Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırgızistan’da Selefizm ve Din Hizmetleri

Yıl 2022, Sayı: 18, 52 - 75, 31.12.2022

Öz

Selefilere göre sadece Kuran ve sünnetin Bi'at (Arapça: بَيْعَة), alındığı, yani Kuran gerçeklerine ve Peygamberimiz (S.A.V)’a sadık olunduğu kabul görürken, bunun dışında yapılanların ise Bidat (Arapça: بدعة), yani Peygamberimizin yaşadığı dönem olarak bilinen Asr-ı Saâdet'ten sonraki din alanında yapılan değişiklikleri ise şer'î bir hükmü olmayan uygulamalar olarak kabul etmektedirler. Bu durumda, Kuran ve Sünnete bağlı kalmak suretiyle şekil alan Selefizm akımı, dini uygulamalara karşı gelmekte ve din alanında yapılan düzenlemelerin de Peygamberimiz (S.A.V) dönemindeki yapılanlarla örtüşmediğini savunmaktadır. Onlara göre medet umma amaçlı yapılan türbe ziyaretleri, görkemli türbe inşaa etmek, kandil yakma, evliyadan rahmet dileme, mevlüd okutma vs eylemler şirk sayılmaktadır. Ancak bu uygulamaların şirk görülmemesi durumunda ise Selefi görüşüne mensup kimselerin, kendileriyle zıt görüşlü insanlara karşı bir ötekileştirme, hazımsızlık, kin ve nefret duyguları beslediği bilinmektedir. Hatta radikal Selefi (Tekfirci) anlayışına mensup olanların, ateşli silahla adam öldürülmesini helal saydığı devlet güvenlik raporlarında yazılıdır. Öyle ki, geçmiş tarihe bakıldığında Selefi ve Vehhabîlerin birleşerek Osmanlı gibi bir Müslüman devleti yıkmaya çalıştıkları kaynaklarda yer alırken, içinde Kuran ve sünnete bağlılığın önem taşıdığı bu akımda görülüyor ki; ‘’cihad’’ gibi bir kavramın da yatması acı bir gerçektir. Şüphesiz ki; Selefizm akımının Müslüman devletlerden oluşan Orta Asya gibi ülkelerde yaygınlaşmasında ve aktif faaliyette olmasında ise Arap toplumlarının büyük rolü vardır.

Kaynakça

  • Akayev, Askar. Kyrgyzskaya gosudarstvennost’ i narodnyi epos Manas, Bishkek: Uckun, (2002), 83. Erişim 3 Ağustos 2022. https://www.silkroadstudies.org. AGİT/ODIHR, "Kırgız Cumhuriyeti Din Alanında Devlet Politikası Kavramı Üzerine Yorumlar," (2014). Erişim 3 Ağustos 2022. https://www.silkroadstudies.org. Ashiraliev, Elmurat. "Kyrgyzstan Attempts to Isolate Local Islam," The Diplomat, 28 Ağustos 2019; Martha Brill Olcott, "Orta Asya'da Din ve Devlet Politikası," The Review of Faith & International Affairs, 12, no. 4 (2014): 6.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Eyüp Çikolar 0000-0002-2697-4407

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 5 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 18

Kaynak Göster

ISNAD Çikolar, Eyüp. “Kırgızistan’da Selefizm Ve Din Hizmetleri”. İlahiyat Araştırmaları Dergisi 18 (Aralık 2022), 52-75.