Türkiye’de elektrik finansal piyasaları arasındaki nedensellik ilişkisinin analizi
Öz
Elektrik enerjisi gelişen teknoloji ile birlikte hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Elektriğe duyulan ihtiyaç giderek artarken, bu ihtiyacın karşılanabilmesi için sektörün büyümesi de kaçınılmazdır. Yatırımların sektöre çekilebilmesi için güven veren, sağlıklı işleyen bir piyasa yapısı ayrıca önem arz etmektedir. Bu nedenle piyasanın gelişimi adına dünyada ve Türkiye’de pek çok adım atılmakta, köklü değişimler yaşanmaktadır. Türkiye’de Elektrik Piyasası Kanunu (EPK) ile başlayan süreçte şeffaf, güvenilir, rekabete dayalı ve diğer ülkelerin elektrik piyasaları ile entegre bir elektrik piyasasının oluşturulması hedeflenmiştir. Piyasanın daha serbest ve daha güvenilir olabilmesi adına Türkiye Enerji Borsası kurulmasına ve ilk etapta bu borsada elektrik ticaretinin yapılmasına karar verilmiştir. Mevcut durumda Türkiye’de elektrik ticareti hem spot hem de türev piyasalarda yapılabilmektedir. Literatürde türev piyasalarda oluşan fiyatların spot fiyatlarla ilgili öncü gösterge olduğu kabul edildiği görülmekte ve bu ilişki yatırımcılar tarafından karar verme süreçlerinde gelecek öngörüsü ve risk yönetimi amaçlarıyla kullanılmaktadır. Bu düşüncenin göz önünde bulundurulduğu çalışmada, Türkiye elektrik piyasasındaki durumun tespiti için elektrik spot ve vadeli işlem piyasaları arasındaki nedensellik ilişkisi Granger nedensellik testi ile incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda piyasada çift yönlü nedensellik ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Accenture, “Türkiye Enerji Piyasası, Türkiye Elektrik Piyasasında Elektrik Ticareti” www.accenture.com, 10.10.2014
- Atiyas, İ., (2006), “Elektrik Sektöründe Serbestleşme ve Düzenleyici Reform”,Tesev Yayınları, İstanbul.
- Ballestera, J.M.,Climenta F., Furió D., (2012), “EmpiricalRelationshipsBetween Spot, Futures And ForwardPricesTradedInThe Iberian Electricity Market (MIBEL)” http://www.alde.es/encuentros/anteriores/xveea/trabajos/b/pdf/136.pdf, (11.12.2014).
- Boisseleau, F., (2004), “The Role of Power Exchanges for the Creation of a Single European Electricity Market: Market Design and Market Regulation”, PhD Thesis, University of Paris IX Dauphine, Delft University Press.
- Botterud, A.,Bhattacharyya, A.K.,Ilıc, M. (2002), “Futures And Spot Prices - An Analysis Of The Scandinavian Electricity Market” Proceedings of the 34th Annual North American Power Symposium (NAPS 2002); Tempa AZ- USA, October.
- Demirci, E., (2010), “Enerji Vadeli İşlemleri Ve Türkiye’de Elektrik Piyasasına İlişkin Bir Uygulama”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Esnstitüsü, İstanbul.
- Feng W.,Liu S., Lai M., Deng X., (2007), “Empirical Research on Price Discovery Efficiency in Electricity Futures Market” Power Engineering Society General Meeting, IEEE, 24-28 June.
- Granger, C. W. J., (1969), “Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross-spectral Methods”, Econometrica 37 (3): 424–438.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi
1 Nisan 2015
Kabul Tarihi
1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 3
Cited By
Ekonomik Büyüme Oranını Etkileyen Faktörlerin Kantil Regresyon ile İncelenmesi: Türkiye Örneği
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18506/anemon.712323
