Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 18 - 36, 15.09.2017

Öz

Turizm
amaçlı yapılan faaliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak çevreyi
etkilemektedir. Turizm faaliyetlerinin ilk ortaya çıktığı yıllarda çevre
sorunlarına ve doğal kaynak kullanımına dikkat edilmeden en yüksek kar elde
edilmeye çalışılmıştır. Ancak yıllar geçtikçe turizm kaynaklı çevre kirliliğinin
artması, kontrolsüz yapılaşma, altyapı problemleri kaynakların ve çevrenin
büyük ölçüde zarar görmesine neden olmuştur. Çevre sorunlarının önüne geçmek ve
sorunları en aza indirgemek için sürdürülebilir turizm kavramı ortaya
çıkmıştır. Sürdürülebilir turizm; bugünkü turizm
faaliyetlerinin olduğu gibi gelecek kuşaklara taşınmasıdır.



Golf turizmi
çevreden beslenirken aynı zamanda çevreyi de etkilemektedir. Golf turizminin
sürdürülebilir gelişime etkisi farklı çevrelerce farklı
yorumlanabilmektedir.  Golf turizm
işletmecileri golf turizminin diğer turizm çeşitlerine göre daha sürdürülebilir
olduğunu savunmakla birlikte çevreciler buna karşı çıkmaktadır. Bu tartışmanın
en önemli paydaşı aynı zamanda yerel halktır. Yerel halkın tutumu ve davranışı
sürdürülebilirliği uzun vadede sağlayacaktır. Bu nedenle çalışmamızda yerel
halkın golf turizmi ile ilgili algısının ortaya konması amaçlanmaktadır.
Ülkemizin en önemli golf destinasyonu olan Antalya’nın Belek Bölgesi seçilmiş
ve bölgedeki yerel halka anket uygulanmıştır. Yapılan anketle sürdürülebilir
gelişim kapsamında yerel halkın golf turizmi algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Anket verilerinin yorumlanmasında
Güvenilirlik Analizi, Faktör Analizi, Korelasyon Analizi, t-testi ve Varyans
Analizinden yararlanılmıştır. 

Kaynakça

  • Akış, S, (1999), Sürdürülebilir Turizm ve Türkiye. İstanbul: Anotolia Yayıncılık
  • Altanlar, A.ve Akıncı, G. K. (2011). Sürdürülebilir turizm planlaması için yöre halkı ve yerli turistlerin davranış ve beklentilerini anlamaya yönelik bir araştırma: “Akçakoca örneği”, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 3(2): 1-20.
  • Ambroz, M., (2008). Attitudes of local residents towards the development of tourism in slovenia the case of the primaska, dolenjaska, garenjaska and liubliana regions, Slovenia: Anthropological Notebooks, 14(1): 63-79.
  • Aslan, A. (2008). Turizm planlamasına yerel toplumun katılımı, “Saklı Bahçe Akkaya üzerinde bir inceleme”, Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(1): 71-83.
  • Balcı, V. ve Gedikli, N. (2011). Golf sahalarında kullanılan kimyasal ilaçların ve gübrelerin çevre ve uygulayıcıları üzerine etkileri- organik yaklaşımlar, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 14(9): 141-148.
  • Balcı, V. ve Gedikli, N. (2014). Spor ve regresyon alanlarının tasarımında ve kullanımında çevresel sürdürülebilirlik, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2): 46-58.
  • Barrow, C. J. (2006). Environmental Management for Sustainable Devolopment , London & Newyork: Routledge(Taylor&Francais Group).
  • Castallanı, V. (2010). Development of Methodologies and İndicators to Assoss Sustainability in Tourism and Agriculture, İtalya: Ünivercity of Milano-Bicocca
  • Cooper, C-Flect, J.-Fyall, A.ve Wanhill, S. (2008). Tourism Principles and Practice, U.S.A: Prentice Financial Times.
  • Çakıcı, I., (2002). Golf Sahalarının Çevresel Etkilerinin Belek Örneğinde İrdelenmesi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Çetinkaya, G. ve Dedemen, O, (2012). Golf turizmine yönelik yerel halkın algılarının belirlenmesi: “Antalya/Belek örneği”, Turizm & Araştırma Dergisi, 2:1-26.
  • Çevirgen, A.-Demir, C. (2006). Turizm ve Çevre Yönetimi: “Sürdürülebilir Gelişme Yaklaşımı”. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Draper, J., Woosnom, K.M.ve Norman, W.C. (2011). Tourism use history: “exploring a new framework for understanding residents attitudes toward tourism”, Journal of Travel Research, 50(1): 64-77.
  • Egemen, M., Eyneban, M. E., Markoç, G., Ocakverdi, H.A. ve Özkuş, M. M. (2012). Sürdürülebilir Turizm Raporu, İstanbul: SİS Matbaacılık Prom. Tanıtım Hiz. Tic.
  • Gee, C. (1997). International Tourism; “A Global Perspective, WTO Yayınları.
  • Gündüz, F. (2004). Çevre ve turizmin sürdürülebilirliği, İstanbul: Şişli Belediyesi Planlama Raporu, ss. 58-66.
  • Güneş, G. (2011). Konaklama sektöründe çevre dostu yönetimin önemi, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 10(18):45-51.
  • Hudson, S. (2003). Sport and Adventure Tourism. Newyork, Oxford, London: The Haworth Hospitality Press.
  • İçöz, O., Var, T. ve İlhan, İ. (2002). Turizm Planlaması. Ankara: Turhan Kitapevi.
  • İzgi, M. T. (2007). Osmaniye İlinin Turizm Potansiyelinin Bölgesel Kalkınma Politikaları Açısından Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Turizmin Gelişimi İçin Bir Model Önerisi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kahraman, N.-Türkay, O. (2004). Turizm ve Çevre. Ankara: Detay Yayıncılık
  • Karaman, S. ve Avcıkurt, C. (2011). Turizmin halk üzerindeki etkileri, Samsun Sempozyumu, ss. 1-11.
  • Koçaslan, G. (2010). Sürdürülebilir kalkınma hedefi çerçevesinde türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin yeri ve önemi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4:55-61.
  • Koch, A. (1998). Development of Enviromental Performance Indicators for European Golf Club, IIIEE Master Thesis. M.S. Lund University.
  • Köklü, N. (1995), Tutumların ölçülmesi ve Likert tipi ölçeklerde kullanılan seçenekler, Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 28(2): 81-90.
  • Kuter, N.ve Ünal, H. E. (2009). Sürdürülebilirlik kapsamında eko turizmin çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi,1: 146-156.
  • Mccoll, F. S.ve Moisey, R. N. (2008). Patways and pitfalls in the search for sustainable tourism, U.S.A: Tourism Recreation and Sustainability 2nd Edition Linking Culture and The Environment, 1-15.
  • Özkök, F.ve Gümüş, F. (2009). Sürdürülebilir turizmde bilginin önemi, Çanakkale Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(1): 51-71.
  • Seyhan, G. ve Yılmaz, S. B. (2010). Sürdürülebilir turizm kapsamında konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama: “Calista Luxury Resort hotel”, İzmir İşletme Fakültesi Dergisi, 11(1): 51-74.
  • Terman, M. R. (1997). Natural Links: “Naturalistic Golf Courses Wild Life Habitat, U.S.A: Landscope and Urban Planing, 38: 183-197.
  • Weawer, D. B. ve Lawton, L.J. (2007). Twenty years on the state of contemporary ecotourism research, U.S.A. School of Hotel, Restaurant and Tourism Management, Univercity of North Carolina, Colimbia: SG29208.
  • USGA, (2007). Golf Course Benefit People & Wildlife, U.S.A
  • WTO, (1998). Guide for Local Authorities on Developing Sustainable Tourism
  • https://www.academia.edu/26161610/Ta%C5%9F%C4%B1ma_Kapasitesi , Erişim: 19.02.17
  • http://www.ysk.gov.tr/ysk/docs/2014MahalliIdareler/MuhtarlikTuru_Secmen_Sandik_Sayilari.pdf Erişim: 21.06.16

SUSTAINABILITY IN TOURISM FROM THE LOCAL PEOPLE’S POINT OF VIEW: THE CASE OF GOLF TOURISM

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 18 - 36, 15.09.2017

Öz

Tourism activities affect the environment directly or indirectly.In the first years of tourism people
tried to get high benefits regardless the enviromental problems ore usage of
natural recources. However; over the years, increase in pollution originating
from tourism, unrestrained structuring and substructure problems had a harmful
effect on the environment and resources. In order to minimize and prevent
environmental problems, the concept of sustinable tourism came forth.
Sustainable tourism means; passing on today’s tourism activities to next
generation.



Golf tourism affects the environment while being fed by it. The effect
of golf tourism to the sustainable development can be interpreted differently
by several communities. Golf tourism establishments argue that golf tourism is
more sustainable than other types of tourism while environmentalists oppose
this. One of the most important stakeholder of this discussion is also the
local population. The attitude and behavior of the local people will provide
sustainability in the long run. For this reason it is aimed to reveal the
perception of local people about golf tourism in our work. Therefore Belek
region of Antalya, the most important golf destination of our country, was
selected and a questionnare was applied to the local people in the region. With
this questionnaire, it is aimed to measure local people’s perception of golf
tourism. Reliability Analysis, Factor Analysis, Correlation Analysis, t test
and Analysis of Variance were used in interpreting the questionnaire data

Kaynakça

  • Akış, S, (1999), Sürdürülebilir Turizm ve Türkiye. İstanbul: Anotolia Yayıncılık
  • Altanlar, A.ve Akıncı, G. K. (2011). Sürdürülebilir turizm planlaması için yöre halkı ve yerli turistlerin davranış ve beklentilerini anlamaya yönelik bir araştırma: “Akçakoca örneği”, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 3(2): 1-20.
  • Ambroz, M., (2008). Attitudes of local residents towards the development of tourism in slovenia the case of the primaska, dolenjaska, garenjaska and liubliana regions, Slovenia: Anthropological Notebooks, 14(1): 63-79.
  • Aslan, A. (2008). Turizm planlamasına yerel toplumun katılımı, “Saklı Bahçe Akkaya üzerinde bir inceleme”, Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(1): 71-83.
  • Balcı, V. ve Gedikli, N. (2011). Golf sahalarında kullanılan kimyasal ilaçların ve gübrelerin çevre ve uygulayıcıları üzerine etkileri- organik yaklaşımlar, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 14(9): 141-148.
  • Balcı, V. ve Gedikli, N. (2014). Spor ve regresyon alanlarının tasarımında ve kullanımında çevresel sürdürülebilirlik, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2): 46-58.
  • Barrow, C. J. (2006). Environmental Management for Sustainable Devolopment , London & Newyork: Routledge(Taylor&Francais Group).
  • Castallanı, V. (2010). Development of Methodologies and İndicators to Assoss Sustainability in Tourism and Agriculture, İtalya: Ünivercity of Milano-Bicocca
  • Cooper, C-Flect, J.-Fyall, A.ve Wanhill, S. (2008). Tourism Principles and Practice, U.S.A: Prentice Financial Times.
  • Çakıcı, I., (2002). Golf Sahalarının Çevresel Etkilerinin Belek Örneğinde İrdelenmesi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Çetinkaya, G. ve Dedemen, O, (2012). Golf turizmine yönelik yerel halkın algılarının belirlenmesi: “Antalya/Belek örneği”, Turizm & Araştırma Dergisi, 2:1-26.
  • Çevirgen, A.-Demir, C. (2006). Turizm ve Çevre Yönetimi: “Sürdürülebilir Gelişme Yaklaşımı”. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Draper, J., Woosnom, K.M.ve Norman, W.C. (2011). Tourism use history: “exploring a new framework for understanding residents attitudes toward tourism”, Journal of Travel Research, 50(1): 64-77.
  • Egemen, M., Eyneban, M. E., Markoç, G., Ocakverdi, H.A. ve Özkuş, M. M. (2012). Sürdürülebilir Turizm Raporu, İstanbul: SİS Matbaacılık Prom. Tanıtım Hiz. Tic.
  • Gee, C. (1997). International Tourism; “A Global Perspective, WTO Yayınları.
  • Gündüz, F. (2004). Çevre ve turizmin sürdürülebilirliği, İstanbul: Şişli Belediyesi Planlama Raporu, ss. 58-66.
  • Güneş, G. (2011). Konaklama sektöründe çevre dostu yönetimin önemi, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 10(18):45-51.
  • Hudson, S. (2003). Sport and Adventure Tourism. Newyork, Oxford, London: The Haworth Hospitality Press.
  • İçöz, O., Var, T. ve İlhan, İ. (2002). Turizm Planlaması. Ankara: Turhan Kitapevi.
  • İzgi, M. T. (2007). Osmaniye İlinin Turizm Potansiyelinin Bölgesel Kalkınma Politikaları Açısından Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Turizmin Gelişimi İçin Bir Model Önerisi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kahraman, N.-Türkay, O. (2004). Turizm ve Çevre. Ankara: Detay Yayıncılık
  • Karaman, S. ve Avcıkurt, C. (2011). Turizmin halk üzerindeki etkileri, Samsun Sempozyumu, ss. 1-11.
  • Koçaslan, G. (2010). Sürdürülebilir kalkınma hedefi çerçevesinde türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin yeri ve önemi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4:55-61.
  • Koch, A. (1998). Development of Enviromental Performance Indicators for European Golf Club, IIIEE Master Thesis. M.S. Lund University.
  • Köklü, N. (1995), Tutumların ölçülmesi ve Likert tipi ölçeklerde kullanılan seçenekler, Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 28(2): 81-90.
  • Kuter, N.ve Ünal, H. E. (2009). Sürdürülebilirlik kapsamında eko turizmin çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi,1: 146-156.
  • Mccoll, F. S.ve Moisey, R. N. (2008). Patways and pitfalls in the search for sustainable tourism, U.S.A: Tourism Recreation and Sustainability 2nd Edition Linking Culture and The Environment, 1-15.
  • Özkök, F.ve Gümüş, F. (2009). Sürdürülebilir turizmde bilginin önemi, Çanakkale Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(1): 51-71.
  • Seyhan, G. ve Yılmaz, S. B. (2010). Sürdürülebilir turizm kapsamında konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama: “Calista Luxury Resort hotel”, İzmir İşletme Fakültesi Dergisi, 11(1): 51-74.
  • Terman, M. R. (1997). Natural Links: “Naturalistic Golf Courses Wild Life Habitat, U.S.A: Landscope and Urban Planing, 38: 183-197.
  • Weawer, D. B. ve Lawton, L.J. (2007). Twenty years on the state of contemporary ecotourism research, U.S.A. School of Hotel, Restaurant and Tourism Management, Univercity of North Carolina, Colimbia: SG29208.
  • USGA, (2007). Golf Course Benefit People & Wildlife, U.S.A
  • WTO, (1998). Guide for Local Authorities on Developing Sustainable Tourism
  • https://www.academia.edu/26161610/Ta%C5%9F%C4%B1ma_Kapasitesi , Erişim: 19.02.17
  • http://www.ysk.gov.tr/ysk/docs/2014MahalliIdareler/MuhtarlikTuru_Secmen_Sandik_Sayilari.pdf Erişim: 21.06.16
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hanife Gündüz

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gündüz, H. (2017). YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 18-36.
AMA Gündüz H. YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ. IJGTR. Eylül 2017;1(1):18-36.
Chicago Gündüz, Hanife. “YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 1, sy. 1 (Eylül 2017): 18-36.
EndNote Gündüz H (01 Eylül 2017) YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 1 1 18–36.
IEEE H. Gündüz, “YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ”, IJGTR, c. 1, sy. 1, ss. 18–36, 2017.
ISNAD Gündüz, Hanife. “YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 1/1 (Eylül 2017), 18-36.
JAMA Gündüz H. YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ. IJGTR. 2017;1:18–36.
MLA Gündüz, Hanife. “YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 1, 2017, ss. 18-36.
Vancouver Gündüz H. YEREL HALKIN GÖZÜYLE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: GOLF TURİZM ÖRNEĞİ. IJGTR. 2017;1(1):18-36.