Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Uğultulu Tepeler: Vampir Kadın olarak Catherine Earnshaw Karakteri

Yıl 2018, JIA JOURNAL (IJIIA) Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat Dergisi, 0 - 0, 30.12.2018

Öz

ÖZET 1847 yılında yayınlanan ve İngiliz edebiyatının klasikleri arasında yer alan Emily Brontë’nin Uğultulu Tepeler adlı romanı, yazarın tek romanı olup hem romantizm akımının hem de Victorya döneminin edebi özelliklerini yansıtmaktadır. Eser lineer olmayan (non-linear) bir kurgu yapısına sahip olmakla birlikte, iki farklı anlatıcı kullanılmasından dolayı da dönem itibariyle yenilikçi bir anlatım tarzı sunmaktadır. Romanın başkahramanları olan Catherine ve Heathcliff, şehir ve toplum hayatından uzakta tutkulu ve yasak bir ilişki yaşamaya çalışırlar ancak Victorya gelenekleri ve sosyal baskı iki karakterin beraberliğine izin vermez. Eser, Romantizm akımının etkisinin yanı sıra gotik özellikler de taşımaktadır. Roman, kayalıkların tepesine inşa edilmiş ve rüzgârın dinmeyen uğultusunu barındıran Uğultulu Tepelerde yaşanan gizemli olayları, karanlık ve kasvetli doğa tasvirini, tavan arasında görülen Catherine’in hayaletini ve çoğu karakterin ansızın ölümleri gibi pek çok Gotik roman özelliklerini barındırır. Romanın başkahramanlarından olan Catherine, daha romanın ortalarında yaşamını yitirir ve zaman zaman dolaşan ruhu Heathcliff için sevgilisiyle yeniden beraber olabilme fırsatıdır. Yaşarken gerçek aşkına kavuşamayan Catherine için ise ölüm bir bakıma sosyal sınırlamalar, baskılar ve geleneklerden kaçış ve sevgilisine hayalet olarak da olsa kavuşma fırsatıdır. Romanın ilk bölümünde Bay Lockwood’a görünen Catherine’nin hayaleti edebiyatta “vampir kadın” imgesini de barındırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Emily Brontë’nin Uğultulu Tepeler romanında Catherine Earnshaw karakteriyle Victorya dönemindeki cinsiyet politikalarının eleştirisi olarak edebiyatta “vampir kadın” temasını nasıl işlediğini analiz etmektir.

Kaynakça

  • Brontë, E. (2004).Uğutulu Tepeler. Çev. Osman Çakmakçı. Bordo Siyah Yayınları: İstanbul. Chitham, E., Winnifrith, T. (1989).Charlotte and Emily Brontë: Literary Lives. Houndmills, Basingstoke, Hampshire: Macmillan. Chitham, E. (1987). A Life of Emily Brontë. Oxford: Blackwell. Gilbert, S. M. and Gubar, S. (1984). Madwoman in the Attic: The Woman Writer and the Nineteen Century Literary Imagination, second edition, New Haven; London; Yale University Press. Oskay Ü. (1994). Popüler Kültür Açısından Çağdaş Fantazya: Bilim-Kurgu ve Korku Sineması. Der Yayınları, İstanbul. Pykett, L. (1989). “Gender and Genre in Wuthering Heights: Gothic Plot and Domestic Fiction.” In: Emily Brontë. Women Writers. Palgrave, London. Senf, C. A. (1988). The Vampire in Nineteenth-Century English Literature. Bowling Green: Bowling Green University Popular Press. Twitchell, J. B. (1981). The Living Dead: A Study of the Vampire in Romantic Literature. Durham, NC: Duke University Press. Yaşayan, N. Y. (2008). “Evolution of the Vampire from Mythologies of the Ancient World to the Twentieth Century Gothic Fiction.” Yüksek Lisans Tezi (yayımlanmış), İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Derya Emir

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 JIA JOURNAL (IJIIA) Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat Dergisi

Kaynak Göster

APA Emir, D. (2018). Uğultulu Tepeler: Vampir Kadın olarak Catherine Earnshaw Karakteri. Uluslararası Disiplinlerarası Ve Kültürlerarası Sanat.