This study is about the hadith explanation named at-Ta'liku's-sabih ala Mishkatial-Masabih by Muhammad Idris al-Kandahlavi (1899-1974), who is a Pakistani scholar of hadith, tafsir, and kalam lived in the modern period. This exegesis was made on the basis of the work called Mishkatu'l-Masabih by Khatib at-Tabrizi, who rearranged and added the hadiths in his work called Masabihu's-sunnah, which Ferra al-Begawi (d. 516/1122) compiled from reliable hadith sources. In the article, the structural features of et-Ta'liku's-sabih and the explanation method were examined and its place in the explanation literature was emphasized. It has gained a unique place among the other exegesises written on the Mishkatu'l-Masabih. The author highlighted his own preference by conveying the opinions of the authors, from which he made long quotations when necessary, and wrote his commentary, which he began with the relevant verses, for educational purposes. The remarkable side of the article, firstly, is that it represents a wealthy accumulation of exegesis. The work is a contemporary commentary on Mishkatu'l-Masabih, which has been in high demand in the hadith culture and especially education that has been formed for centuries in the Indian subcontinent. Even this feature alone makes it necessary to make an effort to inform and create a scientific awareness around the author al-Kandahlavi and his scientific work in the field of hadith. Undoubtedly, any copyright will not be able to remain indifferent to other works written in its field, nor will it be able to stay away from building an original identity of its own. Therefore, in the course of this commentary work extending from tradition to the present, the main works, the sources of the works and the images that come to life in other commentary works in the later period also gain importance.
In general, all scientific studies and especially et-Ta'liku's-sabih should be evaluated within the framework of information and inspiration sources. In this regard, a brief introduction and prominent features of the works whose traces are clearly seen in this commentary work, especially Mesabihu's-sunnah, should be mentioned in outline. Then, the author's use of historical-scientific navigation, selectivity, methodology and, in short, expertise should be sought in his work. This search will not only provide information about the current scientific accumulation and production to science travelers who are conducting research and research in the field, but will also open the horizon about the methods and content of new scientific products.
Hadith commentary Mishkat Masabih al-Taleeq al-Sabeeh Muhammad Idris Kandhlawi
Bu çalışma, modern dönemde yaşamış Pakistanlı hadis, tefsir ve kelam alimi Muhammed İdris el-Kandehlevî'nin (1899-1974) et-Ta'lîku's-sabîh alâ Mişkâti'l-Mesâbîh adlı hadis şerhini konu almaktadır. Bu şerh, Ferrâ el-Begavî'nin (ö. 516/1122) güvenilir hadis kaynaklarından derlediği Mesâbîhu's-sünne adlı eserindeki hadisleri yeniden düzenleyip ekleyen Hatîb et-Tebrîzî'nin Mişkâtü'l-Mesâbîh adlı eseri üzerine yapılmıştır. Makalede et-Ta'lîku's-sabih'in yapısal özellikleri ve şerh metodu incelenerek şerh literatüründeki yeri vurgulanmıştır. Mişkâtü'l-Mesâbîh üzerine yazılan diğer şerhler arasında eşsiz bir yer kazanmıştır. Yazar, gerektiğinde uzun alıntılar yaptığı yazarların görüşlerini aktararak kendi tercihini öne çıkarmış ve ilgili ayetlerle başladığı şerhini eğitim amaçlı yazmıştır.
Eserin ilk olarak dikkat çekici yönü zengin bir şerh birikimini yansıtmasıdır. Eser, Hint alt kıtasında asırlar boyu oluşmuş hadis kültürü ve özellikle eğitiminde yüksek oranda rağbet görmüş Mişkâtü’l-Mesâbîh’in güncel bir şerhidir. Yalnızca bu özellik bile, müellifi el-Kandehlevî ve onun hadis alanındaki ilmî mesaisi etrafında bilgilendirme ve bir ilmî farkındalık oluşturma çabasını gerekli kılmaktadır. Hiç şüphesiz, herhangi bir telif, alanında kaleme alınmış diğer eserlere ilgisiz kalamayacağı gibi kendisine ait bir özgün kimlik inşa etmekten de uzak duramayacaktır. Dolayısıyla bu şerh çalışmasının gelenekten güncele uzanan seyrinde ana eserler, eserlerin kaynakları ve daha sonraki süreçte diğer şerh çalışmalarında hayat bulan görüntüleri de önem kazanmaktadır. Genelde tüm ilmi çalışmalar ve özelde et-Ta'lîku's-sabîh de bilgi ve esin kaynakları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu bakımdan başta Mesâbîhu's-sünne olmak üzere bu şerh çalışmasında izleri açık bir şekilde görülen eserlerin kısa tanıtımı ve belirgin özellikleri ana hatlarıyla zikredilmelidir. Ardından müellifin tarihi-ilmi seyirden istifade edişi, seçiciliği, metodolojisi ve kısaca uzmanlığı eserinde aranmalıdır. Bu arayış, alanda inceleme ve araştırma yapan ilim yolcularına mevcut ilmî birikim ve üretim hakkında bilgi vermekle kalmayacak yeni ilmî ürünlerin yöntem ve içeriği konusunda ufuk açıcı olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hadis |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |