Bu araştırma, Kırgızistandaki Bişkek şehri içerisinde bulunan farklı yerlereden daha önceden toplanarak kurulmuş yerel elma çeşitlerine ait koleksiyon bahçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada toplam 18 adet yerel elma çeşidi incelenmiştir. Elma çeşitlerinde meyve ağırlığı 42.28- 261.25 g , meyve boyu 25.39-73.31 mm, meyve eni 30.58-94.19 mm, meyve kalınlığı 31.41-91.36 mm, sap çukuru derinliği 5.22-17.58 mm, sap çukuru eni 9.88-26.42 mm, sap çukuru genişliği 8.59-31.80 mm, sap uzunluğu 13.32-32.21 mm, sap kalınlığı 1.16 -9.47 mm, meyve çiçek çukuru derinliği 5.75-28.69 mm, meyve çiçek çukuru genişliği 8.73-22.61 mm, meyve çiçek çukuru eni 4.14-17.46 mm, çekirdek sayısı 3.22-8.60 adet, meyve eti sertliği 2.51-11.35 kg/cm², suda çözünebilir kuru madde miktarı %3.48-16.75, pH 3.02 ile 7.40, titre edilebilir asitlik miktarı 27.71-3.10 aralığında bulunmuştur. Bu sonuçlar bölgede farklı lokasyonlardan daha önce toplanan elmalarda özellik bakımından farklılıklar olduğunu ortaya koymasının yanında bu çeşitlerin piyasada talep edilebileceği fikrini doğurmuştur. Diğer yandan bu genetik kaynakları oluşturan bahçenin yaşlanması ve bakımsız olması yüzünden bu çeşitler yok olma tehlikesi altındadır.
This study was carried out to determine the fruit characteristics of some apple cultivars grown in the collection orchard of local apple cultivars previously collected from different locations in Bishkek city in Kyrgyzstan. A total of 18 local apple varieties were examined in the study. Fruit weight 42.28- 261.25 g, fruit length 25.39-73.31 mm, fruit width 30.58-94.19 mm, fruit thickness 31.41-91.36 mm, stem pit depth 5.22-17.58 mm, stem pit width 9.88-26.42 mm, stem pit width 8.59-31.80 mm, stem length 13.32-32.21 mm, stem thickness 1.16 -9.47 mm, fruit flower pit depth 5. 75-28.69 mm, fruit flower pit width 8.73-22.61 mm, fruit flower pit width 4.14-17.46 mm, number of seeds 3.22-8.60, fruit flesh hardness 2.51-11.35 kg/cm², water soluble dry matter 3.48-16.75%, pH 3.02-7.40, titratable acidity 27.71-3.10. These results showed that there were differences in the characteristics of the apples collected from different locations in the region, and it gave rise to the idea that these varieties could be demanded in the market. On the other hand, these varieties are under the danger of extinction due to the aging and neglect of the orchard that constitutes these genetic resources.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer), Ziraat Mühendisliği (Diğer), Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |