical considerations. Journal of Personality and Social Psychology, 51, 1173-1182.
  8. Chatman, J.A. (1989). Improving Interactional Organizational Research: A Model of Person-Organization Fit. Academy Of Management Review, 14(3), 333-349.Cohen-Charash, Y., & Spector, P.E. (2001). The Role Of Justice in Organizations: A Meta-Analysis, Organizational Behavior and Human Decision Process, 86 (2), 278-321.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Onur Özdemir Bu kişi benim
Türkiye

İsmail Birer Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

29 Nisan 2019

Kabul Tarihi

28 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Özdemir, O., Birer, İ., & Akkoç, İ. (2019). Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 6(10), 77-106. https://izlik.org/JA74TU27LD
AMA
1.Özdemir O, Birer İ, Akkoç İ. Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;6(10):77-106. https://izlik.org/JA74TU27LD
Chicago
Özdemir, Onur, İsmail Birer, ve İrfan Akkoç. 2019. “Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü”. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi 6 (10): 77-106. https://izlik.org/JA74TU27LD.
EndNote
Özdemir O, Birer İ, Akkoç İ (01 Haziran 2019) Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi 6 10 77–106.
IEEE
[1]O. Özdemir, İ. Birer, ve İ. Akkoç, “Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü”, Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 10, ss. 77–106, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74TU27LD
ISNAD
Özdemir, Onur - Birer, İsmail - Akkoç, İrfan. “Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü”. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi 6/10 (01 Haziran 2019): 77-106. https://izlik.org/JA74TU27LD.
JAMA
1.Özdemir O, Birer İ, Akkoç İ. Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;6:77–106.
MLA
Özdemir, Onur, vd. “Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü”. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 10, Haziran 2019, ss. 77-106, https://izlik.org/JA74TU27LD.
Vancouver
1.Onur Özdemir, İsmail Birer, İrfan Akkoç. Lider Desteği ve Örgütsel Adalet Algısının İş Performansına Etkisinde Kişi-Örgüt Uyumunun Aracılık Rolü. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2019;6(10):77-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74TU27LD