TR
EN
KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ
Öz
Türkler, binlerce yıllık tarihleri boyunca aileyi toplumun temeli olarak gördükleri için aile kavramı kutsaldır. Aile, sadece kan bağıyla değil, aynı zamanda birlikte yaşamanın getirdiği dayanışma, sevgi, sadakatle şekillenen bir müessesedir. Türk kültüründe aile, bireyin kimliğini ve toplumsal konumunu belirleyen unsur olarak görülmektedir. Ailedeki her birey, birbirine karşı derin bir saygı ve sevgiyle bağlıdır. Aile, sadece dayanışma ve destek ağı değil, aynı zamanda kültürel mirasın taşıyıcısıdır. Türklerde aile bağı, toplumun temelini oluşturur ve bu bağın gücü, Türk toplumlarının direncini ve dayanıklılığını şekillendirir. Türk kültüründe kadın, toplumun temel direği ve ailenin kutsal merkezi olarak görülür. Kadın, sadece eş veya anne olarak değil, aynı zamanda bilgelik, zarafet ve güç sembolü olarak övgüyle anılır. Kadın, toplumun ilerlemesi ve refahı için değerlidir. Kadınların bilgeliği, sabrı, aile içinde ve toplumda barışın, uyumun korunmasında kritik öneme sahiptir. Ayrıca, kadının sağduyuyla yönlendirme yeteneği, toplumsal kararlara katkıda bulunmaktadır. Türklerde evlilikler genellikle aileler arasında anlaşma ve karşılıklı uzlaşmayla gerçekleşirdi. Ancak bazı durumlarda, özellikle aileler arasındaki anlaşmazlıklar veya istenmeyen evlilikler söz konusu olduğunda, çiftler kaçarak evlenmeyi tercih ederlerdi. Bu durumda, erkek genellikle sevdiği kadını kaçırarak evlenirdi. Kız kaçırma geleneği, genellikle genç çiftlerin aşkı ve kararlılığıyla ilişkilendirilirdi. Ancak, bu durum bazen aileler arasında gerilime ve anlaşmazlıklara neden olabilir ve toplumsal normlara aykırı olarak görülebilirdi. Bu çalışmada Kırgız ve Kazak Türklerinin evlilik türleri arasında yer alan kız kaçırma geleneğine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda kız kaçırma geleneği Kırgızlarda geçmişten günümüze kadar devam eden bir gelenek olarak karşımıza çıkarken, Kazaklarda özellikle 1930’lu yıllardan sonra ortaya çıkan bir gelenek olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Proje Numarası
SYL-2023-12835
Teşekkür
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'ne desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Kaynakça
- Tezcan, M. (2003). Türk Kültüründe kız kaçırma geleneklerinin antropolojik çözümlenmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 6(6), 1-8.
- Ünal, A. (2021). Kırgız toplumunda geçmişten günümüze kalın (başlık parası) geleneği. Millî Folklor Dergisi, 17(131), 47-61
- Yüce, M., & Dosbayeva, B. (2007). Kırgız Türklerinde evlenme geleneği. Modern Türk Araştırmaları Dergisi, 4(1), 8-24.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi
19 Nisan 2024
Kabul Tarihi
6 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 2
APA
Çelik, F., & Demir, E. (2024). KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi, 6(2), 264-278. https://doi.org/10.59305/ijvuts.1470876
AMA
1.Çelik F, Demir E. KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi. 2024;6(2):264-278. doi:10.59305/ijvuts.1470876
Chicago
Çelik, Fatih, ve Eliçe Demir. 2024. “KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ”. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi 6 (2): 264-78. https://doi.org/10.59305/ijvuts.1470876.
EndNote
Çelik F, Demir E (01 Eylül 2024) KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi 6 2 264–278.
IEEE
[1]F. Çelik ve E. Demir, “KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ”, Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy 2, ss. 264–278, Eyl. 2024, doi: 10.59305/ijvuts.1470876.
ISNAD
Çelik, Fatih - Demir, Eliçe. “KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ”. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi 6/2 (01 Eylül 2024): 264-278. https://doi.org/10.59305/ijvuts.1470876.
JAMA
1.Çelik F, Demir E. KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi. 2024;6:264–278.
MLA
Çelik, Fatih, ve Eliçe Demir. “KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ”. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy 2, Eylül 2024, ss. 264-78, doi:10.59305/ijvuts.1470876.
Vancouver
1.Fatih Çelik, Eliçe Demir. KIRGIZ VE KAZAK TÜRKLERİNDE KIZ KAÇIRMA GELENEĞİ. Uluslararası İdil - Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi. 01 Eylül 2024;6(2):264-78. doi:10.59305/ijvuts.1470876