Araştırma Makalesi

KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Cilt: 4 Sayı: 3 31 Aralık 2020
  • Ceren Avcil
PDF İndir
EN TR

KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Öz

Namus cinayetleri, tüm dünyada varlığını devam ettiren bir olgudur. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine bakılmaksızın hemen hemen her toplumda bu uygulamalar görülmektedir. Namus cinayetleri kadına yönelik şiddetin en somut uygulamalarından biridir. Geleneksel toplum yapılarında kadın bedeni üzerinde erkeğin sonsuz tahakküm kurma hakkının olduğu varsayılır. Toplumsal cinsiyet bağlamında kadın bedeni üzerinde inşa edilen bu eşitsizlik konumu, kadın-erkek arasındaki hiyerarşinin en uç noktasını oluşturmaktadır. Kadının bedeni üzerin-de koruma, terbiye etme saikiyle işlenen namus cinayetleri, ataerkil pratiklerin meşruiyetini pekiştirmekte ve toplumsal olarak üzerinde mutabakat sağlanan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de kadın cinayetlerinin gerekçelerinden biri olan namus kavramı, içinde bulunulan dönem ve koşullara göre şekillenmektedir. Esasında kadın cinselliği-nin denetlenmesinin bir aracı olarak görülen namus cinayetleri, kır-kent arasında yaşanan göçler ile yeni bir boyut kazanmakta, söz konusu cinayetler büyük kent-lere taşınma potansiyelini taşımaktadır. Kadın bedeninin bekâr iken erkek aile üyeleri, evlendikten sonra ise eşi tarafından denetlenmesi, söz konusu uygulama-ların kuşaktan kuşağa aktarılmasının da önünü açmaktadır. Bu çalışmada, namus cinayetlerinin kadın bedeni üzerinde kurgusal olarak inşa edilen rolün reddi ile Türkiye’de namus cinayetleri ele alınmış, namus cinayetle-rinin sebepleri analiz edilmiştir. Çalışmada namus kavramı toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele alınmış, kadının ikincil konumunu güçlendiren bir olgu olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abu-Odeh, L. (2018). Arap Toplumlarında Namus Cinayetleri ve Top-lumsal Cinsiyetin İnşası. P. İlkkaracan (Der.), Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik içinde (ss.243-264), İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Acar Savran, G. (2018). Feminizm Yazıları: Kuramdan Politikaya. Anka-ra: Dipnot Yayınları.
  3. Berktay, F. (2016). Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın, Hıristiyanlıkta ve İslamiyet’te Kadının Statüsüne Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım, s.16, İstanbul: Me-tis Yayınları. C. Avcil (Aktaran) The Transformatıon Of Religious, Ethnic, and Gender Identities Of Kurdish Women In Turkey: The Case Of Ağrı (s. 53).
  4. Ecevitoğlu, P. (2012). Namus Töre ve İktidar: Kadının Çıplak Hayat Ola-rak Kuruluşu Ankara: Dipnot Yayınları.
  5. Foucault, M. (2017). Cinselliğin Tarihi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, (http://kadincinayetlerinidurduraca giz.net/veriler/2889/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-2019-raporu, erişim tarihi: 15.05.2020).
  6. Köysüren, A.Ç. (2016). Kültürel ve Dini Algıda Toplumsal Cinsiyet. İs-tanbul: Sentez Yayıncılık.
  7. Mutluer, N. (2008). Türkiye’de Cinsiyet Hallerinin Sınırları: “Namussal-laştırma”. N. Mutluer (Der.), Cinsiyet Halleri: Türkiye’de Toplumsal Cinsi-yetin Kesişim Sınırları içinde (ss.14-30), İstanbul: Varlık Yayınları.
  8. Saygılıgil, F. Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları. İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ceren Avcil Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

25 Haziran 2020

Kabul Tarihi

17 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Avcil, C. (2020). KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. International Journal of Social And Humanities Sciences, 4(3), 137-150. https://izlik.org/JA43TL53UT
AMA
1.Avcil C. KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. IJSHS. 2020;4(3):137-150. https://izlik.org/JA43TL53UT
Chicago
Avcil, Ceren. 2020. “KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences 4 (3): 137-50. https://izlik.org/JA43TL53UT.
EndNote
Avcil C (01 Aralık 2020) KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. International Journal of Social And Humanities Sciences 4 3 137–150.
IEEE
[1]C. Avcil, “KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”, IJSHS, c. 4, sy 3, ss. 137–150, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TL53UT
ISNAD
Avcil, Ceren. “KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences 4/3 (01 Aralık 2020): 137-150. https://izlik.org/JA43TL53UT.
JAMA
1.Avcil C. KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. IJSHS. 2020;4:137–150.
MLA
Avcil, Ceren. “KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. International Journal of Social And Humanities Sciences, c. 4, sy 3, Aralık 2020, ss. 137-50, https://izlik.org/JA43TL53UT.
Vancouver
1.Ceren Avcil. KADIN BEDENİ ÜZERİNDE DENETİM ARACI OLARAK NAMUS CİNAYETLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. IJSHS [Internet]. 01 Aralık 2020;4(3):137-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43TL53UT