Araştırma Makalesi

SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM

Cilt: 5 Sayı: 11 31 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM

Öz

Bu çalışmada sanat üzerine yapılan araştırmalar çok disiplinli bir açıdan tarihsel olarak ortaya konulmuş ve sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmada estetik, sosyokültürel ve ilişkisel olmak üzere üç yönelim olduğu saptanmıştır. Sanat üzerine yapılan çalışmalar Aydınlanma felsefesiyle birlikte 17. yüzyılda estetik yönelimle beraber başlamıştır. Estetik yönelim sanat üzerine yapılan araştırmaların başlangıcı olmasının yanında halende en önemli yönelimidir. Estetik yönelimin sanatı güzel ve yüce kavramları üzerinden kavramaya çalıştığı söylenebilir. Estetik yönelime karşı ortaya çıkan sosyokültürel yönelim ise idealist felsefeye karşı olan sosyalist ve diğer muhalif teorisyenler ile sosyal bilimciler tarafından savunulmuştur. Sosyokültürel yönelim, sanatı toplumsal, tarihsel ve kültürel olanın bir yansıması olarak görmektedir. Bu her iki yönelim de birbirlerine çeşitli eleştiriler getirmişlerdir. Sosyokültürel yönelim, estetik yönelimin sanata tözcü ve idealist bir biçimde yaklaştığını iddia ederken; estetik yönelim, sosyokültürel yönelimin indirgemeci olduğunu söylemektedir. İlişkisel yönelim ise bu yönelimlerin bir sentezini ortaya koymak amacıyla 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. İlişkisel yönelim, sanatın sanat ürünü ve sanatçı üzerinden yapılan çözümlemelerine karşı çıkmıştır ve sanatın bir alan veya dünya içerisinde oluştuğunu iddia etmiştir. Sosyal ve beşeri bilimlerde sanat araştırmalarını sınıflandıran ve haritalamayı amaçlayan bu makale bahsedilen çabadan ortaya çıkan teorik yönelimleri ortaya koymuştur. Bu çalışmada ortaya konulan yönelimler alana dair mutlak bir sınıflandırma yapmak yerine eğilimlerin daha iyi anlaşılabilmesi için ideal tipler ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adorno, T. W. (2013). Kültür Endüstrisi/Kültür Yönetimi. (N. Ülner, M. Tüzel, & E. Gen, Çev.) İstanbul: İletişim.
  2. Adorno, T. W., & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği. (N. Ülner, & E. Öztarhan Karadoğan, Çev.) İstanbul: Kabalcı.
  3. Alliez, E. (2010). Kapitalizm ve Şizofreni ve Konsesüs: İlişkisel Estetik Üzerine. (T. Doğan, Çev.) İstanbul: Bağlam.
  4. Altuğ, T. (2012). Son Bakışta Sanat. İstanbul: Yapı Kredi.
  5. Anderson, P. (2011). Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler. (B. Aksoy, Çev.) İstanbul: İletişim.
  6. Antmen, A. (. (2008). Sanat/Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri. (E. A. Soğancılar, Çev.) İstanbul: İletişim.
  7. Arat, N. (1996). Etik ve Estetik Değerler. İstanbul: Telos.
  8. Aristoteles. (1983). Poetika. (İ. Tunalı, Çev.) İstanbul: Remzi Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Ulusoy, T. (2020). SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, 5(11), 271-290. https://izlik.org/JA88MD94YR
AMA
1.Ulusoy T. SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM. IJIIA Journal. 2020;5(11):271-290. https://izlik.org/JA88MD94YR
Chicago
Ulusoy, Tolga. 2020. “SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 (11): 271-90. https://izlik.org/JA88MD94YR.
EndNote
Ulusoy T (01 Aralık 2020) SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 11 271–290.
IEEE
[1]T. Ulusoy, “SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM”, IJIIA Journal, c. 5, sy 11, ss. 271–290, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88MD94YR
ISNAD
Ulusoy, Tolga. “SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5/11 (01 Aralık 2020): 271-290. https://izlik.org/JA88MD94YR.
JAMA
1.Ulusoy T. SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM. IJIIA Journal. 2020;5:271–290.
MLA
Ulusoy, Tolga. “SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, c. 5, sy 11, Aralık 2020, ss. 271-90, https://izlik.org/JA88MD94YR.
Vancouver
1.Tolga Ulusoy. SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE SANAT ÇALIŞMALARINDA ÜÇ YÖNELİM. IJIIA Journal [Internet]. 01 Aralık 2020;5(11):271-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88MD94YR