Araştırma Makalesi

ALT KÜLTÜRÜN BİR YANSIMASI OLARAK ARABESK MÜZİĞİN SOSYOLOJİK BOYUTLARI

Cilt: 6 Sayı: 2 29 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

ALT KÜLTÜRÜN BİR YANSIMASI OLARAK ARABESK MÜZİĞİN SOSYOLOJİK BOYUTLARI

Öz

Türkiye coğrafyasında alt kültür olarak araştırılan arabesk müzik bu çalışmada, Türk toplumu yapısı içerisinde sosyo-kültürel gelişimsel süreci göz önüne alınarak sebep ve sonuç ilişkisi bakımından değerlendirilmiştir. Bununla birlikte çalışma, Türkiye’de dönemin etkin türü olan arabesk müziğin alt kültürü ve sosyolojik gelişimi hakkında kuramsal birikim oluşturma çabası içerisinde olacaktır. Arabesk müzik dönemin edebiyat, sinema ve müzik gibi farklı sanatsal ifadelerinde baskın bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu karşılaşma süregelen, çoğalan ve yaygınlaşarak varlığını sürdüren bir kültür olarak da kendisine yer edinmiştir. Çalışmada arabesk müzik olgusu, politik, kültürel, ekonomik etkileri ile birlikte sonuçları ve geçmişten günümüze kadar olan toplumsal izdüşümü elde edilen bilgiler neticesine göre betimlenmiştir. 60’lar sonrası yaşanan ekonomik gelişmeler toplumsal yapı ve kültürel bir etkileşimi de beraberinde getirmiştir. Söz konusu dönemde, arabesk müzik etkisindeki toplumun kültürel değerleri üzerinde kayda değer değişimler görülmektedir. Eş deyişle kültür üzerinde geriye dönüşü olmayan bir takım olguların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu olgular, toplumsal boyutun sonuçlarından yansıyan çok kültürlü bir milletin hazırladığı kültürel yaşantının yansımalarından etkilenebilmektedir. Çalışmada; Türkiye müzik kültürü bağlamında arabesk müzik olgusu, geniş kitlelere kadar ulaşması, etkileri ve yansımalarıyla derin izler bırakan bir tür olarak tarihsel süreçte ki sosyolojik boyutu ile birlikte ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler

Arabesk Müzik, , Popüler Kültür, , Alt Kültür,

Kaynakça

  1. Demirkıran, G. (2014). “90’lı Yıllar Sonrası Bir Popüler Kültür Ürünü Olarak Arabesk Müziğin Değişimi Dönüşümü’’, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  2. Günay, E. (2006). “Müzik Sosyolojisi, Sosyolojiden Müzik Kültürüne Bir Bakış’’, İstanbul, Bağlam Yayıncılık.
  3. Gülpınar, Ş. (2019). “Arabesk Rap İcra Edenlerin Toplumsal Özellikleri (Malatya Örneği)’’, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Malatya.
  4. Işık, N. E. (2017). “Müzik Sosyolojisi Açısından Arabesk Müziğin Dönüşümü”, Sosyoloji Dergisi, 38(1): 89-106. Kaplan, A. (2005). “Kültürel Müzikoloji’’, İstanbul, Bağlam Yayıncılık.
  5. Kılıçoğlu, H. (2018). “Türkiye’de Popüler Müziğin Tarihsel Gelişiminde Davul Çalım Yaklaşımları’’, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  6. Limon. B. (2008). “Çağdaş Türk Resminde Örgütlü Sanat Hareketlerinden Türk Toplumda Sanat Alt Kültürünün Oluşmasına Etkisi’’, Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  7. Özer, N. P., Zengin, A (2020). “Arabesk Kültürü Özelinde Orhan Gencebay’ın Rol Aldığı Rexona Reklamlarının İncelenmesi’’, Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, 2020 İlkbahar -01-(1-12).
  8. Özden, Ö. (2010). “Üniversite Öğrencilerinin Popüler Kültür ve Popüler Müzikle İlgili Görüşleri’’, Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  9. Sarı, Ü. (2006). “Kitle Kültürü ve Popüler Kültür Bağlamında, Kitle İletişim Araçlarının Kitle Kültürüne Etkileri: Örnek Olarak Pop Star Türkiye Yarışması’’, İstanbul Üniversitesi, Yüksek Lisan Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  10. Taştan, G. (2015). “1980 Sonrası Çağdaş Türk Sanatında Sosyokültürel ve estetik Bağlamda Arabesk Kültür Etkileri’’, Marmara Üniversitesi, Yüksek Lisan Tezi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, İstanbul.