Araştırma Makalesi

İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE

Cilt: 4 Sayı: 9 31 Aralık 2019
  • Ali Akçaova
PDF İndir
TR EN

İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE

Öz

İç mimarlık eğitiminde tasarım ve uygulamanın/inşa etmenin bir arada yürütüldüğü eğitim programları, literatürde yaygın olarak ‘tasarla - yap programı’ olarak geçmektedir. Tasarla-yap programları öğrencilere tasarlamanın yanında yapı alanını, strüktürü, malzeme bilgisini ve malzemeyi işlemeyi uygulama içinde öğrenme imkânı veren bir eğitim ortamı sunar. Bu süreç aynı zamanda, tasarım eğitimi alan öğrenciler ile uygulama safhasında bulunan kişiler arasındaki mesleki ilişkilerinde kurulmasına yardımcı olur. Bu bağlamda, Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Bahar Dönemi, 'Yapı Projesi' dersi kapsamında 4.sınıf öğrencileriyle birlikte, fakültede bulunan ‘107 numaralı stüdyo (Proje-2 Stüdyosu) ve 225 numaralı Bilgisayar Laboratuvarı’ alanlarına yeni bir kimlik yükleme arayışı ve öğrencilerin daha verimli bir şekilde eğitim görmesi amacıyla düzenlenen mekânlar ele alınacaktır. Stüdyo ve laboratuvar içerisindeki ekipmanların tamamı sponsorlar aracılığı ile temin edilmiş, yetkililerden uygulama için gerekli izinler alınmıştır. Süreç kapsamında gerçekleşen uygulama alanlarındaki tüm işlemler, tasarım stüdyosundaki öğrenciler tarafından uygulanmış, malzeme bilgisi ve uygulama farkındalığı yanı sıra, öğrencilerde aidiyet duygusu yaratılmaya çalışılmıştır. Proje uygulama aşamasında göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konu malzeme bilgisi ve uygulama bilgisidir. Proje tasarım aşamaları, avan projeler, kullanıcı istekleri, fonksiyonellik gibi tasarımsal kavramlar nasıl projenin vazgeçilmez parçaları ise, proje uygulama safhası, malzeme ve uygulama bilgisi, saha analizi de bir o kadar üzerine düşülmesi gereken bir konudur. Sonuç olarak yapılan bu çalışma ile öğrencilerin temel tasarım eğitiminden başlayan öğrenim süresi boyunca aldıkları teorik bilgiyi ve büro ve şantiye stajlarında edindikleri saha deneyimlerini, lisans eğitimi bitmeden 1/1 ölçekte uygulama imkânı bulmuşlardır. Bölüm dersliklerinin yetersiz olan alanları tespit edilmiş, problem tespiti yapılmıştır. Tasarla-yap uygulaması sonucunda bölüm dersliklerine yeni bir kimlik kazandırılmış, yeni fonksiyonlar eklenmiş, dersliklerin ihtiyaçları karşılanmıştır. Tasarım stüdyosu eğitimi alan öğrencilerin öğrenme motivasyonu artmış ve öğrencinin aidiyet duygusu güçlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arnheim,R. (1966). Gestalt Psychology and Artistic Form. (Ed: Whyte, L. L.). Aspects of Form. India University Press. Bloomington. 196-208.
  2. Başkaya, A., Dinç, P., Aybar, U., Karakaşlı, M.(2003). “Mekansal İmaj Üzerine Bir Deneme: Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Eğitim Bloğu Giriş Holü”. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi. 18/2, 79-94.
  3. Bonta, J. P. (1979). Architecture and its Interpretation: a study of expressive systems in architecture. London: Lund Humphries. 30, 31.
  4. Norberg-Schulz, C. Existence. (1971). Space & Architecture, Studio Vista. London.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Akçaova Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

19 Kasım 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Akçaova, A. (2019). İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, 4(9), 1-11. https://izlik.org/JA86LA88LE
AMA
1.Akçaova A. İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE. IJIIA Journal. 2019;4(9):1-11. https://izlik.org/JA86LA88LE
Chicago
Akçaova, Ali. 2019. “İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 4 (9): 1-11. https://izlik.org/JA86LA88LE.
EndNote
Akçaova A (01 Aralık 2019) İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 4 9 1–11.
IEEE
[1]A. Akçaova, “İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE”, IJIIA Journal, c. 4, sy 9, ss. 1–11, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LA88LE
ISNAD
Akçaova, Ali. “İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 4/9 (01 Aralık 2019): 1-11. https://izlik.org/JA86LA88LE.
JAMA
1.Akçaova A. İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE. IJIIA Journal. 2019;4:1–11.
MLA
Akçaova, Ali. “İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, c. 4, sy 9, Aralık 2019, ss. 1-11, https://izlik.org/JA86LA88LE.
Vancouver
1.Ali Akçaova. İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME: 107 ve 225 NUMARALI ATÖLYE. IJIIA Journal [Internet]. 01 Aralık 2019;4(9):1-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LA88LE