Araştırma Makalesi

Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi

Cilt: 5 Sayı: 4 1 Ekim 2019
PDF İndir
EN TR

Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi

Öz

Bu araştırma Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin incelenmesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomonoloji) deseniyle tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilinde görev yapmakta olan 50 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde, betimsel analiz tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin kavram öğretimini Sosyal Bilgiler dersi açısından önemli gördükleri, öğretimde en çok tercih ettikleri kavram öğretim tekniklerinin, kavram haritası ve zihin haritası olduğu tespit edilmiştir. Soyut, tarihi kavramların öğreniminde güçlük çektikleri ve bu kavramların daha zor öğrenildiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu kavramlarda güçlük yaşanmasının sebebinin, öğrencilerin somut işlemler döneminde olmaları, kavramların öğrenci seviyesine uygun olmaması, ön bilgi eksikliği ve kavramların çoğunun günlük hayatla ilişkilendirilemediği görüşünde oldukları tespit edilmiştir.    

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akamca, Ö. G. (2003). İlköğretim Beşinci Sınıf Fen Bilgisi Dersi Isı Ve Isının Maddedeki Yolculuğu Ünitesinde Çoklu Zekâ Kuramı Tabanlı Öğretimin Öğrenci Başarısı, Tutumu Ve Hatırda Tutma Üzerindeki Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  2. Akengin, H.Ve Süer, S. (2011). Coğrafi Kavramlar Bakımından Öğrencilerin Hazır Bulunuşluk Düzeyleri Ve Bu Kavramların Geliştirilmesi Üzerine Deneysel Bir Araştırma, Marmara Coğrafya Dergisi, (24), 26-48.
  3. Akınoğlu, O. Ve Arslan, Y. (2007). Türkiye’de Ortaöğretim Öğrencilerinin Tarih Kavramlarını Kazanma Durumu Ve Değerlendirilmesi, Sosyal Bilimler Dergisi, (18), 138-154.
  4. Balım, A. G., İnel, D. Ve Evrekli, E. (2008). Fen Öğretiminde Kavram Karikatürü Kullanımının Öğren-cilerin Akademik Başarılarına Ve Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algılarına Etkisi, İlköğretim Onli-ne, 7(1), 188- 202.
  5. Bernard, H. R., & Ryan, G. W. (2010). Analyzing Qualitative Data: Systematic Approaches. Thousand Oaks, Ca, Us: Sage Publications, Inc.
  6. Candan, A. S. (2004). Kavramlar. Meb Talim Ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İçinde, Sosyal Bilgiler 4. -5. Sınıf Programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  7. Candan, A. S. Ve Koçer, Ö. (2013). Tarih Dersindeki Kavramların Algılanma Düzeylerine İlişkin Bir Değerlendirme, Tarih, Kültür Ve Sanat Araştırmaları Dergisi, 2(1). 353-373.
  8. Coşkun, M. K. (1999). Öğeleri Belirleme Kuramına Dayalı Kavram Öğretiminin Akademik Başarıya Ve Kalıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

19 Ekim 2019

Kabul Tarihi

5 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Soylu, T., & Memişoğlu, H. (2019). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research, 5(4), 464-484. https://doi.org/10.24289/ijsser.648605
AMA
1.Soylu T, Memişoğlu H. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2019;5(4):464-484. doi:10.24289/ijsser.648605
Chicago
Soylu, Tuğba, ve Hatice Memişoğlu. 2019. “Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi”. International Journal of Social Sciences and Education Research 5 (4): 464-84. https://doi.org/10.24289/ijsser.648605.
EndNote
Soylu T, Memişoğlu H (01 Ekim 2019) Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research 5 4 464–484.
IEEE
[1]T. Soylu ve H. Memişoğlu, “Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi”, International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 5, sy 4, ss. 464–484, Eki. 2019, doi: 10.24289/ijsser.648605.
ISNAD
Soylu, Tuğba - Memişoğlu, Hatice. “Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi”. International Journal of Social Sciences and Education Research 5/4 (01 Ekim 2019): 464-484. https://doi.org/10.24289/ijsser.648605.
JAMA
1.Soylu T, Memişoğlu H. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2019;5:464–484.
MLA
Soylu, Tuğba, ve Hatice Memişoğlu. “Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi”. International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 5, sy 4, Ekim 2019, ss. 464-8, doi:10.24289/ijsser.648605.
Vancouver
1.Tuğba Soylu, Hatice Memişoğlu. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kavram öğretimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research. 01 Ekim 2019;5(4):464-8. doi:10.24289/ijsser.648605

Cited By

88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.