Konaklama İşletmelerinde Sürdürülebilirlik
Yıl 2023,
Cilt: 7 Sayı: 2, 123 - 137, 27.12.2023
Mehmet Oğuzhan İlban
,
Fatih Çolakoğlu
,
Serkan Gümrükçü
Öz
Turizm sektörü dinamik yapısı nedeniyle günden güne değişim ve gelişim içerisinde büyümesini devam ettirmektedir. Bu noktada sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda ortaya çıkan sürdürülebilir turizm yaklaşımlarının da günden güne değiştiğini ve geliştiğini söylemek mümkündür. Bu doğrultuda araştırmanın amacı da turizm sektörünün önemli bir bileşeni olan konaklama işletmelerinin sürdürülebilirlik uygulamalarını incelemek ve sektörde sürdürülebilirlik ilkesine uygun işletmelerin hangi yöntemlerle, nasıl faaliyet gösterebileceğini sektör incelemeleri ile araştırmaktır. Araştırmada yapılan alan araştırması ve sektör incelemeleri sonucunda konaklama endüstrisinde sürdürülebilirlik felsefesinin Eco-Lodge (Ekolojik Konaklama), Yeşil Otel ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk yaklaşımları ile sağlanabileceği, günümüz sektörünün hava, su, gaz, yiyecek-içecek gibi konularda inovatif eylemlerle sürdürülebilirlik felsefesini uygulayabildiği sonucuna varılmıştır.
Kaynakça
- Avcıkurt, C. (2015). Sociology of Tourism: Tourist Local People Interaction, (4st Edition), Ankara, Detay Publishing.
- Aydoğdu, Ü. R., Karamustafaoğlu, O. ve Bülbül, M. Ş. (2017). Akademik araştırmalarda araştırma yöntemleri ile örneklem ilişkisi: Doğrulayıcı doküman analizi örneği, Z.G. Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 556-565.
- Can, E. (2013). Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 23-40.
- Canbay, N. (2011). “Turizm Sektöründe Yükselen Trend: Yeşil Oteller”, Yeşil Bina Dergisi, Sayı 9, S.28-31. http://www.yesilbinadergisi.com/?pid=25558#.Vr2k8fmLSM8
- Canina, L., Enz, C. A. and Harrison, J. S. (2005). “Agglomeration Effects and Strategic Orientations: Evidence From The U.S. Lodging İndustry.” Academy of Management Journal, 48(4), 565-581.
- Chan, E. S. and Wong, S. C. (2006). Motivations for ISO 14001 in The Hotel Industry. Tourism Management, 27(3), 481-492.
- Chancellor, C., Norman, W., Farmer, J. and Coe, E. (2011). “Tourism Organizations and Land Trusts: A Sustainable Approach to Natural Resource Conservation?. Journal of Sustainable Tourism”, 19(7), 863 875.
- Coccossis, H. and Mexa A. (2002). Defining, Measuring And Evaluating Carrying Capacity In European Tourism Destinations, University of Aegean.
- Demiray, B. (2017). İşletmelerin Ekogirişimcilik Faaliyetleri Kapsamında Sürdürülebilir (Temiz) Üretim Uygulamaları: Arçelik Buzdolabı Fabrikası Örneği, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
- Dewhurst, H. and Thomas, R. (2003). “Encouraging Sustainable Business Practices in A Non-Regulatory Environment: A Case Study Of Small Tourism Firms in A UK National Park.” Journal of Sustainable Tourism, 11(5), 383-403.
- Europen Comission, (2023). https://commission.europa.eu/news/focus-energy-efficiency-buildings-2020-feb-17_en Erişim Tarihi: 15.06.2023.
- Fao, (2023). https://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/ Erişim Tarihi: 15.06.2023.
- Garda, B. ve Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir Turizm Çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 83-103.
- Han, H., Hsu, L. T. J. and Lee, J. S. (2009). Empirical Investigation of The Roles of Attitudes Toward Green Behaviors, Overall Image, Gender, and Age in Hotel Customers’ Eco-Friendly Decision-Making Process. International Journal of Hospitality Management, 28(4), 519528.
- Herdman, E. A. (2006). Derleme makale yazımında, konferans ve bildiri sunumu hazırlamada pratik bilgiler (Çev. Z. Dörtbudak), Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 3(1), 2-4.
- Hobson, K. and Essex, S. (2001). “Sustainable Tourism: A View From Accommodation Businesses.” Service Industries Journal, 21(4), 133-146.
- Jones, P., Hillier, D. and Comfort, D. (2014). “Sustainability in The Global Hotel Industry.” International, Journal of Contemporary Hospitality Management. 26. 10.1108/IJCHM-
- Jones, P., Hillier, D. and Comfort, D. (2016). Sustainability in The Hospitality Industry: Some Personal Reflections on Corporate Challenges and Research Agendas, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(1), 36-67.10-2012-0180.
- Karapınar, E. ve Barakazı, M. (2017). Kültürel Miras Turizminin Sürdürülebilir Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Göbeklitepe Ören Yeri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 5-18.
- Kasalak, M. A. ve Bahtiyar, D. (2017). Ekolojik Otellerin Etkilerinin Değerlendirilmesi: Dünya ve Türkiye’deki Örnek Ekolojik Oteller. Kesit Akademi Dergisi, (10), 362-381.
- Lund-Durlacher, D. (2010). “Hospitality Industry. In Encyclopedia of Sustainability: The Business of Sustainability, Vol. 2,” (pp. 273–275). Great Barrington, MA: Berkshire.
- Lund-Durlacher, D. (2015). “Corporate Social Responsibility and Tourism. In: Education for Sustainability in Tourism - A Handbook of Processes, Resources, and Strate-gies. Moscardo,” P. & Benckendorff, G. (eds.). Berlin: Springer, p. 59 – 73.
- Manaktola, K., ve Jauhari, V. (2007). Exploring Consumer Attitude and Behaviour Towards Green Practices in The Lodging Industry in India. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 19(5), 364-377.
MFA, (2023). Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı, https://www.mfa.gov.tr/paris-anlasmasi.tr.mfa Erişim Tarihi: 24.07.2023.
- Mohin, T. (2012). “The Top 10 Trends in CSR for 2012.” http://www.forbes.com/sites/forbeslead-ershipforum/2012/01/18/the-top-10-trends-in-csr-for-2012/ . Accessed 4 September 2013.
- Reiff, N., (2021). “Top Hotel Stocks for Q4 2021: Here Are The Best Stocks for Hotel Management Companies and Hotel Reıts.” Updated September 13, 2021. https://www.investopedia.com/top-hotel-stocks-5078914
- Sakarya, Ş., Yıldırım, A. ve Aytekin, S. (2014). “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Açıklamalarının Finansal Performans Üzerine Etkisi: Bıst-30’da Bir Uygulama,” AKÜ İİBF Dergisi- Cilt: XVI Sayı: 1, 1-15.
- Slattery, P., (2002). “Finding the Hospitality Industry,” Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education, Vol.1.
- Soykan, F. (2003). Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi. Ege Coğrafya Dergisi, 12(1).
- Türk Dil Kurumu (2023). https://sozluk.gov.tr/, Erişim Tarihi: 24.07.2023
- Uğurlu, K. (2016). “Turizm Tesisi Yatırımlarında Ön Fizibilite Çalışmalarının ve SWOT Analizinin Önemi: Bolu Göynük Doğa Oteli Örneği.” Bartın Üniversitesi İ. İ. B. F. Dergisi, 7(13), 434-459.
- Ulucan, E. ve Kızılırmak, İ. (2019). Otel Yatırımlarında Kuruluş Yeri Seçimi ve Aglomerasyon Koşullarının Etkisi, Turkish Studies, (14), 4.
- Vatan, A. ve Poyraz M. (2016). “Nasıl sürdürülebilir otel olunur? -How to Create a Sustainable Hotel?”, Çatalhöyük, Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (1),15‐30.
- Visser, W. (2012). “Future Trends in CSR: The Next 10 Years. CSR International Inspiration Series,” No. 11. http://www.waynevisser.com/wp-content/uploads/2012/12/inspira-tion_csr_trends_wvisser.pdf. Accessed 4 September 2013.
- Worldwide Ecolodges, (2023). Ecolodge Types & Definitions, https://worldwideecolodges.com/wp/ecolodge-exp-2/ Erişim Tarihi: 25.08.2023.
Sustainability in Accommodation Businesses
Yıl 2023,
Cilt: 7 Sayı: 2, 123 - 137, 27.12.2023
Mehmet Oğuzhan İlban
,
Fatih Çolakoğlu
,
Serkan Gümrükçü
Kaynakça
- Avcıkurt, C. (2015). Sociology of Tourism: Tourist Local People Interaction, (4st Edition), Ankara, Detay Publishing.
- Aydoğdu, Ü. R., Karamustafaoğlu, O. ve Bülbül, M. Ş. (2017). Akademik araştırmalarda araştırma yöntemleri ile örneklem ilişkisi: Doğrulayıcı doküman analizi örneği, Z.G. Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 556-565.
- Can, E. (2013). Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 23-40.
- Canbay, N. (2011). “Turizm Sektöründe Yükselen Trend: Yeşil Oteller”, Yeşil Bina Dergisi, Sayı 9, S.28-31. http://www.yesilbinadergisi.com/?pid=25558#.Vr2k8fmLSM8
- Canina, L., Enz, C. A. and Harrison, J. S. (2005). “Agglomeration Effects and Strategic Orientations: Evidence From The U.S. Lodging İndustry.” Academy of Management Journal, 48(4), 565-581.
- Chan, E. S. and Wong, S. C. (2006). Motivations for ISO 14001 in The Hotel Industry. Tourism Management, 27(3), 481-492.
- Chancellor, C., Norman, W., Farmer, J. and Coe, E. (2011). “Tourism Organizations and Land Trusts: A Sustainable Approach to Natural Resource Conservation?. Journal of Sustainable Tourism”, 19(7), 863 875.
- Coccossis, H. and Mexa A. (2002). Defining, Measuring And Evaluating Carrying Capacity In European Tourism Destinations, University of Aegean.
- Demiray, B. (2017). İşletmelerin Ekogirişimcilik Faaliyetleri Kapsamında Sürdürülebilir (Temiz) Üretim Uygulamaları: Arçelik Buzdolabı Fabrikası Örneği, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
- Dewhurst, H. and Thomas, R. (2003). “Encouraging Sustainable Business Practices in A Non-Regulatory Environment: A Case Study Of Small Tourism Firms in A UK National Park.” Journal of Sustainable Tourism, 11(5), 383-403.
- Europen Comission, (2023). https://commission.europa.eu/news/focus-energy-efficiency-buildings-2020-feb-17_en Erişim Tarihi: 15.06.2023.
- Fao, (2023). https://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/ Erişim Tarihi: 15.06.2023.
- Garda, B. ve Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir Turizm Çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 83-103.
- Han, H., Hsu, L. T. J. and Lee, J. S. (2009). Empirical Investigation of The Roles of Attitudes Toward Green Behaviors, Overall Image, Gender, and Age in Hotel Customers’ Eco-Friendly Decision-Making Process. International Journal of Hospitality Management, 28(4), 519528.
- Herdman, E. A. (2006). Derleme makale yazımında, konferans ve bildiri sunumu hazırlamada pratik bilgiler (Çev. Z. Dörtbudak), Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 3(1), 2-4.
- Hobson, K. and Essex, S. (2001). “Sustainable Tourism: A View From Accommodation Businesses.” Service Industries Journal, 21(4), 133-146.
- Jones, P., Hillier, D. and Comfort, D. (2014). “Sustainability in The Global Hotel Industry.” International, Journal of Contemporary Hospitality Management. 26. 10.1108/IJCHM-
- Jones, P., Hillier, D. and Comfort, D. (2016). Sustainability in The Hospitality Industry: Some Personal Reflections on Corporate Challenges and Research Agendas, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(1), 36-67.10-2012-0180.
- Karapınar, E. ve Barakazı, M. (2017). Kültürel Miras Turizminin Sürdürülebilir Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Göbeklitepe Ören Yeri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 5-18.
- Kasalak, M. A. ve Bahtiyar, D. (2017). Ekolojik Otellerin Etkilerinin Değerlendirilmesi: Dünya ve Türkiye’deki Örnek Ekolojik Oteller. Kesit Akademi Dergisi, (10), 362-381.
- Lund-Durlacher, D. (2010). “Hospitality Industry. In Encyclopedia of Sustainability: The Business of Sustainability, Vol. 2,” (pp. 273–275). Great Barrington, MA: Berkshire.
- Lund-Durlacher, D. (2015). “Corporate Social Responsibility and Tourism. In: Education for Sustainability in Tourism - A Handbook of Processes, Resources, and Strate-gies. Moscardo,” P. & Benckendorff, G. (eds.). Berlin: Springer, p. 59 – 73.
- Manaktola, K., ve Jauhari, V. (2007). Exploring Consumer Attitude and Behaviour Towards Green Practices in The Lodging Industry in India. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 19(5), 364-377.
MFA, (2023). Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı, https://www.mfa.gov.tr/paris-anlasmasi.tr.mfa Erişim Tarihi: 24.07.2023.
- Mohin, T. (2012). “The Top 10 Trends in CSR for 2012.” http://www.forbes.com/sites/forbeslead-ershipforum/2012/01/18/the-top-10-trends-in-csr-for-2012/ . Accessed 4 September 2013.
- Reiff, N., (2021). “Top Hotel Stocks for Q4 2021: Here Are The Best Stocks for Hotel Management Companies and Hotel Reıts.” Updated September 13, 2021. https://www.investopedia.com/top-hotel-stocks-5078914
- Sakarya, Ş., Yıldırım, A. ve Aytekin, S. (2014). “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Açıklamalarının Finansal Performans Üzerine Etkisi: Bıst-30’da Bir Uygulama,” AKÜ İİBF Dergisi- Cilt: XVI Sayı: 1, 1-15.
- Slattery, P., (2002). “Finding the Hospitality Industry,” Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education, Vol.1.
- Soykan, F. (2003). Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi. Ege Coğrafya Dergisi, 12(1).
- Türk Dil Kurumu (2023). https://sozluk.gov.tr/, Erişim Tarihi: 24.07.2023
- Uğurlu, K. (2016). “Turizm Tesisi Yatırımlarında Ön Fizibilite Çalışmalarının ve SWOT Analizinin Önemi: Bolu Göynük Doğa Oteli Örneği.” Bartın Üniversitesi İ. İ. B. F. Dergisi, 7(13), 434-459.
- Ulucan, E. ve Kızılırmak, İ. (2019). Otel Yatırımlarında Kuruluş Yeri Seçimi ve Aglomerasyon Koşullarının Etkisi, Turkish Studies, (14), 4.
- Vatan, A. ve Poyraz M. (2016). “Nasıl sürdürülebilir otel olunur? -How to Create a Sustainable Hotel?”, Çatalhöyük, Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (1),15‐30.
- Visser, W. (2012). “Future Trends in CSR: The Next 10 Years. CSR International Inspiration Series,” No. 11. http://www.waynevisser.com/wp-content/uploads/2012/12/inspira-tion_csr_trends_wvisser.pdf. Accessed 4 September 2013.
- Worldwide Ecolodges, (2023). Ecolodge Types & Definitions, https://worldwideecolodges.com/wp/ecolodge-exp-2/ Erişim Tarihi: 25.08.2023.