AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ

Cilt: 2012 Sayı: 6 22 Mart 2016
  • Esin Kumlu
PDF İndir
EN TR

AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ

Öz

Aşk teması tarihin her döneminde edebiyata konu olmuş ver farklı kalemlerde hayat bulmuştur. Adeta ortak bir dil gibi yazının çeşitli türlerinde var olan “aşk,” Kerime Nadir’in Samanyolu, Elif Şafak’ın Aşk ve Ovidius’un Aşk Sanatı adlı eserlerinde ortak alt temalar aracılığıyla eserleri birbirine bağlamaktadır. Üç eserin “aşk” teması odağa alınarak incelenmesi; değişim, sabır ve risk alt temalarının eserler arası bir köprü niteliği taşıdığını göstermektedir. Cumhuriyet döneminden okuyucuya seslenen Nadir eserinde aşkı merkeze alarak tarihsel döneme ışık tutarken, Şafak 21. yüzyıldan okuruna seslenmektedir. Ovidius Naso ise Aşk Sanatı’nda döneminin dışına çıkan ve her iki eserinde söylemlerine destek sağlayan evrensel bir bakış açısı geliştirmektedir. Dolayısıyla, Ovidius “aşka” dair söylemleri ile Şafak ve Nadir’in eserlerinin okunmasına içsel bir ses edasıyla katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda incelendiğinde, okuyucuya farklı tarihsel dönemlerden seslenen yazarların karşılaştırmalı olarak okunması “aşk” temasının üç eserde de ortak alt temalar, benzer karakterler ile birbirlerine bağlandıklarını açığa çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aytaç, G. (1997). Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. Ankara: Gündoğan.
  2. Aytaç, G. (2003). Genel Edebiyat Bilimi. İstanbul: Say. Yay.
  3. Çetin, N. (2006). Roman Çözümleme Yöntemi. Ankara: Edebiyat Otağı.
  4. Chittick, W. (2008). Tasavvuf. Çev., Turan Koç. İstanbul: İz Yayıncılık.
  5. Dürüşken, Ç. (2010). Önsöz. Ovidius Naso. Aşk Sanatı. İstanbul: Doğan.
  6. Elias, N. (2000). Zaman Üzerine. Çev., Veysel Atayman. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  7. İleri, S. (1973). “Kerime Nadir Adı Bir Teminattır” Yedinci Sanat, 2, (4).
  8. İleri, S. (2010). Önsöz. Kerime Nadir. Samanyolu. İstanbul: Doğan.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Esin Kumlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2012 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Kumlu, E. (2016). AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 2012(6), 10-23. https://izlik.org/JA29EG69XD
AMA
1.Kumlu E. AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012(6):10-23. https://izlik.org/JA29EG69XD
Chicago
Kumlu, Esin. 2016. “AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 (6): 10-23. https://izlik.org/JA29EG69XD.
EndNote
Kumlu E (01 Mart 2016) AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012 6 10–23.
IEEE
[1]E. Kumlu, “AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ”, International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 6, ss. 10–23, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29EG69XD
ISNAD
Kumlu, Esin. “AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2012/6 (01 Mart 2016): 10-23. https://izlik.org/JA29EG69XD.
JAMA
1.Kumlu E. AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2016;2012:10–23.
MLA
Kumlu, Esin. “AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ”. International Journal Of Eurasia Social Sciences, c. 2012, sy 6, Mart 2016, ss. 10-23, https://izlik.org/JA29EG69XD.
Vancouver
1.Esin Kumlu. AŞK SANATI, SAMANYOLU VE AŞK ESERLERİNDE ORTAK TEMALARIN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences [Internet]. 01 Mart 2016;2012(6):10-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29EG69XD