Araştırma Makalesi

GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK

Cilt: 5 Sayı: 10 31 Temmuz 2020
  • Özlem Erzurumlu Jorayev
PDF İndir
TR EN

GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK

Öz

İnsanoğlunun örtünmek ve dış etkilerden korunmak için geliştirdiği tekstil üretim tekniklerinin kullanımı yüzyıllardır devam etmektedir. Geleneksel yöntemlerle ya da endüstriyel üretimle elde edilen tekstil ürünler günlük yaşamın önemli bir parçası olmuştur. Tekstil kapsamında, bazı örnekler el sanatları geleneği ile kendine has renk, motif ve tarzda üretilirken, geleneksel ürünlerin dışında yer alan, ancak zaman içerisinde maddi işlevsellik kaygısı güdülmeden, teknolojinin imkânlarından yararlanılarak üretilmiş, görsel ve kavramsal değerleri içinde barındıran bir sanat nesnesine dönüşmüş örnekler de bulunmaktadır. Plastik Sanatların bir dalı olan tekstil sanatının, tekstilin insanlar üzerindeki duyumsal etkisi göz önünde bulundurulduğunda, kavramsal anlatımda önemli bir ifade aracı olarak kullanıldığı görülmektedir. Sanat yönetimi; eserin üretilmesinden itibaren başlayan ve izleyici ile buluşmasına kadar geçen süreçte ekonomik boyutun planlanması, sponsor bulunması, sergi mekânının ayarlanması, davetiye ve katalog hazırlığı, serginin basında tanıtılması, eserlerin sergilenmesi ve satılabilirliği gibi bir çok eylemi içinde bulunduran bir süreçtir. Plastik Sanatlarda bu süreci yöneten kişilere küratör denilmektedir. Sanat eseri olarak alınıp satılması, tekstil sanat eserini ticari bir ürüne dönüştürebilmektedir. Tüm bu noktalar göz önüne alındığında, tekstil sanatçısı ile küratör arasında bir bağ oluşmaktadır. Yapılan bu çalışma ile Türkiye özelinde günümüzde tekstil sanatçısı ve küratör ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında, Türkiye özelinde günümüz tekstil sanatında sanat yönetimi kavramı ve küratörlük irdelenirken, saptanan isimler üzerinden alanında uzman tekstil sanatçıları, akademisyenler ve küratörler ile sözlü görüşmeler yapılarak tespitlerde bulunulmuştur. Sanat yönetimi kavramı ve küratörlük konusunda akademisyen Mehmet Emin Kahraman ile, bir küratör gözünden tekstil sanatçısı ve küratör ilişkisi irdelenirken Türkiye’nin öncü küratörlerinden Beral Madra‘nın görüşlerine yer verilmiş, edinimler aktarılmıştır. Ayrıca alanında eser üreten tekstil sanatçıları ile yapılan sözlü görüşmelerle, günümüz sanat ortamında tekstil sanatçısı açısından, küratör ile ilişkisi incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbostancı, İ. (2010). Türkiye’de Lif Sanatı Alanındaki Yenilikçi Yaklaşımlarda Tekstil El Sanatlarına Ait Değerlerin Türk Tekstil Sanatçıları İçin Önemi. IV. Uluslararası Türk Kültürü İle Sanatları Kongresi/Sanat Etkinlikleri Bildiri Kitabı içinde (335-340). Konya: Selçuk Üniversitesi.
  2. Arslan, Cafer. (2010). Küreselleşmenin Doğu, Batı Tekstil Sanatlarına Etkileri ve Yeni Yaklaşımlar. Uluslararası Sempozyum Batı’nın Doğusu-Doğu’nun Batısı; Sanat ve Tasarımda Yeni Yaklaşımlar Bildiri Kitabı içinde (89-93). İstanbul: Marmara Üniversitesi.
  3. Cevizci, Ahmet. (2013). Paradigma Felsefe Sözlüğü. İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  4. Constantine, M. & Larsen, J. L. (1972). Beyond Craft: The Art Fabric. New York, London: Van Nostrand Reinhold.
  5. Gür Üstüner, S. (2019). Türkiye’de Tekstil Sanatının Bugünü. Uluslararası Kültür, Sanat ve Toplum Sempozyumu Bildiri Kitabı içinde (1037-1066). Van: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi.
  6. Tekcan Şahinoğlu, E. (2004). “Sanat Yönetimi ve Kurumsal Örneklem Olarak Sanat Müzeleri”; Akademist Dergisi sayı; 8.
  7. Aysun, E. A. (2014). Sanat Yönetimi Üzerine Konuşmalar. İstanbul: YKY Yayınları.
  8. Dölen, E. (1992). Tekstil Tarihi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Özlem Erzurumlu Jorayev Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Erzurumlu Jorayev, Ö. (2020). GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, 5(10), 151-173. https://izlik.org/JA92PN98RR
AMA
1.Erzurumlu Jorayev Ö. GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK. IJIIA Journal. 2020;5(10):151-173. https://izlik.org/JA92PN98RR
Chicago
Erzurumlu Jorayev, Özlem. 2020. “GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 (10): 151-73. https://izlik.org/JA92PN98RR.
EndNote
Erzurumlu Jorayev Ö (01 Temmuz 2020) GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 10 151–173.
IEEE
[1]Ö. Erzurumlu Jorayev, “GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK”, IJIIA Journal, c. 5, sy 10, ss. 151–173, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92PN98RR
ISNAD
Erzurumlu Jorayev, Özlem. “GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5/10 (01 Temmuz 2020): 151-173. https://izlik.org/JA92PN98RR.
JAMA
1.Erzurumlu Jorayev Ö. GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK. IJIIA Journal. 2020;5:151–173.
MLA
Erzurumlu Jorayev, Özlem. “GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, c. 5, sy 10, Temmuz 2020, ss. 151-73, https://izlik.org/JA92PN98RR.
Vancouver
1.Özlem Erzurumlu Jorayev. GÜNÜMÜZ TEKSTİL SANATINDA TÜRKİYE ÖZELİNDE SANAT YÖNETİMİ KAVRAMI VE KÜRATÖRLÜK. IJIIA Journal [Internet]. 01 Temmuz 2020;5(10):151-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92PN98RR