Yıl 2019, Cilt 3 , Sayı 1, Sayfalar 57 - 68 2019-07-21

MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI
LE CORBUSIER EFFECT IN MODERN ARCHITECTURE AND VILLA SAVOYE CUISINE

Uğur Özcan [1] , Zerrin Funda Ürük [2]


Villa Savoye modern mimarlık kültürünün özgün eserlerinden biri olarak kabul edilmekte ve Le Corbusier’nin Modernizm Manifestosu adı ile ilan ettiği ilkelere göre inşa edilmiş bir yapıdır. Villa Savoye, klasik mimarlık kültürünün değerleri ile makine çağının bir paradigması olarak karşımıza çıkmaktadır. Le Corbu-sier’in, Modernizm Manifestosu ilkelerinden biri olan “Pilotis” sistemine göre; tasarlanmış bir yapı, doğaya saygılı, çevreye zarar vermeyen ve topoğrafyaya entegre olabilme düşüncesine bir örnek teşkil eder. Bu çalışmada araştırılacak konu, tasarımda kullanılan Pilotis sisteminin, Modern mimarlık kültürü ve iç mekân organizasyonlarının, dış mekân algısı ile ilişkisi ve bu bağlamda oluşan özgün mutfak anlayışıdır. Teknolojinin gelişmesi, sosyal ve kültürel yaşamın değişmesi sonucu mutfak ihtiyaçları ve mutfağın evdeki konumlandırılması da değişmiştir. Mutfak daha önceleri ayrı ve diğer mekânlar ile ilişkisi olmayan bir mahal iken, son 50 yıldır, mutfak ve yaşam alanları ile birleştirilmiş ve aynı anda pişirme, yemek yeme, sosyalleşme ve dinlenme mekânı olarak kullanılmaktadır. Le Corbusier, modern mimarlıkta malzemelerin özelliğini ve teknolojik gelişme-leri kullanarak mekânsal bir soyutlamaya gidilmesini, bunun bir gereklilik oldu-ğunu, dahası bütüncül bir bakış açısı ile iç mekân ve dış mekânın birlikte tasar-lanması gerektiğini savunmaktadır. Villa Savoye bu anlayış ile tasarlamıştır. Bu çalışmada; Pilotis mutfağının modernizm kültürü arasındaki değişimi irdelenmiş ve sonuçlar paylaşılmıştır.

Villa Savoye is considered to be one of the original works of modern architec-tural culture and is a building built according to the principles declared by Le Corbusier as the Manifesto of Modernism. Villa Savoye is a paradigm of the age of the machine and the values of classical architectural culture.
According to Le Corbusier's Pilotis ’system, which is one of the principles of the Manifesto of Modernism; a designed structure, respecting the nature, does not harm the environment and is an example of the idea of being integrated into the topography. The subject to be investigated in this study is the relationship be-tween the pilotis system used in the design, the modern architectural culture, the perception of interior and exterior spaces and the unique kitchen concept in this context. The development of technology, social and cultural life as a result of changes in kitchen needs and kitchen positioning in the house has also changed. While the kitchen was a separate place that was previously unrelated to other places, it has been combined with kitchen and living areas for the last 50 years and is used as a cooking, eating, socializing and resting place at the same time. Le Corbusier argues that a spatial abstraction is necessary by using the properties of materials and technological developments in modern architecture, and that this is a necessity, and that interior and exterior spaces should be designed together with a holistic perspective. Villa Savoye has designed with this understanding. In this study; The change between pilotis cuisine and modernism culture is discus-sed and the results are shared.
  • Baker, G. H. (1989). Le Corbusier An Analysis Of Form. London: Van Nostrand Reinhold Co. Ltd.
  • Baltanas, J. (2005). Walking Through Le Corbusier, .211 London: Tha-mes and Hudson Ltd.
  • Corbusier, L. (1925). Programs and Manifestoes of 20th Century Archi-tecture. (U. Conrads, Dü.) Massachusetts: The MIT Press.
  • Corbusier, L., Jeanneret, P., & Boesiger, W. (1964). The Complete Archi-tectural Works, vol. 2, 1929-1934, 24 London: Thames&Hudson. Frampton, K. (winter/spring 1979: 15/16). Le Corbusier 1905-1933. Op-positions, 1-204.
  • Gropius, W. (1970). Programs and Manifestoes of 20th Century Architec-ture. (U. Conrads, Dü.) Massachusetts: The MIT Press.
  • Latour, A. (1991). Louis I. Kahn Writings, Lectures, Interviews. New York: Rizzoli International Publications Inc.
  • Papadaki, S. (1948). Le Corbusier. New York: The Macmillan Company.
  • Kayacan, B., Özel, Y., & Irmak, Y. (2016). “Geçmişten Günümüze Mon-tajı Kullanıcı Tarafından Yapılan Mobilyaların Sektördeki Yeri”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 15(30), 153-166.
  • Rawsthorn, A. (2010, April 11). Furniture Designers Are Shifting Focus. New York Times, 3-7.
  • Aralık 2018 tarihinde https://www.flickr.com/photos/guen_k/5301274-114/in/photostream adresinden erişildi.
  • Aralık 2018 tarihinde http://rubens.anu.edu.au/raid2/no_dgb/pics/4/large-/002132922905_82.jpg adresinden erişildi.
  • Ocak 2019 tarihinde https://www.boffi.com/en-ww/ adresinden erişildi.
  • Ocak 2019 tarihinde http://www.midcenturyhome.com/le-corbusiers-villa-savoye/ adresinden erişildi.
  • Ocak 2019 tarihinde Johnston, L. (2013, Mayıs 15). Driving Innovations Behind Today's Modern Kitchen, http://www.telegraph.co.uk/finance/property/-luxury-homes/10017543/Driving-innovations-behind-todays-modern-kitchen.html adresinden erişildi.
Birincil Dil tr
Konular Sosyal
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Uğur Özcan (Sorumlu Yazar)

Yazar: Zerrin Funda Ürük

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 21 Temmuz 2019

Bibtex @araştırma makalesi { ijshs595391, journal = {International Journal of Social And Humanities Sciences}, issn = {2602-3288}, eissn = {2602-3288}, address = {Adnan Kahveci Cad. Sancak Mah. Gökkuşağı Sitesi No:59/B D:21 Yomra/Trabzon}, publisher = {Tuncay AYDEMİR}, year = {2019}, volume = {3}, pages = {57 - 68}, doi = {}, title = {MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI}, key = {cite}, author = {Özcan, Uğur and Ürük, Zerrin Funda} }
APA Özcan, U , Ürük, Z . (2019). MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI. International Journal of Social And Humanities Sciences , 3 (1) , 57-68 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijshs/issue/47258/595391
MLA Özcan, U , Ürük, Z . "MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI". International Journal of Social And Humanities Sciences 3 (2019 ): 57-68 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijshs/issue/47258/595391>
Chicago Özcan, U , Ürük, Z . "MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI". International Journal of Social And Humanities Sciences 3 (2019 ): 57-68
RIS TY - JOUR T1 - MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI AU - Uğur Özcan , Zerrin Funda Ürük Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - International Journal of Social And Humanities Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 57 EP - 68 VL - 3 IS - 1 SN - 2602-3288-2602-3288 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 International Journal of Social And Humanities Sciences MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI %A Uğur Özcan , Zerrin Funda Ürük %T MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI %D 2019 %J International Journal of Social And Humanities Sciences %P 2602-3288-2602-3288 %V 3 %N 1 %R %U
ISNAD Özcan, Uğur , Ürük, Zerrin Funda . "MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI". International Journal of Social And Humanities Sciences 3 / 1 (Temmuz 2019): 57-68 .
AMA Özcan U , Ürük Z . MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI. IJSHS. 2019; 3(1): 57-68.
Vancouver Özcan U , Ürük Z . MODERN MİMARLIKTA LE CORBUSIER ETKİSİ VE VİLLA SAVOYE MUTFAĞI. International Journal of Social And Humanities Sciences. 2019; 3(1): 68-57.