Araştırma Makalesi

ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ

Cilt: 7 Sayı: 2 23 Aralık 2023
PDF İndir

ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ

Öz

Bu araştırmanın amacı imam hatip ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin uygulamalı derslerden birisi olan Kur’an’ı Kerim dersinde akran öğretimi tekniğine bakışlarının nasıl olduğunu, tecrübe değişkeninin akran öğretimi tekniğine etkisinin ne derece olduğunu ve derslerde akran öğretimi tekniğini nasıl uyguladıklarını ortaya koymak için imam hatip ortaokullarında görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşlerini ele almaktır. Araştırmada katılımcılar ile görüşmeler 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde tamamlanmıştır. Katılımcı grubu Batı Karadeniz Bölgesinde bir ilçesinde imam hatip ortaokulunda görev yapan altı öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın kapsam geçerliliği ile ilgili alan uzmanlarıyla görüşüp anlam ve içerik açısından gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Akran öğretimi konusunda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşlerinin neler olduğuyla ilgili derinlemesine bilgi edinmek amacıyla araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim olarak desenlenmiştir. Araştırmada din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin akran öğretimi konusunda bilgi sahibi oldukları ve uygulamalı derslerde etkin bir şekilde kullandıklarını ifade etmektedirler. Ayrıca tecrübe değişkeninin akran öğretimi tekniğini ile pozitif kolerasyon içerisinde olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, K. Ü. (2008). Aktif öğrenme. İzmir: Eğitim Dünyası.
  2. Akkurt, N. D. (2007). Aktif öğrenme tekniklerinin lise 1. sınıf öğrencilerinin ekoloji ve çevre kirliliği konusunu öğrenme başarılarına ve çevreye yönelik tutumlarına etkisi. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  3. Ayas, A., Çepni, S. ve Akdeniz, A. R. (1993). Development of the Turkish secondary science curriculum. Science Education, 77(4), 433-440.
  4. Bahçe, A. (1999). Süreç yaklaşımı uygulanan İngilizce yazılı anlatım sınıflarında akran dönütü. (Doktora tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  5. Çam, M. (2007). Fen bilimleri derslerinde (Fizik, Kimya, Biyoloji) öğrencilerin derse motive olamama nedenlerinin belirlenmesi. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  6. Ercan, H. & Yıldırım Orhan, Ş. (2016). Kişiselleştirilmiş öğrenme-öğretme yaklaşımının bireysel çalgı dersiyle ilişkisi: gazi üniversitesi örneği . Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi , 3 (1) , 130-144
  7. Gencer, Ö. (2009). Salim Razı, “Okuma becerisi öğretimi ve değerlendirilmesi" (Kriter Yayınları, İstanbul, 2008. 196 s., ISBN 978-975-01186-9-2). Kitap Değerlendirmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(8), s. 469-471.
  8. Gökçe, E. (2004). İlköğretimde aktif öğrenme sürecine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 53-64.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

14 Kasım 2023

Yayımlanma Tarihi

23 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

26 Temmuz 2023

Kabul Tarihi

19 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Akcabelenli, Ö. (2023). ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ. Uluslararası Liderlik Eğitimi Dergisi, 7(2), 29-42. https://izlik.org/JA52CP46TK
AMA
1.Akcabelenli Ö. ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ. ULED (IJOLT). 2023;7(2):29-42. https://izlik.org/JA52CP46TK
Chicago
Akcabelenli, Ömer. 2023. “ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ”. Uluslararası Liderlik Eğitimi Dergisi 7 (2): 29-42. https://izlik.org/JA52CP46TK.
EndNote
Akcabelenli Ö (01 Aralık 2023) ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ. Uluslararası Liderlik Eğitimi Dergisi 7 2 29–42.
IEEE
[1]Ö. Akcabelenli, “ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ”, ULED (IJOLT), c. 7, sy 2, ss. 29–42, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CP46TK
ISNAD
Akcabelenli, Ömer. “ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ”. Uluslararası Liderlik Eğitimi Dergisi 7/2 (01 Aralık 2023): 29-42. https://izlik.org/JA52CP46TK.
JAMA
1.Akcabelenli Ö. ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ. ULED (IJOLT). 2023;7:29–42.
MLA
Akcabelenli, Ömer. “ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ”. Uluslararası Liderlik Eğitimi Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2023, ss. 29-42, https://izlik.org/JA52CP46TK.
Vancouver
1.Ömer Akcabelenli. ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE AKRAN ÖĞRETİMİ. ULED (IJOLT) [Internet]. 01 Aralık 2023;7(2):29-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CP46TK