Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOSYOLOJİK AÇIDAN BİR FİLM OKUMA DENEMESİ: THE APPLE FİLMİ

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 14 - 26, 29.09.2021

Öz

Sinemanın toplumsal gerçeklikleri ve farklılıkları göstermesi bakımından sosyolojik açıdan önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu rolü ile toplumun aynası görevindedir. Bu çalışmada sosyolojik eleştiri yaklaşımı yöntemi kullanılmaktadır. Bu yönteme feminist ve ideolojik yaklaşımlar da eşlik etmektedir. İran’da özellikle devrim sonrası toplumda cinsiyet ayrımcılığının had safhaya çıktığı bilinmektedir. Bu durum özellikle kadın yönetmenlerin göz ardı edemeyeceği bir durum olmuştur. İran sinemasının kadın yönetmenlerinden Samira Makhmalbaf da bu yönetmenlerden biridir ve ilk filmi The Apple ile bu konuya değinmektedir. Çalışmada The Apple filmi, sosyo-kültürel etmenler, sosyo-ekonomik düzey, eğitim, cinsiyet ayrımcılığı, toplumda kadına bakış gibi kavramlar üzerinden sosyolojik eleştiri yaklaşımı ile incelenmektedir. The Apple filmi içinde yer alan ve filmin anlamının oluşmasında önemli bir yere sahip olan simge ve metaforlar ele alınmakta ve filmin içeriği ile bağlantısı oluşturularak çözümlenmektedir.

Kaynakça

  • Referans1 Aytekin, Mehmet (2018). Sinemada Söylem ve İdeoloji: Samira Makhmalbaf Filmleri Üzerine Bir İnceleme. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi Sayı: 1 SS: 59-76.
  • Referans2 Kalav, Ayşe (2012). Namus ve Toplumsal Cinsiyet. Namus and Gender. Mediterranean Journal of Humanities. II/2, 151-163.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selma Kasım

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 29 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kasım, S. (2021). SOSYOLOJİK AÇIDAN BİR FİLM OKUMA DENEMESİ: THE APPLE FİLMİ. Uluslararası Sanat Kültür Ve İletişim Dergisi, 3(1), 14-26.