The aim of this study was to determine the intercultural sensitivity level of associate degree students studying Cooking and Tourism and Hotel Management in a state university in Turkey. The study also investigated the students’ intercultural sensitivity level according to some variables such as gender, age, major and grade. For this purpose, the Intercultural Sensitivity Scale (Chen & Starosta, 2000) which was adapted into Turkish by Öğüt and Olkun (2018) was conducted as a quantitative data collecting instrument in order to measure the students’ intercultural sensitivity level. The scale had also a separate part including students’ demographic information. The data were collected through a face- to-face survey in spring term in 2022. They were firstly coded and then analyzed through SPSS 20. Additionally, t-test and one-way ANOVA tests were conducted. The results of the study indicated that students’ respect for cultural differences and interaction enjoyment level was found to be very high while interaction attentiveness, interaction engagement and interaction confidence levels were high. Moreover, it appeared that such variables as gender, age, major and grade did not influence students’ intercultural sensitivity perceptions.
Higher education intercultural sensitivity tourism Yüksek Öğretim kültürlerarası duyarlık turizm
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde Aşçılık ve Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerinde okuyan önlisans öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini belirlemektir. Çalışma ayrıca öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini cinsiyet, yaş, bölüm ve sınıf gibi bazı değişkenlere göre de araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini ölçmek için nicel veri toplama aracı olarak Öğüt ve Olkun (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (Chen & Starosta, 2000) uygulanmıştır. Ölçekte öğrencilerin demografik bilgilerinin yer aldığı ayrı bir bölüm de bulunmaktadır. Veriler 2022 bahar döneminde yüz yüze anket yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler önce kodlanmış, ardından SPSS 20 ile analiz edilmiştir. Ayrıca t-testi ve tek yönlü ANOVA testleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin kültürel farklılıklara saygı duyma ve etkileşimden hoşlanma düzeylerinin çok yüksek olduğunu ve etkileşime dikkat, etkileşimde bulunma ve etkileşime güven düzeylerinin ise yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, bölüm ve sınıf gibi değişkenlerin öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık algılarını etkilemediği ortaya çıkmıştır.
Yüksek Öğretim kültürlerarası duyarlık turizm Yüksek Öğretim, kültürlerarası duyarlık, turizm
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijca