Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir Kırsalında Agroturizmin Gelişme Potansiyeli: Engeller ve Geleceğe Bakış

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 143 - 162, 30.12.2020
https://doi.org/10.30625/ijctr.774475

Öz

İzmir, Türkiye'nin batısında kıyı turizmi ve kültür turizmiyle öne çıkan bir ilimizdir. Merkez kent dışındaki on dokuz ilçede sanayi, tarım, ticaret ve turizm başlıca sektörlerdir. Bu çalışmanın amacı; İzmir kırsalında agroturizmin gelişme potansiyelini ve engelleri ortaya koymak, gelecek için önerilerde bulunmaktır. Çalışmada nitel çoklu araştırma yaklaşımıyla derleme, betimsel analiz, içerik analizi ve alan araştırması yapılmıştır. Veri kaynakları; sözlü görüşmeler, projeler, bölgesel planlar ve bilimsel yayınlardır. Sözlü görüşme yapılmasının nedeni; İzmir’de agroturizm hakkında paydaşların bilgi ve bilinç düzeyi, bu turizm türünün potansiyeli ve geleceği hakkındaki düşüncelerini öğrenmektir. Görüşmeler betimsel analiz ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca agroturizme aday alanlar ziyaret edilmiştir. Bulgulara göre; organik tarım, ürün çeşitliliği, marka ürünler, çiftçi potansiyeli ve yan ürünler İzmir’de agroturizmin gelişimini sağlayacak en önemli arz kaynaklarıdır. Ancak; zayıf girişimcilik, örgütlenmenin olmaması, talep azlığı, kurumsal teşvik noksanlığı gibi önemli engeller vardır. Engellerin kaldırılmasını sağlayacak ilk ve en önemli adım; bir tematik stratejik plan ile eylem planının hazırlanmasıdır.

Kaynakça

  • Referans 1 Ataberk E., Meriç, M. K. ve Kaplanoğlu, E. (2014). Agritourism Potential of Greenhouse Enterprises Established at Dikili Kaynarca Region in İzmir Turkey, TOURISMOS: An International Multidisciplinary Journal of Tourism, 9, 253-264.
  • Referans 2 Aytuğ, K. (2016). Türkiye’de Tarımsal Turizmin Gelişme Potansiyeli: Yeşilköy Örneği ve AB İle Karşılaştırmalı Bir Analiz, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 7 (1), 118-147.
  • Referans 3 Baykal, F. (2017). Yaşam Boyu Öğrenmede Eğitim Çiftlikleri ve Ekomüzeler, Bildiri Kitabı, 107-113, IVth International Eurasian Educational Research Congress (EJER 2017), 11-14 Mayıs 2017, Denizli.
  • Referans 4 Bourdeau, L., Marcotte, P. ve Doyon, M. (2002). Les Définitions de l’Agrotourisme, Revue de Littérature, 1-24, https://www.agrireseau.net/marketing-agroalimentaire/documents/ Erişim tarihi: 10.10.2019
  • Referans 5 Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. ve Ekiztepe, B. (2013). Menemen Yöresinde Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (2), 1-7.
  • Referans 6 Comen, T. ve Dick, F. (2002). Agricultural Diversification and Agritourism: Critical Success Factors, Interim Report, The Institute For Integrated Rural Tourism, Vermont, USA.
  • Referans 7 İZTO (İzmir Ticaret Odası) (2016). İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları, İzmir Ticaret Odası Yayını: 185.
  • Referans 8 Metin, T. C., Erşen, G., Çabuk, S. N., Yüncü, H. R., Sarıçam, S. ve Çabuk, A. (2017). İzmir Karaburun Bölgesinin Agroturizm Fırsatları Açısından Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 7 (2), 46-53.
  • Referans 9 Phillip, S., Colin, H., Blackstock, K. (2010). A Typology for Defining Agritourism, Tourism Management, 31, 754-758.
  • Referans 10 Richard, C. H. (2016). Agro Eco Tourism, Valuing Rural Lifeways, Echo International Agiculture and Community Development Conference, 15 November 2016, Ft. Myers, FL, USA.
  • Referans 11 Schilling B. J., Marxen, L. J., Heinrich, H. H., Brooks, F. J. A. (2006). The Opportunity for Agritourism Development in New Jersey, Rutgers University, Food Policy Institute Publication No. RR-0706-010
  • Referans 12 Schipani, P. (2018). Italy: The Agritourism Homeland Between Diversity and Excellence, Eurac Research, 1st World Congress on Agritourism, 7-9 November 2018, Bolzano, Italy.
  • Referans 13 Şekerci, S. (2018). Tarım Turizmi (TaTuTa) Projesi Kapsamında Faaliyet Gösteren Ekolojik Çiftliklerde Bir Araştırma: İzmir İli Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Referans 14 TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2016). İzmir İli Tarımsal Yatırım Rehberi, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, Ankara.

The Development Potential of Agritourism in the Countryside of Izmir: The Challenges and Future Prospects

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 143 - 162, 30.12.2020
https://doi.org/10.30625/ijctr.774475

Öz

İzmir is a city in Western Turkey and famous for its coastal and cultural tourism. Industry, agriculture, trade and tourism are the main sectors in İzmir’s districts outside the central city. The goal of this study is to reveal the development potential and obstacles in front of the agritourism in İzmir and to make suggestions for the future of the subject. A compilation with the qualitative research method, a descriptive analysis, and a field research were conducted in the study. The data sources are the oral interviews, projects, regional plans and scientific publications. Interviews were evaluated with descriptive analysis. Also, the areas that are candidates for agritourism were visited. According to the findings, organic agriculture, product variety, brand products, farmer potential and by-products are the most important sources of supply for the development of agritourism in İzmir. However, there are important obstacles such as weak entrepreneurship, lack of organization, lack of demand, and lack of institutional incentives. The first and the most important step to remove the obstacles is the preparation of a thematic strategic plan and an action plan. 

Kaynakça

  • Referans 1 Ataberk E., Meriç, M. K. ve Kaplanoğlu, E. (2014). Agritourism Potential of Greenhouse Enterprises Established at Dikili Kaynarca Region in İzmir Turkey, TOURISMOS: An International Multidisciplinary Journal of Tourism, 9, 253-264.
  • Referans 2 Aytuğ, K. (2016). Türkiye’de Tarımsal Turizmin Gelişme Potansiyeli: Yeşilköy Örneği ve AB İle Karşılaştırmalı Bir Analiz, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 7 (1), 118-147.
  • Referans 3 Baykal, F. (2017). Yaşam Boyu Öğrenmede Eğitim Çiftlikleri ve Ekomüzeler, Bildiri Kitabı, 107-113, IVth International Eurasian Educational Research Congress (EJER 2017), 11-14 Mayıs 2017, Denizli.
  • Referans 4 Bourdeau, L., Marcotte, P. ve Doyon, M. (2002). Les Définitions de l’Agrotourisme, Revue de Littérature, 1-24, https://www.agrireseau.net/marketing-agroalimentaire/documents/ Erişim tarihi: 10.10.2019
  • Referans 5 Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. ve Ekiztepe, B. (2013). Menemen Yöresinde Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3 (2), 1-7.
  • Referans 6 Comen, T. ve Dick, F. (2002). Agricultural Diversification and Agritourism: Critical Success Factors, Interim Report, The Institute For Integrated Rural Tourism, Vermont, USA.
  • Referans 7 İZTO (İzmir Ticaret Odası) (2016). İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları, İzmir Ticaret Odası Yayını: 185.
  • Referans 8 Metin, T. C., Erşen, G., Çabuk, S. N., Yüncü, H. R., Sarıçam, S. ve Çabuk, A. (2017). İzmir Karaburun Bölgesinin Agroturizm Fırsatları Açısından Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 7 (2), 46-53.
  • Referans 9 Phillip, S., Colin, H., Blackstock, K. (2010). A Typology for Defining Agritourism, Tourism Management, 31, 754-758.
  • Referans 10 Richard, C. H. (2016). Agro Eco Tourism, Valuing Rural Lifeways, Echo International Agiculture and Community Development Conference, 15 November 2016, Ft. Myers, FL, USA.
  • Referans 11 Schilling B. J., Marxen, L. J., Heinrich, H. H., Brooks, F. J. A. (2006). The Opportunity for Agritourism Development in New Jersey, Rutgers University, Food Policy Institute Publication No. RR-0706-010
  • Referans 12 Schipani, P. (2018). Italy: The Agritourism Homeland Between Diversity and Excellence, Eurac Research, 1st World Congress on Agritourism, 7-9 November 2018, Bolzano, Italy.
  • Referans 13 Şekerci, S. (2018). Tarım Turizmi (TaTuTa) Projesi Kapsamında Faaliyet Gösteren Ekolojik Çiftliklerde Bir Araştırma: İzmir İli Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Referans 14 TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2016). İzmir İli Tarımsal Yatırım Rehberi, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, Ankara.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Özgün Bilimsel Makale
Yazarlar

Füsun Baykal 0000-0002-4599-4235

Senem Yıldız Bu kişi benim 0000-0002-5473-9121

Emre Ataberk 0000-0002-3338-4798

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 27 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baykal, F., Yıldız, S., & Ataberk, E. (2020). İzmir Kırsalında Agroturizmin Gelişme Potansiyeli: Engeller ve Geleceğe Bakış. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 143-162. https://doi.org/10.30625/ijctr.774475