Sunflower,
a member of the family Astreceae, is one of the most important oil seeds in the
world. It ranks second after soybean oil in terms of consumption, and it is
used for both edible and medicinal purposes. North America is its centre of
origin from where it spread to Europe and then to the whole world. It
environment friendly source of energy and is preferred in
animal farms due to protein rich feedand is also used as fodder to
fatten animals, while the seeds are used as bird feed, and the stemsare used
as raw material for making bio fuel. It is rich fiber in its structure that
increases its nutritional value. The ingredient sarecellregenerative,
cholesterol balancing and heart friendly that makes it very valuable from a
medicinal point of view. It has high antioxidantanty cancer, fungus,
inflammation and antimicrobial properties. In this study, the problem
sencountered in sunflower production by using the current information are
mentione dandre viewed. Although there is a rise in production of sunflower in
Turkey every year, but this does not to respond to the needs of fastly
growing population. Some solutions forincreasing sunflower productionare
included.
Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği
dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Tüketim bakımından soya
yağından sonra ikinci sırada yer almaktadır hem yemeklik hem de tıbbi amaçla
kullanılmaktadır. Tek yıllık bir kültür bitkisidir. Anavatanı Kuzey Amerika’dan
önce Avrupa’ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli
ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih
edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi
olarak çiftliklerde de tercih edilir, yağı çıkarılmış tohumlar kuş yemi olarak
kullanılırken, sapları yakacak olarak kullanılır, çevreye dost enerji
hammaddesidir. Ayrıca yapısında bol miktarda bulunan lif besin değerini
artırır. İçeriğindeki maddeler tıbbi açıdan da oldukça değerlidir. Hücre
yenileyici, kolesterol dengeleyici bir kalp dostudur. Antioksidan özelliği
yüksek, kanser önleyici, mantar, iltihap ve mikrop önleyicidir. Bu çalışmada
güncel bilgilerden yararlanılarak ayçiçeği üretiminde karşılaşılan problemlerden
bahsedilmiştir. Türkiye’de her geçen yıl üretiminde bir artış görülse de artan
nüfusun ihtiyacına karşılık verilememiştir. Ayçiçeği üretiminin artmasına
yönelik bazı çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |