Çok yıllık otsu veya çalı formunda, 12 cins ve 200 tür ile temsil edilen
Berberidaceae familyası, Kuzey yarım
kürede dağılış göstermektedir. Türkiye’de Berberis
vulgaris, Berberis integerrima, Berberis crataegiana, Berberis cretica olmak
üzere dört türü bulunmaktadır. Türlerin ülkemizde dağılım alanları
birbirinden farklılık göstermektedir. Berberis
türleri odunsu kısımlarında bulunan ve sarı rengi veren berberin maddesi
nedeniyle geleneksel kullanımda yün ve ipliğin boyanmasında kullanılmıştır.
Fenolik bileşikler, alkoloidler, flavonidler bulunduran kök, kabuk, meyve ve
yaprağı Anadolu’da, ateş düşürücü, soğuk algınlığı, romatizmal şikayetler, göz
hastalıkları, sindirim ve solunum yolu şikayetlerini giderici, şeker düşürücü
gibi amaçlar için kullanılmıştır. Olgunlaşan meyveleri reçel, marmelat, şurup
yapımında ve kurutularak çerez olarak tüketilmektedir. Derleme niteliğindeki bu
makalede, Berberis türlerinin
morfolojik özellikleri, etken maddeleri ve geleneksel kullanım alanları
hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
The Berberidaceae family,
represented by 12 genera and 200 species in the form of perennial herbaceous or
shrub, is distributed in the Northern hemisphere. There are four types in Turkey; Berberis vulgaris, Berberis integerrima, Berberis
crataegiana, Berberis cretica. The distribution areas of the species in our
country differ from each other. Berberis species are used for dying wool and yarn due to the berberine
in its woody parts which gives the yellow color in traditional uses. The root,
bark, fruit and leaves, which contain phenolic compounds, alkaloids, flavonids are
used for treatment of antipyretic, colds, rheumatic complaints, eye diseases,
digestive and respiratory tract relievers and diabetes. The ripe berries are
consumed as jam, marmalade, syrup and dried fruit as a snack. In this paper, the
morphological characteristics of Berberis species, active ingredients,
traditional uses in Anatolia are detail given.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |