Araştırma Makalesi

EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Cilt: 9 Sayı: 1 6 Temmuz 2025
  • Deniz Şahin
  • Mustafa Baysal
  • Orhan Yılmaz
PDF İndir
EN TR

EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Öz

Günümüzde yapay zekâ (YZ) teknolojileri her geçen gün gelişmekte ve yaşamın her alanında yer alan bir konuma ulaşmaktadır. Eğitimöğretim süreçlerinde de yapay zekâ kullanımının artacağı aşikardır. Bu amaçla yapay zekâ ve eğitimöğretim alanındaki araştırmaları incelediğimizde araştırmaların genel olarak müdür ve öğretmenlerin algılarını ölçmediği, alanla ilgili olan diğer konulara odaklandıkları görülmektedir. Araştırmamızda okullarda yapay zekâ kullanımına ilişkin 37 öğretmenin görüşleri durum araştırması metodu ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formları öğretmenlere uygulanmış, sonuçlar betimsel ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin yapay zekâ teknolojisini daha çok soru hazırlama, içerik oluşturma, etkinlik hazırlama, veri analizi, başarı takibi alanlarında tercih ettiklerini ifade etmiştir. Öğretmenlerin yapay zekanın kullanımında duydukları endişeler de araştırma kapsamında incelenmiştir. Öğretmenler pek çok kişinin düşüncesine paralel olarak yapay zekâ kullanımının doğru ellerde bulunması gerektiği ve insanlık açısında tehlike oluşturacak boyutlara ulaşmaması gerektiği görüşündedir. Elde edilen bulgulara göre yapay zekâ kullanımının yakın gelecekte eğitime daha fazla dâhil edilmesi noktasında öğretmenlerin hem kendileri hem de yapay zekayı böyle bir eğitime hazırlanmanın zorluğu yanı sıra, güvenlik, etik ve şeffaflık endişelerinin de ağır bastığı görülmektedir. Ayrıca; eğitimöğretim süreçlerinde yapay zekâ kullanımı artması için teknolojik altyapıların güçlendirilmesi ve bu altyapılara öğretmenlerin erişiminin de kolaylaştırılması ve yapay zekâ kullanımı konusunda eğitim programları düzenlenmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmad, K., Iqbal, W., Hassan, A., Qadir, J., Benhaddou, D., Ayyash, M. and Fuqaha, A. (2020). Articial intelligence in education: A panoramic re-view.1-51. doi:10.35542/osf.io/zvu2n
  2. Taneri, G. U. (2020). Artificial Intelligence & Higher Education: Towards Customized Teaching and Learning, and Skills for an AI World of Work. Research & Occasional Paper Series: CSHE. 6.2020. Center for Studies in Higher Education.
  3. Drigas, A. S. & Ioannidou, R. E. (2012). Artificial intelligence in special education: A decade review. International Journal of Engineering Education, 28(6), 1366.
  4. Stéphan Vincent-Lancrin & Reyer van der Vlies, 2020. "Trustworthy ar-tificial intelligence (AI) in education: Promises and challenges," OECD Educa-tion Working Papers 218, OECD Publishing.
  5. Popenici, S. A. D. & Kerr, S. (2017). Exploring the impact of artificial intelligence on teaching and learning in higher education. Research and Practi-ce in Technology Enhanced Learning, 12(22), 1-13.
  6. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demi-rel, F. (2018). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  7. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Seçkin Yayıncılık

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Deniz Şahin Bu kişi benim
Türkiye

Mustafa Baysal Bu kişi benim
Türkiye

Orhan Yılmaz Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

6 Temmuz 2025

Gönderilme Tarihi

23 Aralık 2024

Kabul Tarihi

9 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şahin, D., Baysal, M., & Yılmaz, O. (2025). EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. International Journal of Social And Humanities Sciences, 9(1), 133-144. https://izlik.org/JA62AY27NJ
AMA
1.Şahin D, Baysal M, Yılmaz O. EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. IJSHS. 2025;9(1):133-144. https://izlik.org/JA62AY27NJ
Chicago
Şahin, Deniz, Mustafa Baysal, ve Orhan Yılmaz. 2025. “EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences 9 (1): 133-44. https://izlik.org/JA62AY27NJ.
EndNote
Şahin D, Baysal M, Yılmaz O (01 Temmuz 2025) EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. International Journal of Social And Humanities Sciences 9 1 133–144.
IEEE
[1]D. Şahin, M. Baysal, ve O. Yılmaz, “EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ”, IJSHS, c. 9, sy 1, ss. 133–144, Tem. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62AY27NJ
ISNAD
Şahin, Deniz - Baysal, Mustafa - Yılmaz, Orhan. “EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences 9/1 (01 Temmuz 2025): 133-144. https://izlik.org/JA62AY27NJ.
JAMA
1.Şahin D, Baysal M, Yılmaz O. EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. IJSHS. 2025;9:133–144.
MLA
Şahin, Deniz, vd. “EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences, c. 9, sy 1, Temmuz 2025, ss. 133-44, https://izlik.org/JA62AY27NJ.
Vancouver
1.Deniz Şahin, Mustafa Baysal, Orhan Yılmaz. EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. IJSHS [Internet]. 01 Temmuz 2025;9(1):133-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62AY27NJ