TR
AR
EN
İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI
Öz
Edebiyat, halkların hayatında sözlü bir sanattır. Halkların kültür seviyesini, görüşlerinin derinliğini ve belagât yeteneklerini açıklar. Arap edebiyatının ise edebiyat sahası alanında önemli bir yeri vardır. Arap edebiyatı, arapların üzerinde çok büyük bir etkisi ve önemi vardır. Çünkü edebiyat, onlar için gurur verici tarihlerini, divanlarını nesilden nesile bu vesile ile aktarırlar. Gece gündüz kendi aralarında bu konuları konuşurlar. Aynı zamanda hislerini, görüşlerini, duygularını, örflerini ve adetlerini edebiyat vesilesiyle belgelerler. Çevrelerini, yapılmış olan savaşları, önemli günleri ve geceleri tasvir ederler. Menkîbeleri, edebiyat sayesinde nesilden nesile aktarmaya çalışırlar. Bu yüzden edebiyat, arap halklarının kalbinde yaşamaktadır. İslam dini, ahlâkın kusurlarını, eksikliklerini tamamlamak için gönderilmiştir. İslam, edebiyatı arap ve müslümanların yaşantılarına ahlâki bir örnek olarak yansıtmıştır. Bunun sonucunda bazı topluluklar edebiyatı ilme ve fıkha tercih etmişlerdir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ed-Dârimî, Muhammed b. Hibban. İhsan fi takrîbi sahihi İbn Hibbân. nşr. Şuayb el-Arnavut. Beyrut: Dâru’r-Risâle, 1988.
- el-Beyhakî, Ahmed b. el-Hüseyn. Sünenü’l-Beyhakî el-kübrâ. nşr. Muhammed Abdulkadir Ata. Mekke: Mektebet-i Dâri’l-Bâz, 2018.
- el-Buhari, Muhammed b. İsmail. el-Edebu’l-mufred bi’t-ta‘lîkât. nşr. Samir b. Emin el-Zuheyrî. Riyad: Mektebetu’l-Maârif, 1998.
- el-Cürcânî, Abdulkâhir b. Abdurrahman. Delâilü’l-i’câz. nşr. Muhammed Rıdvan ed-Dâye vd.. Beyrut: Dâru’l-Fikr, 1428.
- el-Elbanî, Nasiruddin, Sahihut-tergîb ve’t-terhîb. Riyad: el-Maarif Kütüphanesi, 2000
- el-Elbanî, Nasiruddin. Sahihu ve daîfu Süneni Ebî Dâvud. İskenderiye: Merkezu Nûri’l-İslâm li Ebhâsi’l-Kuran ve’s-Sünne, t.s.
- el-Isbehânî, Ahmed bin Abdullah. Marifetü’s-sahâbe, nşr. Adil bin Yusuf El-Azzâzî. Riyad: Dâru’l-Vatan, 1998.
- el-Kayravânî, el-Hasan b. Reşîk. el-Umde fî mehâsini’ş-şi‘ri ve âdâbihî, nşr. Muhammed Muhyiddin Abdulhamid. Beyrut: Dâru’l-Cîl, 1981.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi
11 Mart 2021
Kabul Tarihi
28 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 5
APA
Alı, M. N. (2021). İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI. İlahiyat, 5, 195-214. https://izlik.org/JA82TH59TU
AMA
1.Alı MN. İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI. İlahiyat Dergisi. 2021;(5):195-214. https://izlik.org/JA82TH59TU
Chicago
Alı, Mohammad Nader. 2021. “İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI”. İlahiyat, sy 5: 195-214. https://izlik.org/JA82TH59TU.
EndNote
Alı MN (01 Haziran 2021) İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI. İlahiyat 5 195–214.
IEEE
[1]M. N. Alı, “İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI”, İlahiyat Dergisi, sy 5, ss. 195–214, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82TH59TU
ISNAD
Alı, Mohammad Nader. “İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI”. İlahiyat. 5 (01 Haziran 2021): 195-214. https://izlik.org/JA82TH59TU.
JAMA
1.Alı MN. İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI. İlahiyat Dergisi. 2021;:195–214.
MLA
Alı, Mohammad Nader. “İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI”. İlahiyat, sy 5, Haziran 2021, ss. 195-14, https://izlik.org/JA82TH59TU.
Vancouver
1.Mohammad Nader Alı. İSLÂMİYET VE CÂHİLİYE DÖNEMİNDE ARAP EDEBİYATI. İlahiyat Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2021;(5):195-214. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82TH59TU