KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER

Cilt: 2012 Sayı: 7 22 Mart 2016
  • Akif Arslan
PDF İndir
EN TR

KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER

Öz

Konuşma ve dinleme insanların iş, aile ve toplumdaki başarısı yanında okuma ve yazma becerilerini de önemli düzeyde etkileyebilmesi yönüyle Türk eğitim sisteminde üzerinde önemle durulan iki dil becerisidir. Bu önemlerinden dolayı bu çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılarak Kutadgu Bilig’deki konuşma ve dinleme becerilerine ilişkin sözler tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda Kutadgu Bilig’de “Sözü çok söyleme, sırasında ve az söyle; binlerce söz düğümünü bu bir sözde çöz.”; “Çok söylemekle insan âlim olmaz; çok dinlemekle âlim baş köşeyi bulur.” “Bil ki ancak iki türlü insan konuşmaz: biri bilgisiz, biri de dilsiz.”; “Sözü çok söyledin, dikkat et, tazeliğini kaybetmesin; çok sözden insan usanır.”; “Her sözü dinle, ancak lüzumlu olanı al; lüzumsuz olan sözleri orada bırak.” gibi dinleme ve konuşma eğitiminde kullanılabilecek birçok özlü sözün olduğu ve bu sözlerden hareketle konuşma ve dinleme eğitimine ilişkin çeşitli kurallara ulaşılabileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbayır, Sıddık (2007). Dil ve Diksiyon Yazılı ve Sözlü Anlatım Bozuklukları, Ankara: Akçağ Yayınları.
  2. Aksan, Doğan (2000). Her Yönüyle Dil, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  3. Arı, Gökhan (2006). Dinleme/İzleme Öğretimi, Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi Ed: Cemal Yıldız, Ankara: Pegema Yayınları.
  4. Aydın, Gülnur ve Şahin, Abdullah (2009). “İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Dersi Dineme Farkındalıklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Anket Geliştirme”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(9):454.
  5. Batur, Zekarya (2012). “Divânü Lûgati’t-Türk’te Anlama ve Anlatma Becerilerine İlişkin Örnekler” , Turkish Studies, International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 7/2: 219-231.
  6. Doğan, Yusuf (2011). Dinleme Eğitimi, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  7. Doğan, Yusuf (2008). “İlköğretim Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Dinleme Becerisini Geliştirmede Etkinlik Temelli Çalışmaların Etkililiği”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(2):261-286.
  8. Göğüş, Beşir (1978). Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe ve Yazın Eğitimi. Ankara: Gül Yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Akif Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2012 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Arslan, A. (2016). KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 2012(7), 1-16. https://izlik.org/JA69PG88JN
AMA
1.Arslan A. KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012(7):1-16. https://izlik.org/JA69PG88JN
Chicago
Arslan, Akif. 2016. “KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 (7): 1-16. https://izlik.org/JA69PG88JN.
EndNote
Arslan A (01 Mart 2016) KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 7 1–16.
IEEE
[1]A. Arslan, “KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER”, International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 7, ss. 1–16, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69PG88JN
ISNAD
Arslan, Akif. “KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012/7 (01 Mart 2016): 1-16. https://izlik.org/JA69PG88JN.
JAMA
1.Arslan A. KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012:1–16.
MLA
Arslan, Akif. “KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER”. International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 7, Mart 2016, ss. 1-16, https://izlik.org/JA69PG88JN.
Vancouver
1.Akif Arslan. KUTADGU BİLİG’DE DİNLEME VE KONUŞMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÖZLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences [Internet]. 01 Mart 2016;2012(7):1-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69PG88JN