“TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ

Cilt: 2012 Sayı: 8 22 Mart 2016
  • Hüsnü Özlü
PDF İndir
EN TR

“TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ

Öz

Afganistan toprakları özellikle 19’uncu yüzyıldan itibaren emperyalist güçlerin hâkimiyet mücadelesine sahne olmuş ve 1839’da İngilizler Afganistan’ı işgal etmişlerdir. 19 Şubat 1919’da Afganistan’ın başına yenilik yanlısı Amanullah Han’ın geçmesi ile ülkede önemli gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Bu süreçte Afganistan 8 Ağustos 1919 tarihinde Ravalpindi anlaşmasıyla İngilizlere karşı bağımsızlığını kazanmış, hür ve bağımsız Afganistan’ın temelleri atılmıştır. Afganistan’ın bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra Ankara Hükûmeti ile temasa geçmiş ve Türk-Afgan ilişkileri Millî Mücadele yıllarında artarak devam etmiş ve 1 Mart 1921 tarihli “Türk-Afgan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” bu ilişkilerin temeli olmuştur. Anadolu’da başlayan istiklal mücadelesine Afgan halkı gönülden destek vermiş ve bu mücadele tüm doğu milletlerine örnek olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonrada bu yakın ilişkiler devam etmiş ve Amanullah Han 20 Mayıs 1928'de Türkiye'ye gelerek Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmüş ve kurulmakta olan modern Türkiye’nin ilk hamlelerini gözlemleyerek ülkesinde uygulamak istemiştir. Amanullah Han’ın, Afganistan'ın kalkınması ve eğitim ve modernleşme çalışmalarına katkı ve destek amacıyla yaptığı bu gezide kendisine yoğun ilgi ve dostluk gösterilmiş, iki ülkenin ilişkileri en üst düzeye çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hüsnü Özlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2012 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Özlü, H. (2016). “TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 2012(8), 31-46. https://izlik.org/JA24NH42XT
AMA
1.Özlü H. “TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012(8):31-46. https://izlik.org/JA24NH42XT
Chicago
Özlü, Hüsnü. 2016. “‘TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’ KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 (8): 31-46. https://izlik.org/JA24NH42XT.
EndNote
Özlü H (01 Mart 2016) “TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 8 31–46.
IEEE
[1]H. Özlü, “‘TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’ KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ”, International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 8, ss. 31–46, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24NH42XT
ISNAD
Özlü, Hüsnü. “‘TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’ KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012/8 (01 Mart 2016): 31-46. https://izlik.org/JA24NH42XT.
JAMA
1.Özlü H. “TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012:31–46.
MLA
Özlü, Hüsnü. “‘TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’ KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 8, Mart 2016, ss. 31-46, https://izlik.org/JA24NH42XT.
Vancouver
1.Hüsnü Özlü. “TÜRK-AFGAN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” KAPSAMINDA ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİNE BAKIŞ. International Journal Of Eurasia Social Sciences [Internet]. 01 Mart 2016;2012(8):31-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24NH42XT