BibTex RIS Kaynak Göster

Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 15.12.2016

Öz

AMAÇ: Yenidoğanlarda yapılan çalışmalar C-reaktif protein (CRP) ve prokalsitoninin (PCT) sepsis tanı ve tedavisinde güvenilir bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte bu belirteçlerin serum düzeylerinde enfeksiyon dışı nedenler ile de yükselme görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı fetal distress, doğum sonrası fizyolojik faktörlerin ve sepsisin CRP ve PCT‘in serum seviyeleri üzerine ne düzeyde etki ettiğini tespit etmek ve karşılaştırmaktır.
MATERYAL ve METOD: Çalışmaya 88 bebek alındı. Tüm bebeklerden başlangıç anında hemogram, CRP, PCT ve kültür için kan örneği alındı (T0), sepsis tanılı bebeklerde tetkikler 3. (T3) ve 7. günlerde (T7) tekrarlandı.
BULGULAR: Fetal distresi olan ve olmayan sağlıklı bebekler birlikte kontrol grubu olarak alındığında (Grup1+Grup2) T0’da duyarlılık ve özgüllük sırası ile CRP için %82 ve %86, PCT için %64 ve %49 bulundu. Yalnızca fetal distress yaşamayan sağlıklı bebekler kontrol grubu olarak alındığında ise bu değerler CRP için %82 ve %93, PCT için ise %71 ve %47 olarak bulundu.
SONUÇ: Doğum sonrası fizyolojik artışın yanı sıra fetal distress nedeni ile de CRP ve PCT’in her ikisinin de serum düzeylerinde artış görülebilmektedir. Ancak bu iki faktörün etkisi PCT üzerinde çok daha fazladır.

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 15.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Abdurrahman Avar Özdemir

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özdemir, A. A. (2016). Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 4(3).
AMA Özdemir AA. Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. Aralık 2016;4(3).
Chicago Özdemir, Abdurrahman Avar. “Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP Ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği Ve Fetal Distresin Etkisi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4, sy. 3 (Aralık 2016).
EndNote Özdemir AA (01 Aralık 2016) Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4 3
IEEE A. A. Özdemir, “Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
ISNAD Özdemir, Abdurrahman Avar. “Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP Ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği Ve Fetal Distresin Etkisi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4/3 (Aralık 2016).
JAMA Özdemir AA. Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4.
MLA Özdemir, Abdurrahman Avar. “Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP Ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği Ve Fetal Distresin Etkisi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
Vancouver Özdemir AA. Erken Başlangıçlı Yenidoğan Sepsisinde CRP ve Prokalsitonin’in Tanısal Güvenilirliği ve Fetal Distresin Etkisi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4(3).