Hemp is an industrial plant which has an annual, herbaceous and multi-use potential in the Cannabaceae family. Cannabis, one of the oldest plants in history, is an alternative plant with a wide range of uses ranging from pharmaceutical, food, paper, biofuel, textile, cosmetics, construction and automotive sectors. Cannabis is a satisfactory plant in terms of ecological and topographic requirements and has high adaptability. Hemp seed contains about 35% oil and 25% protein, also it is a rich source of Omega-3. Industrial hemp has recently reached the potential to contribute significantly to the industry by finding a place in large cultivation areas thanks to its quality fiber source. Unlike traditional cannabis, which is banned in our country as well as in many countries due to its narcotic properties, hemp cultivation is expanding in many countries day by day thanks to the industrial hemp varieties developed in recent years. Also, hemp has the potential to contribute significantly to the economies of countries.
Kenevir, Cannabaceae familyasında yer alan, tek yıllık, otsu ve çok yönlü kullanım potansiyeli olan bir endüstri bitkidir. Tarihin en eski bitkilerinden biri olan kenevir, ilaç, gıda, kâğıt, biyoyakıt, tekstil, kozmetik, inşaat ve otomotiv sektörüne kadar oldukça geniş yelpazede kullanım alanına sahiptir. Ekolojik ve topografı istekleri bakımından kanaatkâr bir bitki olan kenevirin adaptasyon kabiliyeti geniştir. Kenevir tohumu yaklaşık %35 yağ ve %25 protein içermesinin yanında Omega-3 kaynağı olarak da zengindir. Endüstriyel kenevir, kaliteli lif kaynağı özelliği sayesinde yakın zamanda geniş ekim alanlarında yer bularak endüstriye önemli ölçüde katkı sağlayacak potansiyele ulaşmıştır. Narkotik özelliklerinden dolayı birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasaklanan geleneksel kenevirin aksine son yıllarda geliştirilen endüstriyel amaçlı kenevir çeşitleri sayesinde kenevir tarımı birçok ülkede her geçen gün genişlemekte ve ülkelerin ekonomilerine önemli katkı sağlama potansiyeli arz etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 1 |