Belonging to Lamiaceae family Thymbra spicata var. spicata (zahter) and Origanum
onites (thyme) are plants commonly used as spice and traditional medicine in Turkey.
In this study, solvent
extraction (SE) and ultrasound assisted extraction (UAE) techniques were used
for the extraction of aerial parts of the plants. Ethanol (70 %) extracts of the plants
were analyzed for determination of total phenolic contents and the antioxidant
activities. The
results showed that extracts obtained by ultrasound assisted extraction has
higher total phenolics content (TPC) and antioxidant activity. By comparison
thyme has higher TPC and antioxidant activity than zahter. Results for 1g dry
plant weight are; UAE for zahter: TPC = 48.60 ± 2.80 mg gallic acid equivalances (GAE),
FRAP value = 91.65±4.77 mg as trolox equivalances (TE), DPPH value = 90.02 ± 5,63
mg TE; for thyme: TPC = 60.60 ± 4.16 mg GAE, FRAP value = 160.35 ± 2.92 mg TE,
DPPH value = 166.74 ± 2,38 mg TE. SE for zahter: TPC = 31.02 ± 3.75
mg GAE, FRAP value = 62.13 ± 4.04 mg TE, DPPH value = 68.08 ± 4.27 mg TE; for
thyme: TPC = 49.20 ± 5.92 mg GAE, FRAP value =
109.67 ± 3.26 mg TE, DPPH value = 133.14 ± 2.75 mg TE.
Thymbra spicata Origanum onites Thyme Antioxidant activity DPPH
Thymbra spicata var. spicata (zahter) ve Origanum onites (kekik) Türkiye’de baharat ve halk ilacı olarak
sıklıkla kullanılan Lamiaceae
familyasına ait bitkilerdir. Bu çalışmada, klasik çözücü ekstraksiyonu (KÇE) ve
ultrason destekli ekstraksiyon (UDE) yöntemiyle bitkilerin toprak üstü
kısımları ekstrakte edildi. % 70 etanol ile hazırlanan ekstrelerin toplam
fenolik madde miktarı (TFM) ve antioksidan aktiviteleri belirlendi. TFM ve
antioksidan aktivite açısından yapılan kıyaslamada UDE yöntemiyle elde edilen
sonuçların KÇE’ye göre ve kekik türünün zahtere göre daha yüksek değerlerde
olduğu belirlenmiştir. 1 g kuru bitki için hesaplanan UDE sonuçları; zahter: TFM = 48,60 ± 2,80 mg gallik asit eşdeğer (GAE), FRAP değeri =
91,65 ± 4,77 mg troloks eşdeğer (TE), DPPH değeri = 90,02 ± 5,63 mg TE, kekik: TFM
= 60,60 ± 4,16 mg GAE, FRAP değeri = 160,35 ± 2,92 mg TE, DPPH değeri = 166,74 ±
2,38 mg TE. KÇE sonuçları; zahter: TFM = 31,02 ± 3,75 mg GAE, FRAP değeri = 62,13 ± 4,04 mg TE,
DPPH değeri = 68,08 ± 4,27 mg TE; kekik: TFM
= 49,20 ± 5,92 mg GAE, FRAP değeri = 109,67 ± 3,26 mg TE, DPPH değeri = 133,14 ±
2,75 mg TE.
Thymbra spicata Origanum onites Kekik Antioksidan aktivite DPPH
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Analitik Kimya |
Bölüm | Makaleler / Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2 |