Araştırma Makalesi

Yeni medya ortamlarında nefret söylemi: Eşcinsellere yönelik nefret söylemi içeren videoların Youtube üzerinden incelenmesi

Cilt: 1 Sayı: 3 1 Temmuz 2015
PDF İndir
TR EN

Yeni medya ortamlarında nefret söylemi: Eşcinsellere yönelik nefret söylemi içeren videoların Youtube üzerinden incelenmesi

Öz

Yeni medya ortamları sahip oldukları multimedya türevi, eş zamanlılık, etkileşim gibi özellikleri ile bireylere geleneksel kitle iletişim araçlarının sağlayamadığı ifade özgürlüğü imkanı sağlamaktadır. Ancak yeni medya ortamlarının bireye sağladığı bu özgürlük, iletilerin kim tarafından üretildiğinin bilinmemesi ve bir yayın organının denetiminden geçmemesi ekseninde; nefret söyleminin üretimi ve paylaşılması gibi dezavantajlı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Kullanıcı türevli içerik olarak ifade edebileceğimiz yeni medya iletileri örtük veya açık olarak nitelendirebileceğimiz ayrımcı ve ötekileştirici ifadeleri İnternet üzerinde dolaşıma açık hale getirmektedir. Nefret söylemi kapsamında ele alabileceğimiz bu iletilere örnek olarak küfür, hakaret, alay gibi ifadeler örnek verilebilir. Bir medya paylaşım sitesi olarak Youtube; bu alanda faaliyete geçen ilk web sitesi olup her gün milyonlarca video Youtube üzerinden İnternet kullanıcısı ile buluşmaktadır. Bu bağlamda hem videolar içerisinde yer alan ötekileştirici ifadeler bağlamında nefret söylemi meşrulaştırılmakta hem de yorum ve paylaşım imkanı; nefret içeren ifadelerin paylaşım alanı genişlemektedir. Bir yeni medya ortamı olarak video paylaşım ağlarında yeni medya risk ve olanakları bir arada sunmakta olup; çalışmanın amacı bir medya paylaşım sitesi olarak Youtube üzerinde eşcinsellere yönelik hangi söylemsel pratiklerin dolaşıma girdiğini incelemektir. Bu çalışma içerisinde 2014 yılında Youtube üzerinde yer alan eşcinsellik ile ilgili videolar Van Dijk’in eleştirel söylem analizi perspektifinde irdelenmiştir. Van Dijk’in haberlerin incelenmesine yönelik olarak geliştirdiği eleştirel söylem analizinin Youtube arayüzüne uygulanması sonucunda elde edilen açık ve örtük ayrımcı ifadeler ekseninde video paylaşım ağlarında nefret söyleminin dolaşımı incelemiştir.


 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akar, E. (2011). Sosyal Medya Pazarlaması (2. Baskı b.). Ankara: Efil Yayınevi.
  2. Alkan, A. (2005). Yerel Yönetimler ve Cinsiyet: Kadınları Kentte Görünmez Varlığı. Ankara: Dipnot Yayınları.
  3. American Psychological Associaton. (n.d.). Homosexuality. American Phsychological Associaton: http://www.apa.org/about/index.aspx (Erişim Tarihi: 10.10.2015).
  4. Bell, A. (2009). Exploring Web 2.0: Second Generation Interactive Tools -Blogs, Podcasts, Wikis, Networking, Virtual Worlds, and More. Georgetown: Katy Crossing Press.
  5. Binark, M. (2007). Yeni Medya Çalışmaları. Ankara: Dipnot Yayınları.
  6. Candansayar, S. (2009). Bir Ötekileştirme Pratiği Olarak Cinselliğin Tıbbileştirılmesi ve Eşcinsellik. Anti Homofobi Kitabı (ss. 69-72). Ankara: Kaos GL.
  7. Constantinides, E. (2009). Social Media/Web 2.0 as Marketing Parameter: an Introduction. 8'th International Congress Marketing Trends. Paris.
  8. Constantinides, E., & Fountain, S. J. (2008). Web 2.0: Conceptual Foundations and Marketing Issues. Journal of Direct, Data and Digital Marketing Practice, 9 (3), 231–244.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ayşe Pınar Uluçay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2015

Gönderilme Tarihi

1 Nisan 2015

Kabul Tarihi

1 Temmuz 2015

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Dondurucu, Z. B., & Uluçay, A. P. (2015). The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people. International Journal of Social Sciences and Education Research, 1(3), 875-902. https://doi.org/10.24289/ijsser.279166
AMA
1.Dondurucu ZB, Uluçay AP. The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2015;1(3):875-902. doi:10.24289/ijsser.279166
Chicago
Dondurucu, Zeynep Benan, ve Ayşe Pınar Uluçay. 2015. “The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people”. International Journal of Social Sciences and Education Research 1 (3): 875-902. https://doi.org/10.24289/ijsser.279166.
EndNote
Dondurucu ZB, Uluçay AP (01 Aralık 2015) The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people. International Journal of Social Sciences and Education Research 1 3 875–902.
IEEE
[1]Z. B. Dondurucu ve A. P. Uluçay, “The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people”, International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 1, sy 3, ss. 875–902, Ara. 2015, doi: 10.24289/ijsser.279166.
ISNAD
Dondurucu, Zeynep Benan - Uluçay, Ayşe Pınar. “The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people”. International Journal of Social Sciences and Education Research 1/3 (01 Aralık 2015): 875-902. https://doi.org/10.24289/ijsser.279166.
JAMA
1.Dondurucu ZB, Uluçay AP. The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2015;1:875–902.
MLA
Dondurucu, Zeynep Benan, ve Ayşe Pınar Uluçay. “The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people”. International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 1, sy 3, Aralık 2015, ss. 875-02, doi:10.24289/ijsser.279166.
Vancouver
1.Zeynep Benan Dondurucu, Ayşe Pınar Uluçay. The hate speech in new media environments: The analysis of videos which include hate speech for gay people. International Journal of Social Sciences and Education Research. 01 Aralık 2015;1(3):875-902. doi:10.24289/ijsser.279166

Cited By

88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.