Family is the smallest unit of society, its core. As a social unit, which is as old as human history, the family institution has undergone structural and formal changes by being affected by various changes. Tourism is not only an economic activity, but also mobility in the national and international platform which affects social structure with its socio-cultural, geographical, political aspects.
Tourism has become a very important phenomenon especially today. The significant role that tourism plays in social life with its economical and socio-cultural aspects made it one of the focuses of interests of sociology. Tourism is a social phenomenon and a “change” dynamic. The family institution is also affected by this social change dynamic. The determination and analysis of the relationship between tourism and family structure is of great importance in this framework. Therefore, sociological evaluations should be made on the relationship between tourism and family structure.
In this research, answers for certain questions in this direction will be sought. For instance, does tourism have an impact on family structure and has it cause a change? Did tourism increase the participation of women in business life and has it caused a transformation in the context of women’s place and role in the family institution? Does tourism affect the relationship of young people with local values and family ties?
In this work, it is aimed to evaluate the effects of tourism on the family structure from the perspectives of employees in the tourism sector and the topic is limited to the Kuşadası city centre. Qualitative interview technique was used and questions including details relevant to the research purpose (using a semi-structured questionnaire) were asked to those working in the tourism sector. The interview technic carried out within the scope of this study was conducted face to face to 42 interviewers. In this context, data obtained from the perspective of the employees in the tourism sector within the frame of the effects of tourism on family structure were analysed.
Aile, toplumun en küçük birimidir, çekirdeğidir. İnsanlık tarihi kadar eski bir toplumsal birim olan “aile” kurumu, çeşitli faktörlerden etkilenerek yapısal ve biçimsel değişimler geçirmiştir. Turizm ise sadece ekonomik bir olay değil; sosyo-kültürel, coğrafi, siyasi yönleri de olan, toplumsal yapıyı etkisi altına alan ulusal ve uluslararası platformdaki hareketliliktir.
Turizm özellikle günümüzde çok önemli bir olgu haline gelmiştir. Turizmin toplum hayatında ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda oynadığı önemli rol; onu sosyolojinin ilgi odaklarından biri yapmıştır. Turizm toplumsal bir olgudur ve bir “değişme” dinamiğidir. Aile kurumu da bu toplumsal değişme dinamiğinden etkilenmektedir. Turizm ile aile yapısı arasındaki ilişkinin tespiti, analizi de bu çerçevede büyük önem arz etmektedir. Bundan ötürü, turizm ile aile yapısı ilişkisinin sosyolojik değerlendirmelere tabii tutulması gereklidir.
Bu araştırmada bu doğrultuda belli sorulara yanıt aranacaktır. Örneğin, turizmin aile yapısı üzerinde bir etkisi var mıdır ve bir değişime yol açmış mıdır? Turizm, kadınların iş hayatına katılmasını artırmış mıdır ve kadınların aile kurumu içindeki yeri, rolleri bağlamında bir dönüşüme neden olmuş mudur? Turizm; gençlerin yerel değerler, aile bağları ile olan ilişkisini etkilemekte midir?
Bu çalışmada "Kuşadası’nda turizmin aile yapısına etkilerinin; turizm sektöründe çalışanların bakış açısıyla değerlendirilmesi" amaçlanmıştır ve konu Kuşadası kent merkeziyle sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel görüşme tekniğinden yararlanılmıştır ve konu çerçevesinde amaca uygun olarak ayrıntı da içeren sorular (yarı-yapılandırılmış bir soru formundan yararlanılarak) turizm sektörü çalışanlarına sorulmuştur. Bu çalışma çerçevesinde gerçekleştirilen “görüşme” uygulaması 42 görüşmeciyle yüz yüze olarak yapılmıştır. Bu bağlamda; nitel araştırma ile turizm sektöründe çalışanların perspektifinden, turizmin aile yapısına etkileri çerçevesinde elde edilen veriler analiz edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |