BibTex RIS Kaynak Göster

TASARIM EĞİTİMİNDE DİSİPLİNLERARASI YAKLAŞIMLAR ve TASARIMCI DÜŞÜNÜŞ MODELİ

Yıl 2016, Sayı: 1, 57 - 72, 01.12.2016

Öz

Yeni bilgi ve çözümlere ulaşma çabası içinde olan disiplinler, sınırlarını kaldırarak birbirleriyle işbirliği içinde çalışmanın yollarını aramaktadır. Bu durumda, eğitim kurumlarının disiplinlerarası yaklaşıma geçmek adına bir arayış içine girmelerine neden olmaktadır. Tasarım pratiği de günümüzde değişime uğramış ve ürün tasarlamanın yanı sıra tasarımcılar artık deneyimleri, toplumları ve sistemleri tasarlamaya başlamıştır. Ayrıca, tasarımcılardan disiplinlerarası çalışma ortamında farklı disiplinler arasında arabulucu ve kolaylaştırıcı olarak, tasarım problemlerini çözmeleri beklenmiş ve bu durumda onların birçok alanda uzman olmasını gerektirmiştir. Sonuç olarak, bu ihtiyaçları karşılamak için, dünya genelinde tasarım disiplini diğer disiplinlerle beraber ortaklaşa programlar oluşturmuştur. Bu noktada düşünülmesi gereken disiplinlerarası eğitim veren programlardan birisi de işletme ve tasarım okullarındaki eğitim anlayışının birleşiminden oluşan ve ‘tasarımcı düşünüş’ (İng. design thinking) kavramını odak noktasına alan programlardır. Fakat ‘tasarımcı düşünüş’ yaklaşımı ile ilgili literatür tarandığında hem akademik hem de işletme perspektifine ait farklı bakış açıları olması sebebiyle bir kavram karmaşası olduğu tespit edilmiş, ayrıca verilen disiplinlerarası programlar incelendiğinde tasarım eğitiminin nasıl verildiği ile ilgili kuşkular oluşmuştur. Bu makalede, ‘tasarımcı düşünüş’ kavramı ve onu odak noktasına alan disiplinlerarası eğitim modeli incelenerek, tasarım eğitimi programları için söz konusu olabilecek işletme ve tasarım programlarının birleşiminden oluşacak yeni eğitim modeli konusunda öneriler geliştirmek amaçlanmaktadır. Araştırma, konuya dair kitaplar ve makaleler ile internet ortamında var olan kaynaklardan elde edilen bilgilerin kuramsal-analizi sonucu hazırlanmıştır. Sonuç olarak, akademik olarak ifade edilen ‘tasarımcı olarak düşünme’ söyleminde ifade edilen tasarımcının yaratıcılığı, becerileri ve bilgisi bu disiplinlerarası eğitim için dikkate alınması, özellikle tasarım ve işletme disiplinlerinin yanı sıra liberal sanat eğitimini de içerecek şekilde özel bir disiplinlerarası müfredata sahip olarak bu eğitimin lisans düzeyinde verilmesi veya lisansüstü düzeyde verilecek ise eğitimin merkezinde stüdyo ile temel tasarım eğitiminin bulunması ve tasarım eğitimi almayanlar için hazırlık eğitiminin zorunlu olması gerektiği düşünülmektedir.

INTERDISCIPLINARY APPROACHES IN DESIGN EDUCATION and DESIGN THINKING MODEL

Yıl 2016, Sayı: 1, 57 - 72, 01.12.2016

Öz

Disciplines that are in a struggle for reaching new information and solutions, try to look for ways to work in cooperation with each other. These case cause educational institutions think of ways for an interdisciplinary approach. Design practice has also changed and designers started to design experiences, societies and systems alongside products. Furthermore, by being a facilitator, they have been expected to solve design problems in an interdisciplinary and collaborative working environment and in this case, they need to be experts in many subjects. As a result, design discipline has established interdisciplinary programs with other disciplines around the world. In this case, the interdisciplinary programs which have a combination of business and design schools educational understanding and put ‘design thinking’ discourse in the core of their education should be considered. However, when we review the literature about design thinking, due to having academic and management discourses, the confusion about the approach has been detected, furthermore, after examining the interdisciplinary programs related to this education, skepticism has arisen about how design education is given. In this article, it is aimed to examine ‘design thinking’ discourse and interdisciplinary programs which put ‘design thinking’ in the core of their education in accordance with the present requirements and to develop suggestions about the new educational model which will be a combination of business and design programs. This study has been prepared on the basis of books about the subject, written articles, sources available on the net and theoretical analysis of the obtained information. As a result, the academically way of ‘designerly thinking’ should be considered for this education. Specifically, the education which has specialized curriculum consisting of liberal arts education besides design and management disciplines should be given in undergraduate level. If it is given in graduate level, the studio and basic design education should be in the center of it and the foundation courses should be given to the students who do not have design education.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82TH64FV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahsen Öztürk

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, A. (2016). TASARIM EĞİTİMİNDE DİSİPLİNLERARASI YAKLAŞIMLAR ve TASARIMCI DÜŞÜNÜŞ MODELİ. Uluslararası Disiplinlerarası Ve Kültürlerarası Sanat, 1(1), 57-72.